Kutyák

Kiskutyámnál tegnap kezdődő szürke hályogot diagnosztizáltak...

kategória Kutyák
Kérdező emeeese

Kérdés

Kiskutyámnál tegnap kezdődő szürke hályogot diagnosztizáltak. Az orvos azt mondta hogy még nem szükséges kezelés, de én szeretném emgleőzni a bajt. A természetes gyógymódok híve vagyok, magam sem szedtem be egy szem gyógyszert több mint 10 éve, így végeztem egy kis nyomozást a témában.

E szerint ezek segítenek megőrizni szeme egészségét: E vitman, C vitamin, fekete áfonya, szelén, zeoxantin, lutein.

Ezek alapján találtam egy humán táplálékkiegészítőt, melynek ezek az összetevői: A-vitamin 400 µg aszkorbinsav (C-vitamin) 50 mg cianokobalamin (B12 vitamin) 1 µg cink 7,5 mg fekete áfonya gyümölcs (Vaccinium myrtillus fruit) 200 mg lutein 2 mg niacin (B3-vitamin) 9 mg pantoténsav (B5-vitamin) 3 mg pyridoxin (B6-vitamin) 1 mg réz 0,7 mg riboflavin (B2-vitamin) 0,8 mg szelén 40 µg tiamin (B1 vitamin) 0,7 mg tocoferol (E-vitamin) 6,7 mg zeaxanthin 1 mg

Kérdésem, hogy ezt bátran adhatom e kutyusomnak? Illetve egy nap hány szemet, ha egy felnőtt embernek nap 2 szem kell? Illetve azt is olvastam, hogy vérre hulló fecskefűvel érdemes tisztítani a szemét. Ez valóban így van?

Előre is köszönöm válaszát, nagyon nagy segítség lenne! Köszönettel, Emese

Válasz

Kedves Emese!

A szürkehályog kialakulásának sokféle oka lehet, gyógykezelése azonban nem megoldott. Amikor már komoly látászavart okoz, embernél is a műtét oldja meg a problémát. Eltávolítják az átlátszatlanná vált szemlencsét. Erre kutyáknál is lehetőség van. Akár az eltávolított szemlencse pótlása nélkül, vagy műlencse pótlással. A táplálékkiegészítők nem hiszem, hogy segíteni fognak ezen a problémán. Ha mégis adni szeretné kutyájának, tartsa szem előtt, hogy a benne levő zsírban oldódó vitaminok ( A és E jelen esetben) túladagolhatók.Általában egy hónapos szedés után szünetet kell tartani. Azt javaslom, hogy állatorvosa segítségével válasszon inkább kimondottan kutyáknak gyártott vitamin és táplálékkiegészítők közül.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »