Unios oltalmat kapott a Szilvásváradi pisztráng

5

A Szilvásváradi pisztránggal együtt 61-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma – beleértve a mezőgazdasági termékeket, élelmiszereket, borokat és szeszes italokat – amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

A Szilvásváradi pisztráng a szeptember 18-án nyilvánosságra hozott döntés értelmében bekerült az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisba, amelyben jelenleg 1480 eredetmegjelölés van.

Az egész magyar akvakultúra ágazat számára nagyon komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng első magyar édesvízi halként felkerült a földrajzi jelzések közé.

sebes_pisztrang

2020. október 1. Sebes pisztrángok (Salmo trutta) a Sáfrány Pisztrángtenyészet szilvásváradi telepén 2020. okt. 1-jén. (MTI/Komka Péter)

Mit jelent az oltalom alatt álló eredetmegjelölés?

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő. Az OEM-ként bejegyzett nevek a legszorosabban kapcsolódnak a termék előállítási helyéhez.

szilvasvarad_pisztrang

Mitől értékes a szilvásváradi pisztráng?

A „Szilvásváradi pisztráng” valójában a sebes pisztráng; a lazacfélék családjába tartozik. Ízében és rózsaszín húsának textúrájában is különbözik a többi hasonló halfajtól. A Szilvásváradi pisztrángot a Bükki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Szalajka-völgyben kialakított pisztrángtenyésztő medencékben szaporítják és nevelik, amelyek vizét a közvetlen közelben eredő, hideg vizű karsztforrások biztosítják. A tenyészmedencék alacsony hőmérsékletű vizének köszönhetően a pisztrángok étvágya kisebb, lassabban növekszenek, ettől lesz a pisztránghús az átlagosnál keményebb, tömörebb és zsírszegényebb.

értékelés