Macskák

Macska helyes táplálása

kategória Macskák
Kérdező KKRD

Kérdés

Értem ! És etetni esetleg mikkel etessem ? Hogy hátha attól újból visszanő a szőre vagy valami..szívesen elvinném állatorvoshoz de sajnos nincsen rá pénzem !:S Tisztelettel KKRD

Válasz

A macskák egy része a végletekig válogatós, képes akár éhen halni az étel mellett, mégsem szabad neki csak a kedvencét adni. A rajzfilmekből megmaradt tejet lefetyelő macskák képe tévedés, kutyatáppal nem lehet megoldani az etetést, az energiaitalok alapanyagát, a taurint viszont muszáj megadni nekik. Mit egyen a macska, hogy hosszú életű és egészséges legyen?

A macskás gazdák etetésügyben közel annyira szektásodnak, mint a kutyások. Van, aki a tápra esküszik, abból is csak egyfélére, mások házi koszttal operálnak, a szabadba kiengedett állatoknak pedig akad, aki csak a maradékot dobja oda, mert a többit úgyis megszerzi magának. Fodor Kinga, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának adjunktusa, a Mit egyen a macska? című könyv szerzője és egy Budapesten praktizáló állatorvos segít tisztázni, hogy kinek van igaza, ha egyáltalán van ilyen.

A leggyakoribb tévhitek

Cukros tejjel vagy sima tehéntejjel etessük a macskát, ha legyengült vagy még nagyon kicsi.

Sokan adnak tehéntejet a macskának az állatorvos szerint, és ugyan vannak olyan egyedek, amelyek fel tudják dolgozni a laktózt, leggyakrabban heveny hasmenést, és ebből kiindulva kiszáradást is okoz a tej az állatoknál. A macskák többsége ugyanis sem a cukrot, sem a tejet nem tudja megemészteni. A kismacskákban még jelen van ugyan a laktáz nevű tejcukorlebontó enzim, de ez sem képes nagyobb mennyiség lebontására. A répacukor lebontására alkalmas szacharáz a kölykökben alig és a felnőtt macskákban is csak kismértékben működik. A szopós kismacskák tejpótlására pedig azért nem ajánlott a tehéntej, mert az anyamacska teje sokkal több, a cica számára szükséges fehérjét, zsírt és ásványi elemet tartalmaz. A kifejezetten nekik gyártott macskatejek ezért tartalmaznak jóval kevesebb tejcukrot és több ásványi anyagot a tehéntejnél, emellett laktózmentes tehéntejet is nyugodtan adhatunk a felnőtt macskáknak.

A sok nyers hústól megvadul a macska.

Fodor Kinga szerint a boltokban legálisan kapható húsoktól nincs félnivaló, sertéshúst viszont tilos nyersen adni a macskának és a kutyának is, mivel az Aujeszky-féle betegség vírusát tartalmazhatja - ugyanez benne lehet a nem ellenőrzött vadhúsokban is -, ami súlyos betegséget okozhat, a vírusok azonban hőkezelés hatására teljesen elpusztulnak. Az sem igaz, hogy a macskának időnként szüksége van nyers húsra, mert teljes életet tud élni hőkezelt húsokkal is. Az állatorvos szerint sokan nem tudják, hogy a sertéshús veszélyes az állatok számára, pedig az Aujeszky-kór mellett férgességet is okozhat. Előfordul még, hogy a macska szalmonellás lesz a baromfihústól, de ezt meg lehet előzni azzal, ha alaposan megmossuk, mielőtt odaadjuk - tette hozzá.

Ha sok az egér, ne adjunk a macskának enni, mert ha jóllakik, nem fog egeret.

A macska a vadászatot tanulja, nem veleszületett tulajdonsága, ha tehát egy kiscica nem tanult meg az anyjától vadászni, valószínűleg soha nem fog tudni egeret fogni. Ezenkívül a vadászni tudó macskák sem tudnak annyi egeret elfogni a házban, amennyi a napi tápanyagszükségletüket biztosítja.
Ha kizárólag száraztáppal etetjük, húgyköves lesz a macska.

Tény, hogy a száraztáp mellett a macska vízigénye megnő, és egyes állatok nem szeretnek inni, de ha odafigyelünk arra, hogy eleget igyon, nem lesz baja. Ha elutasítja a csapvizet, akkor az ásványvíz helyett macskavizet vagy macskaitalt adhatunk neki, az itatótálkáját tartsuk tisztán, és lehetőleg nem túl hideg, friss víz legyen előtte.

A fent felsorolt példákon kívül nem igaz, hogy a macska veszett lesz, ha nem iszik eleget, ahogy az sem, hogy a kenyérféléktől férges lesz. Az alkoholt hiába szeretné meginni, jobb, ha nem adunk neki, mert ugyanolyan betegségeket okoz náluk, mint az embereknél. A fokhagyma nem elégséges féreghajtásra, és az ivartalanított macska sem hízik el, ha megfelelően etetjük (valóban többet enne, mert nem foglalja le a szerelem, de ha nincs előtte folyamatosan táp, és alacsony zsírtartalmú táplálékot adunk neki, nem fog elhízni).

A függésről a macska tehet, nem a táp gyártója

Van az a városi legenda, hogy egyes gyártók macskák számára addiktív anyagokat tesznek a tápokba, ezért nem hajlandó más ételt megenni az állat. Fodor Kinga ezt nemcsak tévedésnek, de kifejezetten vádaskodásnak tartja. Az állateledelek összetételét és minőségét ugyanis folyamatosan ellenőrzik, az pedig, hogy a háziállatunk jobban rá van kattanva az egyikre, azért lehet, mert olyan alapanyagokat és ízanyagot tartalmaz, ami különösen vonzó számára. A macska ráadásul addikcióra hajlamos, ha megszeret egy ételt, és huzamosabb ideig csak azt kapja enni, akkor nem hajlandó mást elfogyasztani. Ilyenkor orvosi csodára se számítsunk, az állatorvos sem fogja tudni rávenni a szokatlan étel megevésére, maximum kényszeretetést alkalmazhat.

Érdemes tehát kiválasztani a macska korának és állapotának legmegfelelőbb ételeket vagy tápokat, és ezeket váltakozva adni, így betegség esetén vagy a macska idősödésével könnyebb lesz átszoktatni másféle táplálékra. Ha már késő, és a macskánk csak egy tápból hajlandó enni, úgy verhetjük át, ha fokozatosan adagoljuk a megszokott eledelbe az új ételt. Próbálkozhatunk az új táp csábítóvá tételével is - például húslével vagy kevés zsírral leönthetjük -, de még így is megmarad az esély, hogy elutasítja. Kényszeríteni nem érdemes, mert a kutyával ellentétben képes éhezni is, ha nem kapja meg a számára kellően ízletes ételt, sőt képes minden ételt elutasítani, ha nem teljesítjük az akaratát. Ha a macskánk egy napig egyáltalán nem eszik, forduljunk az állatorvoshoz.

A válogatásnak köszönhetően viszont jóval kevesebb macska kerül az állatklinikára táplálással kapcsolatos betegség miatt, mint kutya - mondja az állatorvos. A kutya ugyanis mindent megeszik, amit talál, a macskát finnyássága miatt viszont nehéz megmérgezni, és gyomorrontása is ritkábban van, mert a romlott tápot sem hajlandó megenni. Nagyobb gondot - a sertéshús mellett - a játékok lenyelése okozhatja, például, ha lenyeli a gombolyagot, amivel játszik. Az felfűződhet a belekre, ilyenkor pedig csak a műtét segít. Előfordulhat még, hogy a macska allergiás valamilyen tápanyagra. Ennek a tünete lehet a vakarózás, erőteljes szőrhullás, sebek a nyakon vagy a combon, foltos szőr a hasaljon. Ha az orvos is megerősíti az allergiát, hipoallergén tápra vagy olyan házi kosztra kell átállni, amilyet addig nem kapott az állat.

Vegetáriánus macska nem létezik

A kutyával ellentétben a macska kifejezetten húsevő, ragadozó állat. Emésztőrendszerük csak kismértékben alkalmas a növényi eredetű táplálék feldolgozására, és több olyan ásványi anyagra is szüksége van a szervezetüknek, amely csak a húsféléből nyerhető ki. Ilyen például az energiaitalok nagy részének egyik alkotóeleme, a taurin nevű aminosav. Élettani hatása csak részben ismert, de az embernél az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a cukor felvételét, ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint.

Az emberi szervezet képes taurint előállítani, a macskáé viszont nem, ezért sem helyettesíthető a macskatáp kutyaeledellel, utóbbiban ugyanis - egyebek mellett - nincs meg ez az aminosav. A taurin mellett például az A-vitamint is csak a húsból tudják kinyerni, szervezetük ugyanis nem képes a növényekben nagy mennyiségben jelen levő A-provitamin A-vitaminná való átalakítására. A tojássárgája és a belsőségek - elsősorban a máj - a legalkalmasabbak az A-vitamin bevitelére. A máj az egyik legízletesebb étel a macskák számára, azonban nem szabad túl sokat adni belőle, mert a túlzott bevitel hatására deformálódhat a csontszerkezet, és a macska akár mozgásképtelenné is válhat. Az állatorvos szerint heti egyszer nyugodtan adhatunk csirkemájat a cicának, ennél többet azonban nem javasolt. A B12-vitamint és egyes zsírokat, amelyekre ugyanúgy szüksége van a macska szervezetének, szintén csak állati eredetű anyagokból tudja kinyerni.



Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »