Az awassi juh titka
A rendszerváltás előtt magyar delegáció kereste fel Saront izraeli - a sivatagban épített - birtokán. A protokolláris vacsora után a házigazda kedvelt juhnyájához vezette a látogatókat, ahol elbüszkélkedett az awassi (néhol: avasszi) birkáival. E fajta különlegessége, hogy - más fajtáktól eltérően - nem faggyús a húsa. A legtöbb ember ugyanis, aki nem szereti a birkahúst, épp a faggyús ízre és szagra panaszkodik. Az awassi fajtát ezzel szemben úgy nemesítették, hogy az állat farkában tárolódik a faggyú. A látogatóban lévő delegáció üzletember tagjainak úgy megtetszett a birka, hogy rendeltek Sarontól néhány tenyészállatot.
A csere
A birkákért cserébe a látogatók a hazánkban birkanyájak őrzésére tartott pulikutyákat ajánlottak fel. A birkák megérkezését tehát a két fajtatiszta puli küldése követte. Ezek aztán sosem őrizték az izraeli miniszterelnök nyáját, ugyanis Saronék úgy megszerették a bozontos jószágokat, hogy azok végül a nappalijukban leltek otthonra.Az awassi birkák pedig itthon sokasodtak, azóta komoly tenyészetté váltak. Az alföldi kis faluban, Bakonszegen élő tenyésztőik szerint olyan különleges a tej- és húshozamuk, hogy a fajtanevet már a vásárlók is megtanulták, és keresik itthon és külföldön is.
A Magyar Hírlap cikke nyomán