Akvárium

Miért algásodik az akváriumom?

kategória Akvárium
Jelleg Egyéb
Kérdező akvarisztika1998

Kérdés

Tisztelt Dr.Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha az ammónia szintje 0 , akkor nem fejlődik-e az alga. Egyáltalán mitől algásodhat egy akvárium? Mivel táplálkozik, mit tegyek, hogy ne jelenjen meg?

Köszönöm.

Válasz

Kedves Olvasó!

Az akvárium a halakkal, vízinövényekkel, különböző tereptárgyakkal, világítással és a szűréstechnikával egy olyan zárt rendszert képez, melyben minden igyekezetünk ellenére a különböző bomlástermékek időről-időre felhalmozódnak, és ezzel negatívan befolyásolják azt a kényes egyensúlyt, melyet megpróbálunk fenntartani.

Alapvető tévhit az, hogyha áttetsző a víz, egészséges az akvárium. Sokan mennek be a díszállat-kereskedésekbe azzal, hogy "algásodik az akváriumom, és nem értem miért" és mikor a szakeladó a vízcserék gyakoriságáról érdeklődik, legtöbbször azt a választ kapja, hogy kb. egy éve csak utántöltik a medencéből elpárolgott vizet. Pedig ha kicsit belegondolunk, az a rengeteg káros anyag (nitrát, ammónia, foszfát stb.) ami a halak ürülékéből, a gyakori túletetésből és az egyéb bomlástermékekből származik, nem párolog el a vízzel együtt, hanem folyamatosan halmozódik az akváriumban (leginkább a talajban, ahonnan a szűrők nem képesek kiemelni). Eleinte amíg nem túl telített a víz, a káros anyagok egy részét feldolgozzák a növények, és lebontják a már fentebb említett baktériumok. De egy idő után a rendszer telítődik, és ilyenkor jelentkeznek az algák; tehát bátran kijelenthetjük, hogy az algásodás egyik fő oka a vízcsere elmaradása.

A másik fő ok a megvilágítással függ össze. Általában a zöld színű algák a sok, a barnák a kevés fény hatására jelennek meg. Általános irányelvként elmondható, hogy napi 10óra mesterséges megvilágítás 0% természetes fény mellett optimális lehet. Persze nem kell pánikba esni, ha az üvegen és a tereptárgyakon vékony hártyaként alga jelentkezik, hiszen egy kis alga teljesen természetes egy vízi élőközösségben, és jó néhány halfaj (pl: xipho, molli, algaevő harcsa stb.) szívesen falatozik ebből a természetes táplálékból. Másrészt ezek az algák mechanikus úton könnyedén eltávolíthatók különböző direkt erre a célra gyártott díszállat-kereskedésekben beszerezhető eszközökkel (pengés-és mágneses algakaparók stb.), de jó szolgálatot tehet akár egy másra még nem használt dörzsis mosogató szivacs is.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »