Néha olyan jó elidőzni egy kávézóban a kedvenc kávénkat szürcsölgetve. Persze valahogy otthon sosem sikerül felülmúlni ezt az élményt. De mégis miért van ez? Azért, mert “csak” otthon ülünk, vagy mert nem olyan az ital íze? Nos, lehet, hogy az utóbbi a megoldás. Mivel a kávé sokak számára létfontosságú reggeli “tartozék”, ezért nem győzzük csodálni az automata kávégépek nyújtotta előnyöket.

Szeretné, ha gyorsabban lefőzhetné a kávéját, ha megszűnne az őrjítő elvonási tünet, vagy ha ízekben tökéletesen kiegyensúlyozott italt fogyaszthatna? Megoldható!

 

Kávéforradalom automata kávégépekkel

A kávéforradalom hatására rengeteg újhullámos kávézó jelent meg, amelyek bebizonyították nekünk, hogy nem csak a rövid vagy a tejeskávé létezik. A vidéki kispolgár tátott szájjal kérte ki a nagyvárosi kávéját, amely biztos nem kotyogóssal készült. A kávézás élményét most Ön is teljessé teheti a Kávégép Bolt Delonghi alkatrészeivel, amelyek automatizálják a kávéfőzést egyszer s mindenkorra.

 

A forradalom hatására tehát mi magunk is forradalmasítottuk az életünket. Mindent megpróbáltunk, hogy utánozzuk az életérzést. Tejet habosítottunk, kávét daráltunk, játszottunk az arányokkal, de mégsem volt semmi ugyanolyan.

 

A titok nyitja a kávé!

Ha szeretne otthonában is kávéházi italt fogyasztani, akkor először kezdjük talán magánál a kávénál.

 

Nem darált, hanem egész szemes kávét érdemes beszerezni. Ez olcsóbb és csupán pár percet dob hozzá az elkészítési időhöz. A darálást bizonyos kávégépek is elvégzik, de szintén kapható speciális daráló is. A tanulság, hogy a frissen darált kávé ízét meg sem közelítheti a darált változaté.

 

Plusz ez a módszer azért is előnyös, mert így mi szabályozhatjuk a kávé erősségét. A finomabb őrlés erősebb, míg a durvább őrlés gyengébb kávét eredményez.

 

Vegyük például az espresso, a ristretto kávékat, amelynek az alapja 35 ml erős kávé. A ristretto sűrűbb lesz, kb. 20 ml, és finomabbra őrölt szemekből készül. Ezeket az italokat az olaszok úgy isszák, húzóra, mint mi a pálinkát.

 

Mit mivel igyunk és együnk?

Az ütős, tej nélküli kávéhoz jól passzolnak a csokis és karamellás édességek, mint amilyen a csokis brownie is.

 

A cappuccino egy rész espressóból, egy rész gőzölt tejből és egy rész krémes tejhabból áll. A latte is hasonlít rá, annyi különbséggel, hogy ebben több a felgőzölt tej. A tejes jellegű kávék egyébként a reggeli étkezésekhez, péksüteményekhez illenek.

 

A flat white Ausztráliából származik, ami espressóból vagy ristrettóból készül egy pici tejhabbal a tetején. Emellé jöhetnek az édes kekszek és az omlós sütemények!

 

A hosszú kávé már viszont durvább kávéból és több vízből áll.

 

Természetesen nem szabad megfeledkezni az olasz jegeskávéról, a shakeratóról sem, amely jéggel habosra rázott hosszú kávét takar.

 

Ennyi kávé közül ki tud választani? Remélem érdekesnek találta a leírást, és Ön is bátran kísérletezik majd a jobbnál jobb receptekkel!

értékelés