Üdvözöllek a Fórumban! ( Bejelentkezés | Regisztráció )
![]() ![]() |
Mar 31 2008, 03:58 PM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 0 Csatlakozott: 17-June 09 Azonosító: 66,329 |
Bocsi úgy kartam írni , hogy a rozi nagyságához is hasonlít.:-)
|
|
|
|
Jun 3 2008, 07:57 PM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 0 Csatlakozott: 17-June 09 Azonosító: 76,612 |
Sziasztok!
Elcserélnénk egy Rozella hímet 4 hónapos, tojóra. Max 2+3 évesre.
|
|
|
|
Jun 20 2008, 06:27 PM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 0 Csatlakozott: 17-June 09 Azonosító: 77,270 |
Sziasztok! Hozzáértõk tanácsát szeretném kérni! Egy rokonunknak van egy 8 éves rozellája, nagyon keveset foglalkoznak vele és elég vad, de ha beszélek hozzá megnyugszik és szemmel láthatóan élvezi a dolgot. Mindig üdvözöl, ha meglát, egyszóval megszerettük egymást. Rokonék felajánlották, hogy odaadják mivel szülési szabin vagyok, és jobban ráérek vele foglalkozni. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idõ, míg õ megszokja a helyét - és nem árt-e már egy ennyi idõs madárnak, ha új környezetbe kerül? Mikor lehet kiengedni, mivel lehet egy kicsit szelidebbé tenni? Hány évig fog õ még élni? Hirtelen ennyi jut az eszembe... Elõre is köszönöm!
|
|
|
|
Aug 21 2008, 09:21 PM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 0 Csatlakozott: 17-June 09 Azonosító: 79,815 |
Szia Vica! Egy ilyen Papagálynak nem szabadna, hogy gondot okozzon egy új környezet. A legjobb döntés az lenne, hogy a kalitkályában tartani kb 2 hétig, utána ki lehet nyitni neki az ajtót. De semmiképp nem szabad dúrván közelíteni hozzá, ilyesztegetni, mert akkor megszelídülni nem fog. Sokat kell vele törõdni! Beszélni hozzá simogatni , lassan hozzászoktatni az új környezethez és akkor meg fog szelídülni garantáltan. Persze ehhez idõ kell. Lehet , hogy 1-2 év is. De meg éri. Ez a papagály olyan középkorú. Mert tudni kell, hogy az átlagéletkor 15-20 év.
|
|
|
|
| Guest__* |
Mar 28 2009, 06:22 PM
Létrehozva:
|
|
Guests |
Én csak tippet írtam. Egyébként az vagyok, akivel összeszólalkoztál.
Na de nem akarok veled többet foglalkozni, inkább írok néhány tippet azoknak, akik rozellát szeretnének:
A vásárlásnál alaposan nézzétek át a madarakat (ez minden madárra vonatkozik). És nézzétek meg, hogy ki adja el őket. nem mindegy, hogy az ember tojót tyúknak, a hímet baknak mondja. Kérjetek tőlük tanácsot. Ja és mielőtt vennétek ilyen tényleg csodálatos madarakat nézzetek át róla minden szakirodalmat. Tipp: Internet (bár akadnak szerintem rossz tanácsok is, de ettől nagyon hasznos információ forrás), Dr. Romhányi Attila Papagájkedvelők kézikönyve c. könyve az egyik legteljesebb könyv a papagájtartás terén. Én már már agyonlapozgattam azt 320oldalát.
Másmadarakkal jól megférnek. Kivéve bár még nem próbáltam, de valszeg nem is fogom, hogy egy páronkívül ne legyen több Rozella papagáj és más rozella féle és azok közeli rokonai. Nálam egy 4x2x2.5m-es rödében vannak hullámosokkal(3pár) 1 pár ugráló és 1 pár kínai t. fürjel osztják meg helyüket. A leglátványosabb madarak hangja szép, bár ha megijednek, akkor aztán krágonak, de szerencsére ez ritka.
Sok sikert papagájosok, pintyesek, fürjesek egyszóval madarászok.
|
|
|
|
Oct 12 2009, 08:55 AM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 1 Csatlakozott: 12-October 09 Azonosító: 100,008 |
Úgy kezdődött, hogy kaptam az öcsémtől 2 éve 1 pár sima rozellát (nekik túl hangosak voltak) 600*500*700 kalitkában, 200*200*300 fészekodúval. Csak annyit tudtam róluk, hogy papagájok, az öcsi azért vette őket, mert szépek voltak. Megkerestem a neten kiknek is lettem a boldog tulajdonosa,mit esznek, mit szeretnek.
Mindjárt lelombozódtam, mert a kalitka a szakirodalom szerint is csak éppen tűréshatáron van. Az odú meg egyenesen karikatúrája annak, aminek alaprajzát letöltöttem, de sebaj gondoltam magamban, nem tenyésztési céllal tartjuk.....csakhogy a két tollas jövevény nem így gondolta. Mindjárt az első évben, amint a kedvükben kezdtünk járni, tojt a tojó 7 tojást. Nem ült rajtuk, pár hét után kivettem őket. Aztán az idén tavasszal, szorgalmas párzási időszak után márciusban tojt 6 tojást, amiből kikelt 5 fióka. Komfortjukat biztosítottam, mindenki gyönyörűen felcseperedett, olyanok lettek pont mint a nagyok. A meglepetés még nem ért véget. Még nem hagyta el mindegyik az odút (június) amikor a tojó megint tojásrakásba kezdett. A kicsik már önállóan csipegettek, ittak, bár azért még néha kunyeráltak aputól. Elválasztottam őket. A tojó meg sem állt 7 tojásig. Öten egymást követő napokon keltek ki, a két kis maradék csak pár nap múlva. Őket a már szinte kétszer nagyobb testvéreik sajnos eltaposták. Mind az öt szépen felcseperedett, három pont olyan színezetű lett mind a nagyok, kettőnek a hasi részén dominál a pirosas árnyalat. Ekkor már megkerestem pár tenyésztőt, megérdeklődni, nem sok-e a madárpárnak ez a mértékű szaporulat. Képzelhetitek az arcom, mondom a tenyésztőnek (20 éve ezt csinálja) öt rozella fiókám van, mire Ő : hány pár rozellától???? Szerintem a mai napig azt hiszi, hogy én csak ugratni akartam, mikor közöltem ez a második 5-ös széria. Eltértem a tárgyról, mert az a helyzet, hogy miközben ezt írom hallgatom 5 fióka csipogását az előszobából....mert az én különös párzókedvű rozelláim amint a második fészekalja is felcseperedett, megint tojásrakásba kezdtek(augusztus). Ekkor elvettem az odút. Mikor a második tojást is megtaláltam a kalitka alján, és láttam milyen kétségbeesetten keresi a tojó, visszatettem az odút, beleraktam a tojásokat. Elkezdtem a vízben oldódó vitaminok mellett granulátumokat is adni nekik, mit tehettem volna Szóval nem tudom hogyan szabályozhatnám ezt a dolgot, vagy mennyire természetes. Utánanéztem a szabadon élő rozellák szaporodásának, sajnos elég szűkszavú: azon kívül amit magam is látok, hogy tavasztól-őszig szaporodik nem sok infót kaptam. Úgy gondolom, ha nincs elég eleség, akkor nem rak sok tojást, mert nem lesz mivel felnevelje a fiókákat. De nem tartom humánus megoldásnak az éheztetést De ez ebben a formában már nekem is fárasztó. Aki ezzel foglalkozik, annak nem kell elmondanom, hogy folyamatos lágy-eleség készítés, meg helyhez kötöttség mikor fiókák vannak. Bár ezt már megoldottam: a fölöttünk lakó nyugdíjas néni már gond nélkül letenne egy haladó szintű madarászvizsgát. De azért ha tudna valaki valami használható tanáccsal szolgálni megköszönném. Lóri |
|
|
|
Apr 18 2010, 05:46 PM
Létrehozva:
|
|
|
Abszolút kezdő ![]() Csoport: Haziallat.hu Hozzászólások: 1 Csatlakozott: 18-April 10 Azonosító: 101,919 |
Hello!
Tudtok segíteni nekem. Én azt olvastam, hogy a rozella papagájoknak nem lehet minden itthoni fa ágát adni. A bodzán és a fűzfán kívül mit lehet még nekik adni? Köszi Lórilili |
|
|
|
| Reklám |
Létrehozva:
#
|
![]() Google Ads |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Szöveges verzió | SEO by MinervaSEO © Icelabz.net | A pontos idő: 25th May 2012 - 11:40 AM |