Madarak

Hullmos papagáj télen hány fokon tartható lakásban?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező RoKata

Kérdés

Üdvözletem! Hullámos papagájjal kapcsolatos a kérdésem, mégpedig az, hogy lakásban hány fok, amit megfázás nélkül kibír? Sajnos a házban nincs jelenleg fűtés, ezért 18 fok körüli a hőmérséklet. A kalitkát leterítettem egy takaróval, csak az egyik sarka látszik ki, de látszik a madáron, hogy nagyon zavarja. A válaszukat köszönöm: RoKata

Válasz

A hullámos papagájok, amennyiben röpdében vannak tartva (ami elsősorban a mozgáslehetőség miatt szempont) és ott alkalmazkodnak az évszakok változásához.

-5C fokot gond nélkül viselnek, de valószínűleg túlélnék a tartós -10C fok alatti hőmérsékletet is, ha élelemhez és ivóvízhez jutnak. Bár madárparkunkban az ausztrál magevő papagájok is fagymentes helyen vannak, mivel komfortérzetüknek jobban megfelel, de a külső röpdékben szívesen kimennek akkor is, ha kint hó van.

Fűtött, klimatizált lakásban a kalitkában tartott papagájok vedlési ciklusa felborul, így nem alakul ki az átteleléshez szükséges aljtollazat, de, ha nincs drasztikus hőmérséklet ingadozás, akkor egy fokozatosan csökkenő lakótér hőmérséklet mellett, fagymentes helyen kitelelnek. Vagyis, ha a nyári időszak után nem kezdenek egy lakásban fűteni, ahhoz a madarak gond nélkül alkalmazkodnak. A tenyésztett díszmadarakra már nem szabad vadállatként tekinteni, amelyek élőhelyükön trópusi éghajlaton élnek. A tenyésztett madarak már az európai klímához alkalmazkodva sok esetben az endemikus fajokkal megegyező időjárási szélsőségeket is elviselnek.

Papagájok teleltetése: láttál már hóban játszó papagájt?

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »