Az egészséges táplálkozás az egészséges életmód egyik alapelve. Rendszerint azért kezd el az ember egészségesen táplálkozni, mert vagy valamilyen egészségügyi gondja van, vagy pedig túlsúllyal küzd, amitől szeretne megszabadulni. Akárhogy is van, az egészséges táplálkozás nagyon jót tesz a szervezetnek, de sokan előre aggódnak, hogy az ízlelőbimbóknak kevésbé kedvez ez a fajta táplálkozás. Nem kell azonban ennek így lennie, hiszen az egészséges étrendbe többféle élelmiszer belefér, többek közt a tenger gyümölcsei is.

A tőkehal segít a fogyásban

A halrudacskák többnyire tőkehalból készülnek, azonban a bő olajban kisütött, panírozott haldarabok nem igazán sorolhatóak az egészséges ételek kategóriájába. Viszont ha megfelelően van elkészítve a tőkehal, akkor még a legszigorúbb diétás étrendbe is könnyen beilleszthető. Köszönhető ez a tőkehal magas fehérje- és rendkívül alacsony kalóriatartalmának.

A csontok egészsége és a garnélarák

A garnélarák a tenger gyümölcsei között igazi ínyencségnek számít, hiszen lágy és édes hússal rendelkezik. Azonban a fogyasztásából nem kizárólag az ízlelőbimbóink profitálhatnak, hanem a szív- és érrendszerünk, valamint a csontozatunk egyaránt.

A szív- és érrendszerre a garnélában megtalálható Omega-3 zsírsavak vannak hatással, a csontokra és a fogakra pedig a jelentős mennyiségű kalcium, valamint a D-vitamin, ugyanis ezek felelnek a csontok és a fogazat ásványianyag-tartalmának növeléséért.

A rákfélék rendszeres fogyasztása a vérszegénység elkerülésében szintén a segítségünkre van, hiszen vasat és rezet is bőven tartalmaz, illetve a B-vitamin tartalma egyaránt kimagasló.

A pisztráng az egészség hala

Ha már a tenger gyümölcseit az egészséggel egy lapon említjük, akkor nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a pisztrángot sem, melyet az egyik legegészségesebb halként tartanak számon. Ennek elsődleges oka a pisztráng magas Omega-3 zsírsav- és fehérjetartalma. A fehérjetartalom esetében pedig a magas elképesztően magasat jelent, ugyanis nem egész 100 gramm pisztráng elfogyasztásával egy felnőtt az ajánlott napi fehérjeszükségletének közel felét fedezni tudja.

A harcsa igazi vitaminbomba

Mi, magyarok jól ismerjük a harcsát, hiszen igazán közkedvelt halféle a kevés szálkájának és a finom ízének köszönhetően. Jellemzően halászlébe kerül ez a bajszos halfajta, de igen sokféle étel készíthető még belőle.

Egészséges életmód esetén ajánlott is gyakran elkészíteni, hiszen a D-vitamin tartalma kiemelkedő, és persze a többi halféléhez hasonlóan Omega-3 zsírsavakban és B12-vitaminban szintén gazdag.

Amennyiben Ön is egészséges életmódot folytat, és az egészséges étrendjéhez valóban minőségi alapanyagokat szeretne beszerezni, válogasson kedvére a Matusz-Vad Webáruházban, ahol minőségi nyersanyagok széles választéka található!

értékelés