5

Több évtizeddel ezelőtt egy fanatikus tenyésztő elhatározta, hogy keresztezi a sziámit a perzsa macskával, s olyan cicát alakit ki, amelynél mindkét fajta jellemzői megtalálhatók. Nos, valahogy így keletkezett a himalája macska.

Himalája macska, a kis "keverék"

Több évtizeddel ezelőtt egy fanatikus tenyésztő elhatározta, hogy keresztezi a sziámit a perzsa macskával, s olyan cicát alakit ki, amelynél mindkét fajta jellemzői megtalálhatók. Az eredmény: egy hosszú szőrű macskaféle - típusában perzsa, szőrzetmintában sziámi. Nos, valahogy így keletkezett a himalájaként ismertté vált hibrid fajta.

 

Himalája macska, a perzsahasonmás

 

Egyes törzskönyvező egyesületek ugyan nem hajlandók külön fajtaként elismerni, hanem a perzsa osztály egyik színváltozataként tartják nyilván, de ez a himalája macska rajongóit egyáltalán nem zavarja.


Perzsahasonmás

Való igaz, hasonlít a perzsákhoz: a széles, gömbölyű fej, a nagy kerek szemek, a rövid, fitos orr, a zömök test, a tömzsi lábak, a hosszú, leomló szőrzet - mind olyan sajátosság, amely mindkét fajtánál megtalálható. A himaláját egyébként colour-point színjelei (a testszíntől eltérő végtagszínek) teszik jellegzetessé.

 

Milyen a himalája macska?

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, rövid és zömök test. A lábak rövidek, izmosak, a mancsok nagyok és kereke. A lábujjak között a pamacs kívánatos. A mellkas, a vállak és a hát masszív és jó izomzatú. A nyak rövid és izmos. A farok rövid és vastag, vége lekerekített.
Fej: kerek, masszív koponya, arányos, az arc telet, a homlok kerek. Az orr rövid és széles, hangsúlyos, jól látható stoppal.
Az orrtükör felső vonala nem lehet a szem alsó vonala felett. Az áll és az alsó állkapocs széles, masszív és erős. Nyílt, kifejező kinézet.
Fülek: nagyon kicsik, végük kerek, oldalt tűzöttek és széles alapúak. Picit előre dőlnek, a fülpamacs dús.
Szemek: nagyok, kerekek, nyíltak, kifejezőek, ragyogóak, egymástól távol helyezkednek el. A szemszín igazodik a bunda színéhez, a colour pointoknál kék színűek.
Szőrzet: rövid és dús, selymes és finom,eláll a testtől, lágy és nem gyapjas. A szőr nem lenghet.
Színváltozatok: minden szín, colour point is fehér nélkül.

 

Angol elnevezés: Himalayan
Német elnevezés: Himalayan
Francia elnevezés: himalayen pour le Persan Colourpoint uniquement


CFA standard leírás:
http://www.cfainc.org/breeds/standards/persian.html#Himalayan

értékelés