Akvárium

Milyen fűtő, fénycső, szűrő kell egy 100 literes akváriumba?

kategória Akvárium
Jelleg Egyéb
Kérdező Macska11

Kérdés

Tisztelt Doktor ur!

Milyen fűtő, fénycső, szűrő kell egy 100 literes akváriumba?

Koszonom.

Válasz

A szellőztetéshez többféle berendezés is használható, az közismert légpumpákra csatlakoztatott ún. porlasztók (kövek) mellett a külső szűrők befolyó csövéhez csatlakoztatható ún. diffúzorok mellett sok megoldás szóba jöhet. Közismertek az ún. belső szivacsszűrők is, melyek szintén légpumpáról üzemelnek és a porlasztás mellett valamilyen mértékben szűrik is a vizet. Használatuk nélkülözhetetlen lehet, ivadékok nevelésénél.
Akváriumban tartott halak normális légzéséhez legalább 3-3,5 mg/l, szokásosnál melegebb vízhőfok esetében 5-5, mg/l szükséges. Általánosságban ki lehet jelenti, hogy a legtöbb általánosan akváriumban tartott hal számára az 5-8 mg/l oxigénszint kielégítő és megfelelő lehet
Szellőztetésről bővebben >>

 

Akvárium fűtése. Hogyan és mivel?
Első kérdés, hogy egyáltalán szükséges-e az akvárium fűtése? Meg kell győződni arról, hogy az akváriumban található, vagy telepíteni kívánt halak és növények igényelnek-e külön fűtést, illetve életvitelük azonos hőmérsékleten zajlik-e.

Általában a nagyobb akváriumokhoz kell erőseb teljesítményű fűtőtestek választanunk. A kisebb akváriumok esetén elég egy 25 wattos fűtő.

Ha lefedjük az akvárium tetejét, gyorsabban fel tudjuk melegíteni a vizet benne.
Ne féljünk a nagyobb fűtőtől! A névleges teljesítmény nem a tényleges áramfogyasztást mutatja. Optimális esetben (lásd lejjebb a cikkben), a fűtőberendezés nem folyamatosan működik, hanem ki-be kapcsolgat a beállított értékek között. Tehát, ha nincs alul méretezve a fűtőnk az akváriumhoz képest, akkor az áramfogyasztás mindig jóval kevesebb, mint a névleges teljesítménye.

Hogyan döntsük el, mekkora teljesítményű akváriumfűtőre van szükségünk?
Erre van egy roppant egyszerű képlet:
1 liter = 1 watt

Akvárium megvilágítása:


Az akváriumoknál igen fontos tényező az ideális megvilágítás. Vízinövényeink  léte és fejlődése nagyban függ a megfelelő megvilágítástól. Az akváriumokban tartott vízinövények fényigénye jelentősen eltérhet egymástól, attól függően hogy honnan származnak /trópusi, szubtrópusi/. De azt azért elmondhatjuk, hogy általában napi 10-12 órányi megvilágítás szükséges ezeknek a növényeknek. Kevesen tudják hogy az akvárium kristálytiszta vizének is igen erős szűrő, fényelnyelő hatása van. A ráeső fény 30-40 %-át is képes elnyelni a vízoszlop magasságától függően. Ezért ha akváriumot vásárolunk, vagy csináltatunk az ajánlott magasság, ami még optimálisan megvilágítható az maximum 60-65 cm legyen. Eddig a magasságig T8-as csövekkel is meg tudjuk világítani az akváriumot. Vagy használhatunk lámpákat T5-ös csövekkel is. Ilyen lámpák pl.: A Németországban gyártott ATI Sunpower lámpái. Ezek a lámpák 4 és 6 csöves változatban készülnek, 24w-os, 39w-os,54w-os és 80w-os változatban.. A lámpa tetején elhelyezett ventillátor gondoskodik a fénycsővek hűtéséről.
Ezek a T5-ös csövek nem összekeverendőek a háztartásokban használt T5-ös csövekkel. Viszont, ha az akvárium 70 cm vagy ennél magasabb akkor csak a T5-ös, illetve a fémhalogén világítás jöhet szóba.

T8-as akváriumi fénycsövet majd minden akvarisztikával foglalkozó üzletben árusítanak, míg a T5-ös fénycsövek kevésbé elterjedtek. Most kezdenek jobban elterjedni az édesvízi akvarisztikában. Eddig inkább csak a tengeri akvarisztikában volt elterjedve, ezért kevesebb helyen forgalmazzák őket. / Az áruk is drágább, mint a T8-as csöveké. / Akár T5-ös vagy T8-as fénycsövekről beszélünk több típusukat megkülönböztetjük. Ezek a típusok lehetnek:

Növényes csövek. Amelyek önmagukban nem használhatók, érdemes kombinálni napfényes vagy halas csövekkel. A növényes csövek által kibocsátott fény színe és spektruma az akváriumi növények számára ideális. Elősegítik a növények fotoszintézisét, ezáltal növekedésüket, fejlődésüket. Ilyen T8-as csövek pl.: Osram Fluora, JBL Solar Tropic, Sera Plant Color. T5-ös csövek pl.: JBL Solar Tropic ultra, Sylvania Gro-lux.

Halas csövek. Ezek a fénycsövek kiemelik a halak színeit az édesvizi akváriumokban. A vörös és kék árnyalatokat erősítik. Elősegítik a klorofil-szintézist, ezáltal a növények fejlődésének is nagyon kedveznek. Ilyen T8-as csövek pl.: JBL Solar Color, Hagen Aqua Glo, Philips Aquarelle. T5-ös csövek pl.: JBL Solar Color Ultra,

Nappali, napfényes csövek.  Az akváriumok nappali általános megvilágítására szolgálnak. Teljesen természetes /igen sok napfénynek kitett / trópusi fényviszonyokat teremtenek. Teljes színspektrumú a fénykibocsátásuk, ezáltal a növények növekedését is elősegítik. Ilyen T8-as csövek pl.:Osram Lumilux Delux, JBL Solar Natur, Sera Blue Sky, Hagen Sun Glo. T5-ös csövek pl.: JBL Solar Natur Ultra.


Egy dolgot biztosan leszögezhetünk, hogy minden egyes akvárium egyedi, sajátos élőközösség. Ezáltal minden egyes akvárium világítását egyedileg kell, az összes külső környezeti /akvárium elhelyezkedése, mennyi természetes fényt kap, stb./ és belső /akvárium mélysége, növények és halak mennyisége, fajtája stb./ adottság figyelembevételével összeállítani. Az a világítás ami az egyik helyen beválik és tökéletesen működik, nem biztos hogy máshol is tökéletesen működni fog. Mindenkinek sok sikert kivánunk a megfelelő világítás összeállításához.

 

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »