Üdvözöllek a Fórumban! ( Bejelentkezés | Regisztráció )
![]() ![]() |
Nov 8 2005, 02:00 PM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 12 Csatlakozott: 17-June 09 Azonosító: 87,632 |
Megnyitjuk ezt itt, akármi is legyen. Üdvözöljük a megújult háziállat fórumon. Írjon, csevegjen, válaszoljon!
|
|
|
|
| Guest__* |
Nov 8 2005, 02:01 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Nagy arik ezek a madarak!!! Még nem is hallottam róluk....
|
|
|
|
| Guest__* |
Dec 17 2005, 04:43 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Szia Timi
A Délkelet-Ausztráliában õshonos énekes papagáj (Psephotus haematonotus ) kellemes hangja és beszédes volta miatt kedvelt szobatárs.
De ne csapjon be minket apró termete, karcsú teste és bájos tollazata, mert néha makacs és agresszív jószág is tud lenni! Természetes élõhelyén is bátran védi territóriumát, azonban ha fiatalkorától kezdve rendszeresen foglakozunk vele, hamar megszelídül és kezelhetõvé válik.
Mindig párban, de más madaraktól elkülönítve tartsuk. Természetes élõhelyén kisebb csapatokban, vagy párokban él: amíg párja él, addig hûséges marad, késõbb új párt keres magának.
A földön keresi a magvakat, gyakran elütik
A hím és a tojó tollazata alapján könnyen megkülönböztethetõ. Míg a hím alapszíne fûzöld, hátán kékes árnyalattal és élénkvörös farcsíkkal, addig a tojó jellemzõ színei az olajzöld és az olajsárga, fehéres-halványkékes szárnyfedõkkel.
Hazájában a vízközeli, fás-bokros területek lakója, táplálékát a földön keresi, fõként magvakat és zsenge növényi részeket fogyaszt. Amikor valami finomat talál, oda hívja társait is: ilyenkor gyakran esik az autók áldozatává, akik nem veszik észre a földön gyülekezõ madarakat. Jellegzetes hívóhangjára nyáron figyelhetünk fel. Augusztus és december között van költési idõszaka.
Fészket a tojó készít (eukaliptusz fák odújában, de akár odvas kerítésekben is, ha nincs alkalmasabb) és gondozza a fiókákat, a hím pedig szállítja nekik az élelmet. A fészekaljankénti 4-7 tojásból általában 21 nap elteltével kelnek ki a fiókák, melyek 30 nap után repülnek ki. A madarak gyakran parkokba költöznek és a városi macskák martalékává válnak.
Kevés hely, sok gondoskodás
Méretei miatt kisebb, 100x60x60 centiméteres volierben is jól érzi magát. Magkeveréke fõként kölesbõl, fénymagból, napraforgómagból, zabból és kendermagból álljon, melyet érdemes friss zöldséggel is kiegészítenünk. Természetesen az önitatójában mindig legyen friss víz, a madárház alján pedig tiszta homok! Ha lelkesen gondozzuk és tanítgatjuk, ragaszkodó társunk lehet!
|
|
|
|
| Guest__* |
Dec 30 2005, 08:01 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
nekem elél más madárral is,párban és egyedül egyaránt!!
|
|
|
|
| Guest__* |
Dec 31 2005, 12:09 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Honnan másoltad ezt be, Énekes?
|
|
|
|
| Guest__* |
Jan 3 2006, 07:54 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Beó!!
Ez engem is érdekelne!!
|
|
|
|
| Guest__* |
Jan 12 2006, 06:35 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Sziasztok.Nekem is van egy pár Énekes papagájom.Egy éve van vannak nálunk,kb. 2hónapja van ódujuk, azóta teljesen megváltoztak.Rendszeresen használják és laknak benne.Ma vettük észre, hogy van az óduban egy tojás,nagyon megörültünk mert valószinü jól érzik magukat nálunk,hogy szaporodnak is.
Javaslóm mindenkinek,hogy vásárláskor csak téglalap alakú kalítkát vásároljon a kiegészítõk elhelyezése miatt mert mi is kicseréltük a kerek alakút igy túdtúnk felszerelni ódut is.A szaporodásuk egy kicsit csúszott a honlapon olvasotthoz képest de az a lényeg,hogy lesznek utódok.
|
|
|
|
| Guest__* |
Jan 15 2006, 02:50 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Lac!!
örülök a sikerednek,nekem is téglalapban vannak,nimfapapagályoduval!!
Neked mien odud van,ill mekkora,és a röpnyilása mekkora,és hány tojás van már,és béleléknek mi van benne??
az én röpnyilásom a 30x15x15-ös oduban 5 cm,2cm magasságu réti széna bélelékkel,nameg a szülök tollaival!!Adjál nekik sok szépiacsontot,fütt tojást,friss zöldet és gyümölcsöt,lágyeleséget,és ha megeszik lisztkukacot is!!
A madárhomok és a kicsivel több általános eleség,a napi friss viz,és ha lehet bele madárdoktor vitamincsepp,ill.kondicsepp sem maradhat el!!
Kivánok neked is sikerekben gazdag,zökkenömentes költést és sok örömet!!
|
|
|
|
| Guest__* |
Jan 24 2006, 04:09 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Lac!
Nekem is van egy énekes párom(többek közt) és már rég eteti a hím a tojót, kb két hete már a petélést is láttam, viszont tojást még nem raktak, pedig sok idõt töltenek az oduban. Nekem nincs benne semmi, ugyanis a szénát kihordta a tojó, ami pedig bennne maradt azt folyamatosan kaparja ki. Hány tojást raktak neked?::cs
|
|
|
|
| Guest__* |
Jan 25 2006, 07:20 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Roli!!
Adjál nekik naponta fütt reszelt tojást,esetleg lisztkukacot,sok zöldet és gyülölcsöt,esetleg vitamint vagy kondicseppet!!
Sajnos van ien kikaparos tojo,reménykedj,hogy igy is eredményesen költenek majd!!
A fötojástol jön meg legjobban a kedvük hozzá,a kékmák sem árthat tenyésztápként!!
De abbol sosem szabad sokat adni,még tojásbol sem,a maradékot minden este vedd ki!!
A romlott tojás sokféle betegség forrása lehet!!
|
|
|
|
Feb 2 2006, 08:50 AM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 0 Csatlakozott: 17-June 09 Azonosító: 61,177 |
Nekem is van egy énekes papagájom, egyedül tartjuk, kedvencnek szeretnénk. Kb. 1 éves, de egy héttel a „megjövetele” után már kézbõl ette a fürtöskölest. Egy hónapja van nálunk, tegnap már a benyújtott rúdra is ráült, meg párszor már sikerült megérintenem. Ami nagyon érdekes, azon kívül, hogy tényleg sokat van a kalitka alján, az az, hogy pihenni a rudakon szokott, de aludni csak és kizárólag a kalitkán belüli fürdõ tetején szokott. Tapasztalt ilyet más is?
Egyébként nagyon kíváncsi, mindent megkóstol, és egyes madarak hangjára nagyon élénken reagál. Most például van ez a Kitkat-es reklám, amelyikben a hentes gyerek eteti a madarakat a parkban. Ha megy a TV-ben, egybõl elkezd válaszolgatni a tévének… :-)
|
|
|
|
| Guest__* |
Feb 2 2006, 07:21 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Tranek!!
minden madár kiválaszt egy helyet,amitkellöen rejtettnek,stabilnak,és biztonságosnak talál az alváshoz!!
Ezt védi,az ujj madarakat keményem elkergeti onnan!!
Néhány papi,föleg a fiatalok a kalitka alján alszanak,a rácson,aztán legtobbször átszoknak egy edényre vagy egy falmelletti rudra!!
Az alvohely kiválasztása az ara és kakaduféléknél akár fél-két orás müvelet is lehet!!
Az énekespapik egyébként roppantul fogékonyak a hangtanulásra,föleg a himek,igy egyedül és párban is könyen tanithatok beszédre is!!
Föleg a himek válaszolnak,ebböl azt veszem észre,hogy a tied him,igaz??
Eredeti ausztráliai élöhelyükön,más madaraktol eltérö,széles skáláju,külömbö9zö hangokkal kommunikálnak,a himek énekkel udvarolnak és rivalizálnak(innen a faj neve is)!!Kellemes hangja,éles esze,kedvessége,kváncsisága,és a himek szépsége,kis helyigénye és egyszerü tartása miatt kedvelt diszmadár,10es skálán a 4-5-6.helyen ingadozik a leggyakoribban tartott és tenyésztett diszmadarak között!!
sok sikert,és további sok boldog együttöltött évet kivánok nektek!!
Mekkora helyen,mien eleségen,és napi hány ora foglalkozáson tartod??
Várom a válaszodat!!
Szia!!
|
|
|
|
Feb 3 2006, 11:53 AM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 0 Csatlakozott: 17-June 09 Azonosító: 61,177 |
Szia!
Természetesen hímet vettünk, mert nem tenyészteni szeretnénk, hanem házikedvencnek és ugye a hím tetszetõsebb.
Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de szerintem az egyik legszebb formájú és színû madárka az énekes papagáj, nem is igazán értem, hogy miért nem gyakoribb, mármint így a tenyésztõknél vagy a fórumokon. Mindenkinek jákó-, nagysándor-papagája illetve arák és kakaduk vannak…
Na mindegy, nekünk ez tetszett… Utána olvastam a neten a fajtának és érdekes és kedves dolgokat írnak róla, de pl. parrotland fórumán valaki olyat írt, hogy nem könnyen szelídülnek és már az is nagy szám, ha kézbõl eszik. Gondolom ez az adott madár egyéniségétõl is függ…
Kisebb kalitkát akartak ránksózni, de direkt egy nagyobbat vettünk, a pontos méretét nem tudom, de vagy 70*50*40-es lehet kábé. Lakásban tartjuk, de gondolom a kalitkából ez kiderült. Egyelõre ugyanazt az eleséget kapja, mint a kereskedésben is kapott, de mellette kap egy másik fajtát is. Természetesen minden nap kap egy kis gyümölcsöt(almát, uborkát, mandarint!, mikor mit), zöldségeket(répát, salátát). A kézhez szoktatáshoz fürtöskölest használok, az nagyon bejön neki.:-)
Egyéb finomságokat is szereti: mézesrúd, illetve karika, most meg vettünk neki papagáj-piskótát, amiért nagyon odavan… A hétvégén megpróbálunk majd lágyeleséget is adni neki, tojást meg ilyesmit, majd meglátjuk, beszámolok róla.
Foglalkozni kb egy órát szoktam vele hétköznap, hétvégén többet, de még nem volt elengedve a lakásba, tehát csak a kalitkában.
Ezzel kapcsolatban kérdezném a véleményedet illetve a többiek véleményét: érdemesebb kiengedni a madarat már az elején, vagy inkább csak ha már kézhez szokott? Olvastam már mindkét véleményrõl, de kíváncsi vagyok, hogy mások mit gondolnak errõl…
|
|
|
|
| Guest__* |
Feb 5 2006, 03:29 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Tranek!!
Szia!!
A kiengedést illetüleg a tied már kézhezszokoztt annyira,hogy kiengedd,bár a mozgásigénye böven megvan!!
Készithetsz neki mézzel bekent,magokal leszort,és megszátitott fenyötobozt vagy kis botokat,ezeket némi szénával együtt felközni kendermadzaggal....kiválo játék és élelem egyszere!!
Jól tetted,hogy nagyobb kalitkába tetted,ugylátom mindene megvan,mindent megkostoltatsz vele,valoszinüleg a lágykaját is szeretni fogja!!
Amugy tényleg elég nehezen szelidithetö,de a kiváncsisága erénnyé forditható!!
A többi papi mellet viszonylag drága,összeférhetetlensége a többi fajjal szemben a tenyésztök nemtetszését vivta ki,legtöbbször ha párban vagy csapatban van hátatfordit az embernek,egyedül tartva magábafordulhat,igy a énekespapitartók 90%-a szoszerint értve diszmadéárként tartja!!
Nekem még nem volt egy rossz tapasztalatom sem velük!!
Jelenleg 8,azaz 4 pár él nálam röpdében!!
Egyik sem vad,több madár mellett békésen költenek!!
Szia!!
|
|
|
|
Feb 6 2006, 08:41 AM
Létrehozva:
|
|
|
Arapara!
Megvolt a kiengedés… Felemás lett az eredmény… Szombaton nézeteltérése volt a függönnyel, eléggé beleakadt, szóval meg kellett fogni és visszarakni a kalitkához, hogy megnyugodjon. Vasárnap is repült egyet, de úgy látom, hogy tisztában van a képességeivel (mármint, hogy nem tud repülni még igazán) és a repülés, illetve egy kis földön totyogás után visszarepült a kalitkára és bement enni.
Remélem megtartja ezt a jó szokását és nem kell behajkurászni esténként… :-)
Ami viszont kiderült, hogy az albérletünk nem igazán alkalmas még a papagáj kiengedésére. Ugye a repülései általában elég közel voltak a plafonhoz és ott, a kevés berendezés miatt nem talált jó leszállóhelyet. Tesóm asztalos és csináltattunk vele egy ülõrudat a madárkának, de az is csak kb. 1 méter magas, most vagy ezt kell magasabbá tenni vagy ki kell találni valami más megoldást. Van egy ilyen kötélbõl készült karikánk, amit fel lehetne akasztani valahova és hintaként(és leszállóhelyként) funkcionálhatna, de nincs igazán helyünk erre. A csillár tûnik egy jó helynek vagy a két szoba közötti ajtófélfa, de ha abba beleütünk egy szöget, akkor lehet, hogy a fõbérlõ csúnyán fog ránk nézni…
Mindenesetre minden nap ki fogjuk engedni esténként, rituálészerûen, hogy megszokja a kintlétet meg repülgessen. Egyedül semmiképp sem hagyjuk szabadon, abból gondok is lehetnek…
Lágyeleség-etetés is volt, volt benne minden sajt, tojás, reszelt alma, répa, mézes szezámmag… Mivel egyedül van nem sokat kapott, de estére majdnem az egészet megette.
Ami még érdekes volt, hogy voltunk kisállatkereskedésekben és ahol volt énekes papagáj az mind kisebb volt, mint a miénk pedig egyidõsek..
|
|
|
|
| Guest__* |
Feb 6 2006, 07:17 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Tranek!!
A madarad meglepöen jol viselkedett,a röptetés jot tesz neki és az izmainak is,ha egyszer bement,máskjor is befog,persze csak haakar!!
Ezt egy kis finomsággal elösegitheted!!
A lágyeleség fogyasztásának örülök,kevés madár szereti!!
A tied erösebb vérvonalu,mint a boltiak,nameg a himek egy picivel nagyobbak is!!
A tultenyésztett,ritkásabb tollu fiatalok már kisebbek!!
Nekem ugyanigy van az énekes,a rozella,a nimfa,a penbnant,néhány hullámos,és a kecske,ugrálopapi is,nameg a kissanyik!!
Őrülj,hogy te egy ien ritkaszép és ritkakedves madarat fogtál ki!!
Ha igy haladtok tovább,sok szép együtöltött év vár még rátök,öszintén kivánom,hogy igy legyen!!
Egyszer akarsz majd neki párt??
Várom a válaszodat!!
Szia!!
|
|
|
|
Feb 7 2006, 08:06 AM
Létrehozva:
|
|
|
Szia Arapara!
Tegnap is elengedtük este, de csak kijött az ajtóba szétnézni, repkedni nem akart… Persze továbbra is este nyitva áll majd az ajtója egy órácskára, aztán vagy repül vagy nem, ahogy tetszik neki.
Az, hogy lesz-e párja az sokban függ a szelídségétõl. Ha kézhez szokik és elfogad minket társként, akkor azért 2-3 évig „kihasználjuk” a kedvességét és kedvencként tartjuk. Addigra kb.4 éves lesz, még tenyésztésre is alkalmas, majd veszünk mellé egy lánykát. Ha nehezen megy a szelídülés, akkor nem erõltetjük, hamarabb veszünk mellé párt és megpróbálkozunk a tenyésztéssel. Úgy tudom, hogy 8-10 évig is elél, szóval még van idõnk.
Ma reggel kapott egy háztartási kekszet, egybõl neki is ugrott, azzal ma el lesz… Minden napra jut valami finomság…
|
|
|
|
| Guest__* |
Feb 7 2006, 07:52 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Tranek!!
A háztartási keksz nekem is nagy kedvenc,lágyeleségben,házi mézeskekszként,és naturban is szivesen fogyasztják!! Én is meglepem a madaraimat minden nap valamien ujj finomsággal,ezt nálam is nagyon szeretik!!
A kiengedéskor történö repkedést tényleg nem szabad eröltetni,mivel ez idegen terep a számára,egy kis finomsággal történö kicsalogatás bizalmat gerjeszt benne irántad!!
A szelid madár tenyésztéskor kissé elvadul,ez kitarto szelidités,és odaado törödés melett kiküszöbölhetö!!
Ha párja lesz,tanácsos azonos koru egyedet választani tenyésztötöl,ott biztosan nem vernek át!!
A tenyésztéshez a szépiacsont,a napi reszelt fött tojás,a lisztkukac,a napi friss gyümölcs és zöldeleség nagyon fontos kellék,de ez még a jövö zenéje!!
Mekkora is a kalitkája a papidnak??
És venni,vagy csináltatni akarod neki az odut,esetleg te magad csinálod??
A kerewskedésekben a nimfaodu a jo,a hullámosé tul kicsi,de legjob az odut is tenyésztötöl megvenni!!
Vitamint,és napi zöldet vagy gyümölcsöt ,és szépiát csörkoptato és ásványianyagként kap most a papid??
Várom a válaszaidat,azokat elöre is köszönöm!!
Esetleg msned van??
Szia!!
|
|
|
|
| Guest__* |
Feb 8 2006, 09:36 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Szia Arapara!
MSN-em van, a nevem, mint fent kukachotmail.com.
Napközben is elérhetõ vagyok, a munkahelyen is be van állítva…
Tegnap este is nyitva állt elõtte a kalit, mégsem akart kijönni. Már majdnem bezártam vissza az ajtót, amikor csak kimászott a káposztalevélért, amit az ajtóba raktam…
Nézelõdött egy kicsit az ajtóban, majd felmászott a külsõ rúdjára. Onnan is szétnézett, mászkált egy kicsit a kalitka oldalán, majd vissza bement.
A kalit méretét már korábban írtam, kb. 70*50*40-es, szóval van helye rendesen… Odút szerintem kereskedésben veszünk, de az még tényleg messze van.
Csõrkoptatója van, de csak ez a gipsz fajta, olyan volt elõtte a kereskedésben is, de nem nagyon használja. Inkább a kavicsokkal szórakozik a kalitka alján… Elég sokat tölt lent, „kapirgálással”.
Valami gyümölcsöt vagy zöldséget minden nap kap, vitamint meg kéthetente a vizébe egy hétig.
Ja és estére mire hazaértünk a háztartási keksz elfogyott!!
Van róla pár kép is, ha gondolod, szólj msn-en és küldök linket.
Tranek
|
|
|
|
| Guest__* |
Feb 8 2006, 11:19 AM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Tranek!!
Énáltalában este7-8ig vagyok fent,a képek érdekelnének,haakarod én istudokküldeni néhányat!!
A szépia csörkoptato feltehetöleg jobban érdekelné,és a madárhomok is hasznos kellék lehet!!
A káposztával csinnyán bánj,felfuvodást okozhat!!
Nagyon tágas helye,ésjóélete van a
madaradnak,csak igy tovább!!
A kalitkaaljára homok,kavics,tözeg,vagy ujjságpapir kerül??
Várom a válaszodat!!
Szia!!
|
|
|
|
| Reklám |
Létrehozva:
#
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Szöveges verzió | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net | A pontos idő: 25th May 2012 - 04:04 PM |