Kutyák

Hogyan szoktassuk szobatisztaságra a kiskutyát?

kategória Kutyák
Kérdező Gabcsi

Kérdés

5 hetes pitbull kiskutyámmal jelenleg kertes házban élünk, de csupán átmenetileg, 1 hétig, utána panelba költözünk. Hogyan szoktassam szobatisztaságra? Vigyem ki az udvarra minden alkalommal,mikor látom,hogy dolga van, vagy alkalmazzam a kutyapelenkát?

Válasz

Kedves Gazdi!

Érdemes felkészülni, hogy akár 5 hónapos is lehet majd a kutya, mire már tudni fogja, hogy nem kell hazavinni és otthon üriteni :) Sajnos mostanában lett divat a kutyapelenka, pedig ez csak macerásá teszi a dolgot: A pelenkára szoktatás, majd pelenkáról leszoktatás néha a tartási körülmények, vagy a kutya fajtája miatt indokolt, - de mindenképpen macerássá teszi a végső szobatisztaság elérését. Az a ajavaslatom, hogy hagyja a pelenkát és egyből a szobatisztaságra szoktassa a kutyát.

Figyelni kellene és már a ráutaló magatartási jelekre, az ürítést közvetlenül megelőző testbeszédjelekre kellene reagálni. AMint pisilne, kivinni. Ha mégis otthon sikerülne, közben lespriccolni, tapsolni, dobbantani, zörgő tárgyat mellé dobni és kibinni üriteni.

Általános szobatisztaságra szoktatási tanácsok:

A kutyák alapjaiban véve tiszta állatok, ha van lehetőségük, akkor hamar rászoknak arra, hogy ott végezzék el a dolgukat, ahol kell. Ehhez először el kell döntetnünk, hogy hol is legyen ez a hely. Az állatorvosok nem ajánlják, hogy kivigyük a kiskutyát az utcára, amíg nincs meg az utolsó oltása, ilyenkor kijelölhetünk egy helyet, ahova szoktatjuk. Vannak akik újságpapírt terítenek le a lakás egy pontjára, mások a macska alomra esküsznek. (Én mégis amondó vagyok, hoyg vigyük ki, hacsak üriteni is).

Természetesen a kutya nem fogja egyből megérteni, hogy mit akarunk, ezért szánjuk rá az első pár napot, legyünk a kutya nyomában és figyeljük minden mozdulatát. Ha látjuk, hogy a kiskutya nem találja a helyét, mászkál, szaglászik, vigyük le (vagy oda ahová szeretnénk, hogy pisiljen). Ha netán késő és éppen a tevékenység közben kapjuk rajta, akkor ne hagyjuk hogy befejezze, szóljunk rá és rögtön vigyük a kijelölt helyre. Ha oda pisil, vagy kakil, dícsérjük meg (akár jutalomfalattal is). Természetesen tudnunk kell, hogy a kiskutya nem képes négy óránál tovább viszatartani a vizeletét, valamint játék, alvás és evés után szinte biztos, hogy pisilni is fog.   Ha ez sem megy, keresse fel Stefan Siman diplomás állateraputát: www.4tappancs.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »