Miért fogadj örökbe és ne vásárolj állatot!

5
Miért fogadj örökbe és ne vásárolj állatot!
Rengetegen szeretnének állatot az otthonukba, és nagyon sokan közülük gondolkodás nélkül tenyésztőtől vásárolják meg a hőn áhított házi kedvencet.

Az állattartás felelősséggel jár. Nemcsak az ennivalóról, a fekhelyről és a játékokról kell gondoskodnod, azt is fontos észben tartanod, hogy egy állatnak rendszeres egészségügyi ellátásra és védőoltásokra van szüksége. De leginkább a gazdi szeretetére, odafigyelésére!
Az állatok nem tárgyak, amiket adunk-veszünk, kidobunk, ha meguntuk, vagy szebbre-fiatalabbra cseréljük, ha megöregedett. Egy állat magunkhoz vétele nagy felelősség, és 10-18 évre szóló döntés.

Rengetegen szeretnének állatot az otthonukba, és nagyon sokan közülük gondolkodás nélkül tenyésztőtől vásárolják meg a hőn áhított házi kedvencet. A magyarázat egyszerű, utcai „korcs” helyett fajtatiszta állatot szeretnének, bele sem gondolva abba, hogy a nemes felmenőkkel rendelkező állatok semmivel sem különbek a keverék társaiknál.

Ha minden szempontot figyelembe véve, alaposan átgondolva úgy döntöttél, hogy újabb taggal gyarapítanád a családodat, akkor ne tenyésztőtől vedd meg egy kisebb vagyonért, hanem nézz szét a hozzád legközelebb eső menhelyen, hisz Magyarországon megközelítőleg 1 millió gazdátlan állat él az utcákon vagy a menhelyeken!

 

kutya_gyerek0

  • Ne ragaszkodj a fajtatiszta állathoz! Egy keverék kutyus vagy cica éppen olyan kedves, okos és ragaszkodó, mint bármelyik fajtatiszta társa. De sajnos manapság egyre több fajtatiszta állat is a menhelyek lakója.
  • Ne ragaszkodj a fiatal (kölyök) kiskutyához, kiscicához! Mérlegeld, hogy egy kölyök állat felnevelése mindig több problémával jár! Ha idősebb, kevésbé aktív ember vagy, vagy nagyon elfoglalt, egy idősebb, nyugodtabb, fegyelmezettebb állattal, sokkal nagyobb harmóniában élhetsz!
  • És azt se feledd, ha egy állatot magad mellé vettél társnak, arról hosszú évekig gondoskodnod kell majd!
  • Egyszerre két állat életét is megmented így, hiszen a magadhoz vett kedvenc helyére egy másik kerülhet be a menhely oltalmába.
  • Az ilyen helyről beszerzett állatokért általában nem kell pénzt adnod – vagy ha mégis, akkor csupán jelképes összeget, amivel a többi menhelyi állat ellátását  (etetését, gyógyítását, ivartalanítását) támogatod.
  • A menhelyen ápolt, egészséges, legtöbbször ivartalanításon is átesett kisállatot kapsz. Sajnos ezzel szemben a tenyésztők között sok olyan is akad, akinek nem az állat egészsége, csupán az anyagi haszonszerzés a fontos.
  • Ha nem teheted meg, hogy állatot tarts otthon, támogass anyagilag, élelemmel vagy önkéntes segítséggel egy menhelyet!

 

HEROSZ Állatotthon

értékelés