Kutyák

Mikortól ehet csontot a kutya?

kategória Kutyák
Kérdező Satrafa

Kérdés

T. Dr. Háziállat!

Kutyánk 8 hónapos welsh terrier. Száraz tápot és házi kosztot is kap, nagyon jó étvágyú, mindent megeszik. Kérdésünk: mennyi idős kortól kaphat csontot.

Köszönettel: Malek Klára

Válasz

Kedves Gazdi!

Tisztán csontot nem előnyös adni. Ha csontot etetünk, azt tegyük az etetés után. Ami még előnyösebb, hogy csontos húst adunk a köret mellé, de ilyenkor sem nagy mennyiségben. Csontos húst legkorábban 3-4 hónapos kortól adhatunk, de ebben a korban a fogváltást megkönnyítendő a nagyobb csöves csont (pl. marhalábszár) rágcsálását ajánlom. Szilánkosan törő, éles (pl. baromfi felső kar) illetve egybe lenyelhető csontot (pl. sertés csigolya) ne adjunk. Idősebb kutyának csontot csak kis mennyiségben, óvatosan szabad adni, mivel ilyenkor a bélműködés renyhébb és gyakran a fogazat sem tökéletes. Nagy mennyiségű csont egyébként fiatalabb állatban is bélsárrekedést okozhat, így ez mindenképp kerülendő.


-A legjobb, ha sertés csontot adunk neki. (alaposan megfőzve)
- A velős, és a lapockacsont is remek eledel. (alaposan megfőzve)
- Hetente 1-2 alkalomnál többször ne adjunk csontot a kutyának. Ha gyakrabban kap gondjai lehetnek a tápanyag kiürítésével, a túl sok csont etetése bélrendszeri problémákat okozhat.
- Mindig nagyon alaposan főzzük meg, soha ne adjuk nyersen!
- A kutya fogainak nagyon jót tesz a rágódás a csonton!
- A csont tisztítja és erősíti a fogakat!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »