5
Hogyan tanítsuk meg díszmadarunkat fellépni?
Ahogy egy fiatal kölyökkutyának elsőként az "ül" parancsot tanítjuk meg, úgy a papagájoknál is van egy parancs, melyet mindenek előtt meg kell tanuljon. Ez a parancs az "lépj fel", amely könnyen megtanítható, mivel mozogni naponta többször is szokott.

E parancs megtanítása révén csökkenni fog a madár félelme veled szemben, megerősödik a kötelék te és a madár között, kiépíti az állat tekintélyét veeld szemben, jobban az irányítása alá kerülsz és csökkenti annak az esélyét, hogy a madár territoriális lesz. Miután kezdi megtanulni a parancsot, jó dolgokhoz fogja kötni, mint például a rászentelt figyelemhez, finomságokhoz és az esetleges jutalomhoz.

 

Díszmadár nevelése



A megfelelő nevelés első lépései

Mint minden más állat esetében, a tanítás időtartama legyen rövid, körülbelül 15 perc. Ne kezdj bele, ha feldúlt, fáradt vagy türelmetlen vagy! A türelem a jó idomítás kulcsa. Tedd ezt egy pozitív élménnyé úgy a madár, mint saját magad számára is. Érezd jól magad!

Az idomítás egy csendes szobában kell, hogy történjen, ahol senki nem zavarhatja meg. Biztonságos környezetet kell biztosítani, tehát készülj fel arra az eshetőségre is, hogy a madár kiszabadul. Csukd be az ablakokat, ajtókat, húzd el a függönyöket, kapcsold ki a ventilátort; ne legyen más háziállat a szobában, és legjobb, ha a madár szárnyai le vannak nyírva. Az „edzések" mindig érjenek jól véget és dicsérd vagy jutalmazd meg a madarat! A parancsok következetes használata szintén kulcsfontosságú. Használj pozitív megerősítést! Ne üss, ne kiabálj, ne használj semmilyen más büntetési módszert!

A lényeg, hogy a madár kényelmesen érezze magát és rád figyeljen. Figyelj oda az álmosságára, éhség okozta figyelmetlenségére, stb., a félelem vagy az agresszió jeleire. Félelemre és agresszióra utaló jelek, ha a madár egyenes tartást mutat, miközben szárnyait kissé távol tartja testétől, a nyitott vagy zárt csőr, a csipogás, szárnycsapkodás, az ujjába való erős kapaszkodás, vagy csipkedés. Ha úgy tűnik, abba kell hagyniuk a tanulást, vess pozitív véget neki és ne hagyd, hogy a madár saját magát gondolja „nyertesnek" bármiféle párbajban.

 

Díszmadarak



A madár akklimatizálása

Ha a madár még nem szokott meg téged, akkor jobb, ha egy ideig csak lassan és nyugodtan teszied be a kezed a kalitkába. Ha a kalitkához közelítesz és szeretnél dolgozni a madárral, mindig legyél kicsit feljebb az ő szemmagasságánál! Ez a fölény csökkenti a madárban a félelmet. Ha túl alacsonyan vagy, kedvenced ezt a gyengeség jeleként értelmezheti. Minden egyes kis edzés során, tedd a kezed egyre közelebb a madárhoz és engedd meg, hogy ráálljon, ha úgy kívánja (érdemes lehet egy kis finomsággal csábítgatni). Miután a madár hozzászokott, hogy a te kezed ott van a közelében, kezdődhetnek az igazi „leckék".

Ha a madár nagyméretű és csípős is, az elején ajánlatos egy faágat vagy pálcát használni a kezed helyett. Ilyenkor adj időt a madárnak, hogy megszokja a pálcát; tedd a kalitkába és hagyd hogy alaposan megvizsgálja azt!

 

Szép maradak



A „lépj fel" megtanítása

1. Finoman nyomd meg a madár mellkasát a lába fölött a bottal vagy az ujjával. Viszont mindkettőt helyezd előre, függetlenül attól, hogy a madár min áll. Azt szeretnénk, hogy szó szerint lépjen fel az ujjadra.

2. Amikor a madár elkezd rálépni az ujjadra, mondd, hogy "lépj fel" vagy "fel". Bármelyik parancs megfelel, de csak egyet válassz ki és azt használd minden egyes alkalommal. Az összhang a legfontosabb - minden családtag és te is mindig ugyanúgy kell, hogy csináljátok!

3. Amikor a madár fellépett, dicsérd meg és adj neki egy kis finomságot - valamit, amit igazán szeret, de csak akkor kaphatja meg, ha engedelmeskedik a parancsnak!

A nagyobb madarak akár a csőrüket is használhatják, hogy felsegítse őket. Ne húzd el az ujjad, ha a madár a csőrét szeretné használni, vagy ha úgy tűnik, hogy belecsíp! Ez a kistermetű madarakra is igaz. Hamarosan fel fogod fedezni, hogy fél ettől és így máris a markodban tartod majd. Ne hagyd, hogy a madár úgy gondolja félnek tőle. Emellett valószínűleg a parancsot sem akarja majd teljesíteni, ha fél, hogy kihúzzák lába alól a botot vagy az ujjat.

Amint észreveszed, hogy a madár elkényelmesedik, vedd ki a kalitkából és folytasd a gyakorlást egy másik csendes helyen! Amikor távol van a kalitkától vagy az ő kis területétől, sebezhetőbbnek érezheti magát, és így nagyobb figyelmet fordít majd rád.

 

Papagáj vállon



"Lépj le"

Ha szeretnéd, hogy a madár leszálljon az ujjadról vagy a pálcáról, tedd oda ahová szeretnéd, hogy fellépjen, például egy kis ülőrúdra, amely a lábai felett a mellkasába támaszkodik. Ugyanazt a technikát kell használnod, mint a "lépj fel" parancs esetében; óvatosan nyomd a madár mellét a kívánt tárgy felé! Helyezd a madarat magaddal szembe, léptesd rá a tárgyra, amíg te a "lépj le" vagy "le" parancsszót mondod! Ismételten, akármelyik parancs megfelel, csak légy mindig következetes! Amikor a madár a te ujjadról átlép a kiválasztott tárgyra, lehet, hogy egy kicsit feljebb kell majd lépnie, de a parancs továbbra is maradjon a "lépj le", ami valójában azt jelenti, "lépj át az ujjamról oda, ahova én mutatom".

 

Okos madár



A létrára való felmászás

Ha a madár megtanulta "lépj fel" parancsot, itt az ideje megtanítani "létrára mászni"-t is. Ez azt jelenti, hogy a madár az egyik ujjadról átlép a másikra, amely valamivel magasabban van. Minden egyes lépést a "lépj fel" parancsszó kell, hogy kísérje! Hozzá kellene szokatni, hogy ezt folyamatosan végezze. Ezt a parancsot napi rendszerességgel kellene megismételnetek.

 

Lássunk egy igazi papagáj show-t:

 

Összefoglaló

A leírt parancsok betanítása a sikeres idomítás kulcsa. Ezek olyan parancsok, amelyeket minden egyes madárnak ismernie kellene. Ez az egy parancs már a legelejétől segíthet abban, hogy egy hosszú életű kapcsolat alakuljon ki közted és a madarad között.

értékelés