Kiállítás, vásár

Egzotikus rovarkiállítás

budapesti Savoya Park
2012.03.24 - 2012.03.25

Madárpókok, lepkék és bogarak lepik el a Savoya Parkot

 

Egzotikus rovarkiállítással és szórakoztató programokkal várja a gyerekeket és szüleiket március 24-25-én a budapesti Savoya Park. A látogatók több száz ízeltlábút láthatnak, köztük színpompás trópusi lepkéket, brazil puskagolyó hangyákat és a világ legnagyobb bogárfaját, az óriás cincért. A kiállítást interaktív előadások és tavaszköszöntő kézműves foglalkozások egészítik ki. A két napos rendezvény ingyenes.

 

rovarcsodak2

 

A trópusok egzotikus rovatcsodáit varázsolja Budapestre az a kiállítás, amelyet március 24-25-én, szombaton és vasárnap lehet látni a Savoya Parkban. A bevásárlóközpontban vendégeskedik a kétújfalui rovarház gyűjteményének jelentős része, amely Közép-és Dél- Amerika, Afrika, Délkelet- Ázsia, Ausztrália és Pápua Új-Guinea jellegzetes, színpompás rovarfajait mutatja be. A kiállítás nagy részét a bogarak rendje alkotja, amely a gyűjtő, Sár József szakterülete. A pécsi születésű entomológus három brazil expedícióján az óriásbogarak szinte valamennyi faját begyűjtötte. A kiállítás egyik különlegessége az óriás cincér, amely akár 20 centiméteresre is nőhet, ezért a ma ismert legnagyobb bogárfaj a földön.

 

A kiállított rovarpreparátumok között lesznek a meleg égöv csodás pillangói, köztük a brazil morpho lepkék, más néven azúr lepkék. Ugyancsak páratlan a 4 centiméteres brazil puskagolyó hangya, amelynek veszélyes méreganyagát egyes amazonasi indián törzsek a férfivá avatási ceremóniákon használják. A két napos rendezvényen sáskák, szöcskék, kabócák, hangyák és darazsak mellett nemcsak rovarokat, hanem más ízeltlábúakat is bemutatnak, például madárpókokat és skorpiókat.

 

A kiállítás mindkét napján 14 órától Sár József gyűjtő interaktív előadást tart a brazíliai expedícióiról. Akinek bogarat ültet a fülébe, az meg is nézheti a trópusokon gyűjtött indián tárgyakat, gaucho eszközöket, az esőerdei fák terméseit és halpreparátumokat a brazil-sarokban.

A játékos kedvű családok 10 és 18 óra között tavaszköszöntő kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek. A gyerekek pillangót készíthetnek színes tollakból, katicabogarat dióhéjból, pókot zseniliadrótból, rovarokat papírból, állatkákat fonalból, valamint lesz mozaikép- és hűtőmágnes készítés. A kiállítás és a programok ingyenesek.

Bővebb információ: http://savoyapark.hu/

Eseménynaptár