Kutyák

Kutyánkat nem lehet itt hagyni a lakásban fél órára sem egyedül, mert sír, vonyít...

kategória Kutyák
Jelleg Viselkedés
Kérdező Jutuska

Kérdés

Udvozlom! Nagy bajban vagyok. Van egy keverék nagytestű kutyánk. Menhelyről hozta az előző gazdi ki, majd egy év után ki akarta rakni. Nagyon kedves nyugodt kutyának tűnt. Elhoztam, mert nagyon sajnáltam őt. A nagy probléma, hogy nem lehet itt hagyni a lakásban fél órára sem egyedül, mert sír vonyít. Nekem pedig sokszor el kell mennem. Nem tudom egyedül hagyni. Kb. 4-6 éves.

Ha sétálunk általában nyugodt, de ha másik kutya ráugat, akkor örjöng és húz. Nagyon erős el tud rántani, de ezt valahogy ki tudom még kerülni. Van itt egy másik kutya a lakásban, azzal barátok, és egy cica, akivel szintén joban van. Mit és hogy csináljam hogy elmehessek 1-1 orára tole? Sajnos nem Mo-n álek jelenleg hogy tudnám vinni orvoshoz stb. Van esetleg valami otlete, mi lehet a megoldás-? Szeretjuk és ezt érzi, tudja.

Válasz

Kedves Gazdi!

Az első és legfontosabb, hogy a kutya legyen lefárasztva mind fizikailag, mind pedig szellemileg. Ez sok esetben önmagában megoldja a problémát. Jelen esetben nem beszélhetünk szeparációs szorongásról, hiszen van vele másik kutya és macska, tehát nincs egyedül, csak a gazda távolléte miatt viselkedik így. Erre legjobb megoldás az, ha értésére adjuk, hogy nem tűrjük az ilyen viselkedést. Ki kell menni az ajtón és picit eltávolodni. Ha azt halljuk, hogy sírni kezd, akkor gyorsan visszamenni és le kell tiltani. Ha nem sír, akkor visszamenni és jutalmazni. Aztán a távol töltött időt fokozatosan növelni (először csak pár másodperc, aztán fél perc, 1 perc, stb...). A sétánál azért húz a kutya, mert megteheti. Kicsit több fegyelemre vonal szükség, mivel láthatóan inkább a kutya irányít, mint a gazda. Esetleg érdemes volna keresni egy kutyaiskolát a környéken.

Hogyan változtassunk a kutya nem kívánt viselkedési formáin? - 1. rész

Hogyan változtassunk a kutya nem kívánt viselkedési formáin? - 2. rész

Kutyák viselkedészavarai – félelem, agresszió

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »