Kutyák

Vakarózik a kutyám, mi az oka?

kategória Kutyák
Kérdező anika73

Kérdés

Kedves Doktor !

Kérdésem lenne kiskutyám kaparózik hullik a szőre foltokban, ami már elkezdett kisebesedni. A kutyus bolhás, de már kezeltük.

Válasz

Kedves Gazdi


Ez nagyon valószínű, hogy bolhaallergia, ha kezelik, meg fog gyógyulni, de több hétbe is beletelhet. Állatorvosi segítségre lesz szükség, mert ha már kialakult az allergia a bolhák miatt, azt maga a bolhairtás nem gyógyítja meg.

A kutya rendszeres bolhátlanítása nagyon fontos!


A KUTYA BOLHAEKCÉMÁJA
A bolha nemcsak vérszívásával és mozgásával mechanikusan ingerli a bőrt, és ezzel vakaródzásra készteti az állatot, de nyálának antigénjével allergiás hiperszenzibilizációt vált ki, amivel súlyos és nehezen gyógyuló ekcémát okozhat.
A bolhaallergiás dermatitisz (=bőrgyulladás) a kutyák és macskák leggyakoribb allergiás betegsége, mely felmérések szerint az összes allergiás kórkép 40%-át teszi ki.

A bolha által okozott allergiás reakció egyes kutyafajtáknál gyakrabban fordul elő. Ezek közé tartozik a német juhász, a csau-csau, szetterek, foxterrier, pekingi palota kutya, spániel, tacskó stb.
A bolhaekcéma rendszerint elsődleges, tulajdonképpeni allergózis. A bolha nyálában antigén található, amely a bőrbe jutva fehérjével (kollagénnel) kötődve teljes értékű allergénné alakul.
A bolhacsípéseket követő áthangolódás után ugyanis 8-10 nap múlva, az ismételt bolhacsípésre azonnal vagy akár 3-4 nap múlva gyors allergiás reakció jelentkezik az arra érzékeny egyedeken nagyon súlyos viszketegséggel.

TÜNETEK
A legjellemzőbb tünet, hogy a kutyák csaknem szünet nélkül vakaródznak, szőrüket, bőrüket rágják, a sérült bőr pedig egykönnyen utat nyit a másodlagos baktériumos fertőzésnek.
A bolhaekcéma jellegzetes kialakulási helyei a farok feletti, ágyéki bőrfelület. Ritkábban mutatkozik a faron, a comb belső felületén és a has alján.
Jellemzője, hogy a bőr tenyérnyi területén kipirult, duzzadt, erősen viszket, rajta papulák (=göböcskék), pustulák (=gennyel kitöltött elődomborodó hólyag a bőrben), majd később pörkök keletkeznek. A gyulladásos folyamat és a vakaródzás következtében a szőr sokszor nagyobb területen kihull.
ORVOSLÁS
A legelső és legfontosabb feladat úgy az orvoslás mint a megelőzés szempontjából az állatok és az állat környezetében a bolhák elpusztítása. Tekintettel arra, hogy allergiás betegségről van szó, amelynek antigénjével a kutya bármikor találkozhat, a bántalom kiújulásra hajlamos!
Tapasztalataim szerint sokan úgy gondolják, hogy a kutya bolhátlanítása, lemosása valaminő parazitaellenes szerrel elegendő a baj kiváltó okának megszüntetésére.
Tudni kell azonban, hogy az állaton a bolhapopulációnak csak 5%-a él, a többi 95% a kutya környezetében (ól, fekvőhely, autóülés, szőnyeg, kárpitos bútorok, padlóhasadék stb.) található különféle fejlődési alakokban. Minderről azonban a továbbiak során még szót ejtünk.
MI A TEENDŐ?
Heveny esetekben a bőr duzzanatát glükokortikoid készítmények helyi és parenterális (=injekciós) használatával csökkenthetjük.
A nedvező, ekcémás bőrterület helyi kezelése előtt a szőrt lenyírjuk, a bőrt óvatosan megtisztogatjuk, és a bőrre pl. Prednisolon kenőcsöt viszünk fel az állatorvos javaslata szerint.
A bőrvastagodással járó idült bolhaekcéma kezelése hámlasztókkal (pl. ichtyolos kenőcs stb.), ismételt kvarclámpázással (1-2 perc) az előírt távolságból naponta, valamint vitaminok (E-vitamin) adagolásával történhet.
A BOLHÁK BIOLÓGIÁJA
A kutyán élősködik a kutyabolha, a Ctenocephalides canis. Egy nősténybolha 10-15 petét rak naponta. A bolhákkal lehulló petékből pár napon belül kikel a lárva. A lárvák kedvező feltételek mellett 1-2 héten belül bebábozódnak. A bábok nagyfokban ellenállnak a környezeti hatásoknak.
Az ivarérett bolhák különböző ingerek hatására, mint a rázkódás vagy a széndioxid-koncentráció emelkedése, kibújnak a bábból. A fejlődési ciklusuk a petétől az ivarérett stádiumig 30°C hőmérsékletnél kevesebb mint 2 hét, de alacsonyabb, 20°C hőmérsékleten mintegy 7 hét.
A peték és lárvák kikelési aránya sok környezeti faktor függvénye, pl. nedvesség, hőmérséklet, rendelkezésre álló táplálék és a húsevő állatok jelenléte.
Azok a bábok, amelyek az állatok által ritkán látogatott helyre esnek, fenntartják a fertőzés lehetőségét, mert akár 3 évig is életképesek maradhatnak.
MIKOR GYANAKODHATUNK BOLHÁSSÁGRA?
1. Amikor kedvencünk gyakran tisztálkodik, nyalja magát, rágja a bundáját, főként a farka felett, vagy kíméletlenül vakaródzik.
2. A kutyák gyakran véresre marják a farkuk feletti területet, testükön sebek, pörkök jelennek meg.
3. A szőrt széthúzva gyakran megpillantjuk a tettest, a pár milliméteres vörösesbarna vérszívót is, de mákszemre emlékeztető ürülékét egykönnyen felismerhetjük.
VÉDEKEZÉS
A bolhásság elleni védekezésre ma már számos hatásos készítmény van forgalomban. Alapszabály, hogy nemcsak a kutyán lévő bolhákat kell elpusztítani, de a környezetet is bolhátlanítani kell.
Az állat kezelésére lemosószerek (Neostomosan stb.), sprayk (Frontline stb.), Spot-on rácseppentő szerek (Tiguvon stb.), porzószerek (Piretrin stb.), nyakörvek (Bolhó stb.) állnak rendelkezésre.
Újabban olyan készítmény is van, mely szájon át adva nem a bolhát pusztítja el, hanem a peték életképességét szünteti meg (PROGRAM).
Ismét hangsúlyozom, hogy a környezetet is bolhátlanítani kell, alapos takarítás (porszívózás) után valaminő hatékony szerrel, melyről részletes tájékoztatást kaphatunk az állatpatikákban.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »