Kutyák

Angol bulldog fedeztetve lett, de nem vemhesült. Miért?

kategória Kutyák
Jelleg Szaporodás
Kérdező zsolti86

Kérdés

Üdvözlöm!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy kb. egy hónapja vettem egy angol bulldogot. Igaz az elözö gazdája azt mondta, hogy pároztatva van, de nem hasas. Vajon mi lehet az oka? Hogy ivartalanítják a kutyákat? Elkötik öket mint a nöket vagy ki veszik a méhüket? Ha ivartalanítva van akkor tüzel még? Most fialt a pittbull-om. Nem akar enni-inni. Csak úgy ha kézből adjuk neki. Ez természetes fialás után vagy vigyem orvoshoz?

üdv

Zsolti

Válasz

Kedves Zsolti!

A kutya nem feltétlenül vemhesül az első fedeztetéskor. Ideális körülmények szükségesek.

A kutya vemhessége gyakorlatias számítással 58-62 nap.
A szuka petesejtjei leválásukat (ovuláció) követően a petevezetőben még átesnek egy utóérésen (36-48 óra) majd fertilissé válnak és az érett petesejtek kb. 2-3 napig alkalmas a megtermékenyülésre. Ha megtörténik a megtermékenyítés az osztódásnak induló megtermékenyített petesejtek (zygóták) kb. 9-12 napig maradnak a petevezetőben, majd leérnek a méhbe, ahol vemhesség 18. napjáig vándorolnak, igyekeznek egyenletesen elhelyezkedni a méhben, majd a 20-21. nap körül beágyazódnak és kialakulnak a méhlepények. Ez a szakasz az orvos számára egy nehezen vizsgálható része a vemhességnek, nem tudjuk biztosan megállapítani, vajon tényleg vemhesült-e a szuka, a magzat ultrahang-vizsgálattal még nem fedezhető fel és nincs megbízható hormonális vizsgáló módszer sem. A progeszteron- szintnek ilyenkor normálisan igen magasnak kell lennie, ez az a hormon, amelyik a vemhesség fenntartásáért felelős, de ez nem jelenti azt, hogy biztosan vemhes a szuka, hiszen a vemhes és a nem-vemhes szukában gyakorlatilag ugyanazok a hormonális változások játszódnak le. Ugyanakkor a progeszteron- szintnek az élettani szint alá csökkenése nem jó jel , és az állat kezelésre szorul a vehem megtartása érdekében. Az embrió beágyazódásáig, illetve kutyánál kb. a 25-30. napig képesek a magzatok szinte nyomtalanul felszívódni, ezért van a korai vemhesség diagnosztikának óriási jelentősége (24. naptól) hiszen így elkülöníthetőek a meddőségi problémák a korai embrióelhalástól, és ennek a későbbiekben terápiás jelentősége lehet. Gyakorlott szakember a vemhességet kutyában ultrahang-vizsgálattal a 24. naptól nagy biztonsággal diagnosztizálni tudja.

 

Ivartalanítás után már nem tüzel a kutya. Az ivartalanítás altatásban történik, melynek során egy hasfali seben keresztül műtéti körülmények között eltávolítjuk a petefészkeket és méhet is. A sebet három rétegben zárjuk, a nem felszívódó bőrvarratok eltávolítására pedig a műtétet követő 10. napon kerül sor.

Pitbullját vigye állatorvoshoz! Egyáltalán nem jó jel, ha nem eszik és iszik!!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »