Mikor beszélhetünk gluténérzékenységről? Miben található glutén? Milyen tésztát fogyaszthatnak a gluténérzékenyek? Cikkünkben megválaszoljuk a témával kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket.

A lakosság jelentős része szenved gluténérzékenységben. Jó hír számukra, hogy megfelelő táplálkozás mellett nem jelentkeznek a tünetek. Kellő odafigyelés mellett javulhat a gluténérzékenységben szenvedők életminősége.

Nemcsak a búza tartalmaz glutént

A glutén egy összetett fehérje, mely két fehérjéből áll: gluteninből és gliadinból. Tehát természetes formában jelen van a búzában. Nemcsak a búza tartalmaz glutént, hiszen a rozs, az árpa, a zab, az aszalt tönköly, a tönkölybúza, az alakor és a tritikálé is tartalmaz glutént.

Egyértelmű, hogy az említett gabonákat tartalmazó élelmiszereket sem fogyaszthatják a gluténérzékenyek. Például a tésztaféléket, a müzlit, a kekszeket és a péksüteményeket. A gluténérzékenység felszívódási zavarokkal jár. Jellemző tünetei közé tartozik a hasfájás, a puffadás, az ingerültség, a gyengeség, a hányinger, a gyomorfájdalom, illetve a rossz közérzet.

Fontos a rostban gazdag, változatos táplálkozás

A gluténérzékenyek körében különösen fontos, hogy rostban gazdag, változatos táplálkozást folytassanak. Kizárólag gluténmentes lisztből készült pékárukat fogyaszthatnak. A húsok közül csirkét, pulykát, sovány sertéshúst és halat. A különféle húskészítményeket, például a felvágottat, illetve a májkrémet is kerülniük kell a gluténérzékenyeknek. Fűszerezéshez a natúr fűszereket lehet használniuk, azonban ízesítéshez kerülniük kell a mustárt, a ketchupot és a majonézt.

A zsiradékok közül a növényi változatot használhatják a gluténérzékenyek. A búzalisztből készült tészták sem kerülhetnek a gluténmentes táplálkozás során a tányérra. Ehelyett köles-, hajdina-, rizs-, csicseriborsó- és barnarizstészta, valamint többzöldséges tészta bátran fogyasztható. A BioPowerShop gluténmentes tésztakínálata folyamatosan bővül.

Minden esetben ellenőrizni kell az összetevők listáját

A gluténérzékenyeknek minden termék vásárlásánál ellenőrizniük kell a címkén látható feliratot, hiszen nemcsak azt kell figyelni, hogy gluténmentes legyen, hanem az is fontos, hogy ne glutént feldolgozó üzemben készüljön. Erre azért van szükség, mert különben fennállhat a szennyezettség. Amennyiben egy háztartáson belül él gluténérzékeny és átlagosan étkező is, külön figyelmet kell szentelni az élelmiszerek elkülönítésére. Nem érdemes egy helyen tárolni a glutént tartalmazó és a glutént nem tartalmazó élelmiszereket.

Sokan alkalmazzák a gluténmentes táplálkozást fogyási céllal, miközben nem gluténérzékenyek. Mivel a glutén kalóriatartalma nem magas, az elhagyása nem jár jelentős súlyvesztéssel. Azonban egészségügyi problémák jelentkezhetnek, ha a rostok nem kerülnek pótlásra az étkezés során.

értékelés