KUTYÁSNAK LENNI JOBB, MINT KUTYÁTLANNAK
Az idézet Bazsó Gábor vizslatulajdonostól származik, aki talán a legpontosabban fogalmazta meg azt a tanulságot, mely április utolsó vasárnapján a Pilis-Visegrádi hegységben rendezett kiránduláson levonható volt.

A januári és a márciusi VizslaTúra sikere és népszerűsége alapján a harmadik találkozóra 108 kutya (a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal) érkezett.
A szó szoros értelmében vett túra keretében kétlábúak és négylábúak a Lajos forrástól 11 km-t tettek meg közel öt óra alatt.

KUTYÁSNAK LENNI JOBB, MINT KUTYÁTLANNAK

Illatosúti Kornis Emma és a Vizslamentők
2006. július 31-én, egy napsütéses nyári napon az Illatos úti telepen leadtak egy kb. kéthónapos, fajtatiszta vizslalányt. Akkor még sem a férfi, aki megszabadult a csöppségtől, sem maga a kutya nem sejthette, hogy kevesebb, mint egy éven belül egy sikertörténet részesei lesznek. A nyolchetes, magányos eb nem töltött túl sokat a telepen: élete új fordulatot vett, mikor a Vizslamentők magukhoz vették.  A Futrinka Utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület (www.futrinkautca.hu) alapcélkitűzései között a keverék kutyák mentése mellett öt kiemelt fajta szervezett fajtamentésének megteremtése, köztük a magyar vizsláé, mint nemzeti kinccsé is szerepel. A mentett magyar vizslák jelentős része gyepmesteri telepekről, menhelyekről kerül a gondozásunkba.
Dr. Pallós Andrea állatorvos vállalta magára a nyugodt természetű kiskutya ideiglenes befogadását, átmeneti gondozását, szakmai megfigyelését (ún. orvosi karanténját), illetve az aktív gazdikeresést. A hibátlan küllemű, babaarcú vizslalány élete, további sorsa 3 nap múlva rendeződött, amikor megtalálta végleges gazdiját: Tollár Mónikát.
A tisztázatlan származású, név nélküli, egy-a-sok-közül vizsla pedig nevet kapott: ő lett Emma.

KUTYÁSNAK LENNI JOBB, MINT KUTYÁTLANNAK

A VizslaTúra alapítása
Mónika régóta szeretett volna vizslát, afféle "vizslaszerelemtől" szendevett már jó ideje. A boldog találkozás és az első közös napok örömét azonban beárnyékolta az a tény, hogy az újdonsült gazdi nem talált olyan hivatalos vizslás klubot, szövetséget, ahol szívesen fogadtak volna egy törzskönyv nélküli, menhelyről kikerült kutyát. Nem profi kutyaiskolát vagy vadászkutya-kiképző kurzust keresett - csupán egy olyan társaságot, ahol az új családtag más vizslák társaságában tölthette volna a délutánjait. Szerencséjére aránylag rövid időn belül két vizslatulajdonossal is sikerült megismerkednie, a pár hónapos Emmának pedig barátja lett Pöszke és Villám. Így született meg a VizslaTúra ötlete a három vizslatulajdonos közös sétáiból.
A túra alapítói - Tollár Mónika, Szabó Trixi és Deák Erika - ez év januárjában közös kirándulásra hívták a vizslákat gazdájukkal együtt. Nem titkolt céljuk volt, hogy a közös séták során ne csak négylábú kedvenceinket fárasszák le alaposan, de a gazdik is új embereket, barátokat ismerhessenek meg. Szerették volna továbbá, hogy minél több és eltérő életkorú vizsla találkozzon egymással.
S bár az alapötlet pofonegyszerűnek hangzott és elvileg bárki megszervezhette volna már korábban, a megvalósítására ez évig kellett várni. A civil kezdeményezés hatalmas érdeklődést keltett a vizslatulajdonosok körében, mely kizárólag az Interneten került meghirdetésre, népszerűsítésre. A túra híre futótűzként terjedt: a vizslás gazdik egymásnak adták tovább a hírt, miközben a háziállatokkal/kutyákkal foglalkozó hazai honlapok sorra közölték az első túra felhívását.

KUTYÁSNAK LENNI JOBB, MINT KUTYÁTLANNAK

2007. január, Kamaraerdő
Az első túrán 85 kutya vett részt, a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal.
A nagy napon a három alapító szeretettel várt mindenkit, akinek törzskönyvezett vagy törzskönyv nélküli, vásárolt vagy talált, saját vagy kölcsön, kertbenlakó vagy ágybanalvó, fajtatiszta vagy keverék, szuperokos vagy félénk, nádszálvékony vagy kövérke, fiatal vagy idős vizslája van és szívesen sétált többedmagával a Kamaraerdőben. Minden kutyát egyforma szeretettel fogadtak - senkinek sem kellett szégyenkeznie, magyarázkodnia vagy rosszul éreznie magát.
Az állatok póráz nélkül, szabadon rohangáltak - verekedést mégsem lehetett látni!
A regisztráció során minden résztvevő névtáblát és névre szóló emléklapot kapott. A három legfiatalabb, a három legidősebb és a három legmesszebbről érkezett vizslát és gazdáját egy-egy ajándékcsomaggal is meglepték. A közönség-kedvencek természetesen a 3 hónapos rövidszőrű és drótszőrű kiskutyák voltak, akiket kézről-kézre adtak, simogattak, kényeztettek. Külön öröm volt, hogy két vakvezető vizsla is a rendezvény vendége lehetett.
Az erdei úton a séta közben nemcsak a négylábúak, de a kétlábúak is barátkoztak egymással: a túra eleje és vége szinte összeért.

KUTYÁSNAK LENNI JOBB, MINT KUTYÁTLANNAK

2007. március, Kisoroszi
A második túrán megjelent 129 vizsla és közel 300 ember 60%-a már az első találkozón is részt vett. Az állatok póráz nélkül, szabadon rohangáltak - komolyabb verekedést ismét nem lehetett látni!
Az alapítók szeretettel vártak minden vizslát és gazdit - ezúttal Kisorosziba, a Szentendrei-sziget északi csúcsának csendes, erdős, vízparti tájára.
A regisztráció során a gazdik névtáblát, a kutyák pedig egy csomag tápot és egy üveg ásványvizet kaptak. A túra szervezői - 20 önkéntessel bővített stábjukkal - ez alkalommal is meglepték egy-egy ajándékcsomaggal a három legfiatalabb, a három legidősebb és a három legmesszebbről érkezett vizslát és gazdáját. Sőt! Kisorosziban még a legfiatalabb vizslagazdik is kaptak meglepetést! A közönség-kedvencek természetesen ismét a bébivizslák, a pár hónapos kiskutyák voltak.
Szabó Ádám és Dávid kutyáikkal - A világ egy vakvezető vizsla szemével -  címmel tartott előadást, illetve válaszolt a gazdik kérdéseire. Szakmai kérdezz-felelek ügyeletet Füzesi Zsuzsa vizslatenyésztő tartott a rendezvény teljes ideje alatt, akit leginkább általános vizslás és tenyésztői kérdésekkel kerestek meg a résztvevők.
A kirándulás legszebb, legemlékezetesebb momentumai minden bizonnyal azok a percek voltak, amikor a vizslák felfedezték maguknak a Dunát: a ragyogó délutáni napsütésben vagy 30 boldog kutya rohant be egyszerre a vízbe úszni!

KUTYÁSNAK LENNI JOBB, MINT KUTYÁTLANNAK

2007. április, Lajos forrás
A harmadik túrán 108 kutya vett részt, a hozzá tartozó gazdikkal és állatbarátokkal: a csapat összetétele 70%-ban új vizslatulajdonosokból állt. Természetesen ez alkalommal is póráz nélkül, szabadon rohangáltak az állatok.
A Pilis-Visegrádi hegységben rendezett kirándulás első alkalommal volt a szó szoros értelmében túra: kétlábúak és négylábúak a Lajos forrástól 11 km-t tettek meg közel öt óra alatt.
A regisztráció során a gazdik névtáblát, a kutyák pedig két csomag jutalomfalatot és egy hordozható itatótálat kaptak fejenként. A túra szervezői -10 önkéntessel bővített stábjukkal - ez alkalommal is meglepték egy-egy ajándékcsomaggal a három legfiatalabb, a három legidősebb és a három legmesszebbről érkezett vizslát és gazdáját.
A közönség-kedvencek a pár hónapos babavizslák mellett a weimari és a német vizslák voltak.
A Vizslamentők (Futrinka Utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület) a gazdira váró kutyáik közül hatot vittek el a túrára, illetve a kirándulás teljes ideje alatt válaszolgattak a gazdik kérdéseire.
A találkozó alkalmával a kutyatulajdonosoktól - a Vizsla Túra szervezési költségeinek levonása után - 62.000 Ft gyűlt össze anyagi hozzájárulásként a Vizslamentők munkájának támogatására. A pénzből a Vizslamentők VAZUL vizsla panzió költségeit, illetve NANA vizsla orvosi kezelésének költségeit finanszírozzák a közeljövőben. Vazul még gazdikereső kutya, Nana azóta már családban lakik Budapesten...
A kísérleti jelleggel megrendezett gyalogtúra egyértelmű sikerét bizonyítják azok a köszönőlevelek, melyeket a kirándulást követő napokban küldtek a gazdik az alapítók virtuális postaládájába. A beérkezett visszajelzések igazolták, mekkora öröm volt a résztvevőknek ennyi sok vizsla között lenni s látni önfeledten játszani, szaladgálni a saját kutyájukat.

Visszajelzések
A mai napig folyamatosan érkeznek e-mailek olyan gazdiktól, akik az első három kirándulásról lemaradtak, de hallottak a túráról és a következőre mindenképpen szeretnének elmenni.
"Kedves Túraszervezők! Nem is hallottam a VizslaTúráról korábban, de fantasztikus kirándulás lehet, ebben biztos vagyok! Kár, hogy külföldre megyünk a hétvégén, így egyáltalán nem vezet utunk arra felé - viszont megköszönöm, ha a továbbiakban is küldötök nekünk hasonló invitáló leveleket, hiszen mi is abban hiszünk, hogy a kutyánknak és nekünk is nagyon jó kikapcsolódást nyújthat egy VizslaTúra! Megnéztem a honlapotokat: gratulálok, szép és tartalmas! További sok sikert a szervezéshez! Üdvözlettel: Egy "angol" vizslás...
Folyamatosan érkeznek a dicsérő e-mailek az együttműködő partnerektől, illetve az olyan gazdiktól, akik valamelyik kiránduláson már részt vettek.
"Kedves VizslaTúra-szervezők és résztvevők! Szeretnénk gratulálni a jól sikerült túrához. Külön elismerés jár azoknak, akik hazánkban mostanság nem azon nyavalyognak, hogy széthullanak az emberi kapcsolatok, hanem felvállalják, hogy kutyás közösségeket építenek."

A következő túra szervezése már folyamatban van!
Várjuk a vizslás gazdik jelentkezését!

A VizslaTúra honlapja: www.vizslatura.hu
A VizslaTúra e-mail címe: vizslatura@yahoo.com

értékelés