Üdvözöllek a Fórumban! ( Bejelentkezés | Regisztráció )
![]() ![]() |
| Guest__* |
Feb 29 2004, 06:28 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok!
Eladó egy 60x40x33 cm-es vadi új akvárium! Akit érdekel írjon vagy hívjon! ár. 5000,-Ft tel.:20/3321785
|
|
|
|
| Guest__* |
Apr 7 2004, 11:51 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
hol lehet találni sünit ?
|
|
|
|
| Guest__* |
Apr 14 2004, 09:31 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok!
Minap akadtam rá erre az oldalra, és nézegettem a sünis dolgokat. Csodálkozom, hogy senki nem tudott arról, hogy az a sün, amit házi kedvencnek szokás tartani, nem azonos az európai vadon élő sündisznóval. Házi kedvencnek egy afrikai sün fajtát szoktak tartani. (Mint ahogy hörcsögnek sem a vadon élő mezei hörcsögöt tartjuk, hanem afrikai hörcsög fajokat.) A témáról olvashattok az alábbi sünis link-gyűjtemény címein:
http://www.geocities.com/Heartland/
Acres/3027/hedgehog.html
Ahogy olvasgattam a témában, Amerikában komoly sünkultúra van, pl. olvastam mindenféle süntartási tanácsokról, a helyes sünkerék készítéséről...
Egyébként érdekelne, hogy Magyarországon valaki tart-e egyáltalán ilyen afrikai pigmeus sünit!
Üdv, Csaba
|
|
|
|
| Guest__* |
May 11 2004, 02:14 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Nagyon édesek csak szúrnak!csá!
|
|
|
|
| Guest__* |
May 29 2004, 09:18 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Üdvözlet mindenkinek!
Most akadtam rá erre a fórumra. Tudna segíteni esetleg valaki, hogy hogyan kell 2 kissünt felnevelni. Most születtek úgy kb. 1 órája, de az anyjuk eltűnt. És nincs fészek, a betonra szülte meg őket. Mit, milyet és mennyit adjunk enni nekik??? Tud segíteni valaki?? Köszönöm!
|
|
|
|
| Guest__* |
May 31 2004, 09:29 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Kedves Maxienimel!
Kérdezted, hogy miként kell gondoskodni az újszülött sünökről. Én annyit tudok, hogy az nagyon fotnos, hogy semmiképpen ne adjál nekik tehéntejet! Valahonnan kéne szerezned speciális tejet, esetleg meg lehetne próbálni azt, amit a kismacskáknak árulnak, de legjobb ha szakemberhez fordulsz, mondjuk egy állatorvoshoz. Mit fogsz csinálni a sünökkel? Megtartod őket, vagy átadod az állatkertnek? Egyébként a sünök a kutyakaját nagyon szeretik és az nem is árt nekik. Nagy tévhit, hogy a sünöket tehéntejjel itatják, veszélyes lehet nekik!!!
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 12 2004, 11:59 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Mennyibe kerül kb egy ilyen süni?
Ki tudna adni egy kölyköt?
Mennyiért?
Ugyanis nagyon megtetszettek , de csak jóval később tudnám elhozni.
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 15 2004, 11:51 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok!
Pár napja talált a párom egy sünit. Pici még, bolhás, kullancsos volt. Rendbe tettük, etetjük...
Szeretném neki a legjobbat, így azt hiszem, hamarosan elengedjük egy megfelelő helyen.
Olvastam pár jó ötletet arról, mit eszik, úgyhogy ma bővítem a menüjét.
Köszi
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 18 2004, 08:07 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok!
Ha valakinek van eladó sünije, jelentkezzen.
Köszi
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 19 2004, 08:33 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Elindult a Hónap Szépe rovatunk! Bárki feltöltheti kedvence fényképét, melyre olvasóink kedvük szerint szavazhatnak. A szavazatok alapján a hónap végén megválasztjuk Miss/Mr. Júliust. Kellemes képnézegetést!
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 20 2004, 11:09 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Az újszülött sünik csak süntejet isznak, vagy lehet már nekik rovarokat adni? /most talált a kutyám a kertben három pici sünit, ebből egy már nem élt, az anyjuk szőrén-szálán eltűnt, nem tudom mit kéne nekik adni/
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 23 2004, 12:18 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
nagyon édesek a sünik,de nem lehet őket simizni, ölelgetni:(
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 24 2004, 01:59 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Tavaly volt egy sünim, akit elütött az autó, ugy találtuk. Több, mint 1 hónapig gyógyitgattuk, etettük, de az egyensúlyozó központ sérült, igy nem tudott ujra megtanulni járni. Az ôszi hidegeket nem birta ki, megfázott és már az állatorvos sem tudott rajta segiteni. Elpusztult:( Nagyon szeretném eccer még pótolni, mert nagyon megszerettem!.
Szóval egy sünire én is vevô lennék!:)
Amugy amondo vok, a sünik a barackot szeretik a legjobban! Legalábbis az enyém is megevett mindent a macskakajától a tejig, de az ôszibarackért megôrült!:D
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 25 2004, 08:07 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok!
Én is hasonló cipőben járok, találtam kis süniket. Délután észrevettem, hogy a kutyám ugat egy sünit a kertben, elzavartam, de visszament (gondoltam a süni majd elmászik) és mire odaértem, már kiszedett 4 pici sünit és 1-et megölt, kettőnek felszakította a bőrét eléggé, egy csak a lábán sérült. Szoptatós anya vagyok, így adtam nekik anyatejet injekcióból, itták. Jobb híján cseppentettem a bibikre is, de holnap elviszem őket az állatorvoshoz. Szomszéd azt mondta, hogy tegyem őket vissza, mert az anyjuk biztos visszajön hozzájuk. A fészektől 1 méterre van egy luk a kerítés alatt, oda csináltam nekik fészket és jól eltorlaszoltam a kutya elől. Remélem túlélik...
Ha van vkinek tanácsa, szintén megköszönném.
Üdv.
Evelyn
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 29 2004, 03:01 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok,
találtam egy sünit, még csak egy maroknyi szegény, megnézte az állatorvos, úgy néz ki leszakadt a medencéje, de azt mondta az orvos, hogy nem tudják megmuteni, most egy terráriumban van, kutyatápot adtam neki, eszik rendesen, eléggé jól érzi magát! A kérdésem az lenne, Ti hol tartjátok, ot már nem lehet elengedeni , lebénult, milyen almot vegyek, mi legyen vele télen, jelenleg természetesen a lakásban van.
köszönöm elore is, ha segítenétek!
|
|
|
|
| Guest__* |
Jul 30 2004, 11:08 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok! Pár perce találtam egy sünit a járdán, elég forgalmas helyen. Hazahoztam, de csak azért, hogy elengedjem majd a kertben. Na és azért, hogy a gyerekek is láthassák. A szabadon eresztés öröme az övék lesz!
Elég fiatal még, egyáltalán nem fél az embertől. Lehet, hogy ő is "mesterségesen" felnevelt süni, de nem a legjobb helyen engedték el... Kapott kutyatápot és valóban szereti...:-)))
Jóéjszakát!
|
|
|
|
| Guest__* |
Aug 3 2004, 06:53 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Kedves Cinderella!
Az a legfontosabb, hogy minden sün ROVAREVŐ állat, tehát NEM vegetáriánus. Megeszi ugyan a gyümölcsöt - szilvát, barackot stb. - de elsősorban nem az a tápláléka. Mivel Te valószínűleg nem tudsz neki elegendő mennyiségű tücsköt, csigát stb. begyűjteni, javaslom a Whiskas junior konzervet, marhahusos kiszerelésben lehet kapni. Kutyakonzerv is ugyanolyan jó, csak ott is kölyökkutyáknak valót válassz, mert a kis süni azt könnyebben meg tudja emészteni még.
Ha nem viszolyogsz az élő eleségtől, állatkereskedésben lehet kapni LISZTKUKACOT. Kis műanyag dobozban adják, korpa között vannak, a kukacok azt eszik. (100 Ft/doboz kb.) A kukacot csipesszel lehet neki adni, vagy egy kis tálkába ki lehet neki rakni néhány darabot. Úgy fogja enni, hogy még csámcsogni is fog hozzá! :)
TISZTA VÍZ mindig legyen a terráriumban, a TEJ MINDEN FORMÁJA TILOS!! Érdemes valami kerámiaedényt választani, mert előszerettel kidönti a vizét. :)
Alomnak javaslom a forgácsot - szintén állatkereskedésben lehet kapni - mert attól nem lesz olyan büdös a süni, ráadásul könnyedén tisztán is lehet tartani. Arról nem is beszélve, hogy tudja túrni, így helyes kis búvóhelyeket tud magának készíteni. A terráriumban feltétlenül legyen valami tömör búvóhely is: megteszi egy fadoboz oldalára fordítva, vagy egy vastagabb műanyag cső, amibe kényelemesen bele tud férni és el tud bújni nappal. A sün ugyanis éjszaka aktív, akkkor csap lármát. :)
Érdemes lemérni a sünit egy konyhai mérleggel, az alapján könnyedén kiszámolható, hogy kb. mennyit kell neki enni adni. Egy 250 grammos kis süni kb. 50 grammnyi konzervet lazán megeszik egy nap.
Érdemes elolvasnod ennek a honlapnak is (haziallat.hu) a sünikről szóló leírását, illetve javaslom ezt a linket:
http://www.berze-nagy.sulinet.hu/tanos/allatok/sun.htm
remélem, hogy segítettem,
Vic
|
|
|
|
| Guest__* |
Aug 3 2004, 11:53 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Még egy-két dolog eszembe jutott:
Ha ÚJSZÜLÖTT egészséges sünit (süniket) találtok, az a legjobb, ha otthagyjátok őket, ahol vannak, és inkább a megtaláló kutyust zárjátok el valahová. A mamájuk - hacsak el nem ütötte az autó vagy el nem kapta valamilyen állat - biztosan elő fog jönni, amint biztonságban érzi magát. Nem mindig van a kis sünik mellett, hiszen táplálkoznia is kell, hogy szoptatni tudjon. A kis sünök is tudják hívni az anyjukat, és az anyjuk is pontosan tudja, hol kell keresni őket. Ha a sünik nincsenek fészekben, előfordulhat, hogy a kutyus rángatta ki őket onnan, tehát érdemes kutatni a környéken, hátha találtok valami fészekfélét.
Mindez azért nagyon fontos, mert a kis újszülött süninek bizony SÜNTEJ kell!!
Amíg nincs nyitva a szemük, addig csak szopnak, és csak később (kb. 3 hetes korukban) indulnak el a mamájukkal közösen vadászni.
Süni hazavitelénél vegyétek figyelembe:
- VÉDETT állat, tehát ha egészséges, a természetben a helye!
- Tele lehet bolhával, kullanccsal, feltétlenül nézzétek meg! Akár vérveszteséget is okozhat neki a túl sok élősködő.
- HARAP!! Mivel vadállat, ráadásul rovarevő, eléggé tud fájni a harapása, akár vérezhet is! Előfordulhat, hogy az ember felveszi a karjába, elkezd szimatolni rajta, aztán teljes erejéből beleharap a csupasz bőrbe. Mindezt nem rossz szándékból teszi, hanem azért, mert azt hiszi, kaja.
- A lakásban szabadon kószáló sün mindig a legkisebb résekbe préseli be magát (mosógép mögé, szekrény mögé, hűtő mögé - vigyázzatok rájuk!!
- NEM JÁTÉKSZER! Most jöttem az egyik budapesti állatkereskedésből, ahol a tulajdonos közel fél órás eszmecserét tartott nekem, hogy felháborító, mennyi sünt gyűjtenek be manapság, két nap alatt már négy olyan hölggyel beszélt, aki azt tudakolta tőle, hogy mivel etessék a talált kis sünt. Nem kezdtem vele vitatkozni, hogy még mindig jobb megmenteni egyet-kettőt a pusztulástól, mint sorsára hagyni - de csak addig, amíg nem épül fel, nem erősödik meg.
Ne felejtsétek el, hogy már augusztus van. A sünik téli álmot fognak aludni október végétől kezdve, addig pedig minden kis süninek meg kell találnia azt a búvóhelyet, ahol átvészeli a telet, és addig tetemes mennyiségű kaját kell felhalmoznia (magyarán szólva zabálnia kell), hogy ne fagyjon halálra és ne haljon éhen.
Bocsi, ha megint túl hosszú voltam...
|
|
|
|
| Guest__* |
Aug 5 2004, 10:35 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Szia Vic,
köszönöm a segítséged, közben már 2 klinikán is jártam vele, amikor ezt írtam , még élt , de már pénteken azt mondta az orvos, hogy nem fog megmaradni, max. 2 nap, teljesen lebénult, nem volt kiválasztása, de azt mondta, ha így tudunk vele foglalkozni, próbáljuk meg, nagyon élénk volt, Whiskas juniort kapott O is, de hétfo hajnalra elpusztult, nem tudták megmuteni. Szal köszke a tanácsokat, de már sajnos mindegy ebben a helyzetben.
S még annyit, hogy nagyon yooo, hogy leírtad , mit hogy kell csinálni, ugyanis sztem sokan teljesen rossz dolgokkal próbálkoznak, én is az orvostól tudtam minden infot,
köszönöm még egyszer,
szép napot,
|
|
|
|
| Guest__* |
Aug 24 2004, 08:41 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok!!!
Van egy sünöm.Eléggé bolhás.Nem ártana neki mondjuk,ha kutyának való bolhaspray-t permeteznénk rá?
Írjatok!!!
Üdv:
Z
|
|
|
|
| Reklám |
Létrehozva:
#
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Szöveges verzió | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net | A pontos idő: 25th May 2012 - 12:35 PM |