Akvárium

Milyen gyakran kell vízcserét csinálni az akváriumban?

kategória Akvárium
Jelleg Egyéb
Kérdező Izabella70

Kérdés

Szeretnék kérdezni hogy az uj halakat karanténozni akarom mert már 2x megjártam hogy karantén nélkül raktam be az egy éve jol müködö akváriumba. egy törpegurámi párt. 12 nap mulva mind a kettő elpusztult. majd 3 honap mulva egy kakadusügér pár is ugyan ugy járt hasvizkorba elpusztult . Itt olvastam a karantén akváriumrol uj halak esetén. csak azt nem értem hogy az elökezelést Pl: sera aquatán és nitrivecre értették friss csapvizre.? most máshol vettem a halakat.. Mikor rakhatom a közös akiba öket." tűzgurámirol van szo. az akvárium 72 literes sok növénnyel..mennyi idönként cseréljek részlegesen vizet a 10 literes karanténban?

elöre is köszönöm a választ

Válasz


Vízcsere az akváriumban
Nem minden hulladék bomlik le teljes mértékben az akvárium vízében. Néhány anyag feldúsulása elkerülhetetlen az akváriumban pl nitrát, foszfor, melyek mérgező hatásúak az élőlényekre. A természetes folyóvizek vagy tavak elsodorják vagy felhígítják ezeket, ehhez hasonló eredményt érhetünk el a rendszeres részleges vízcserékkel.

Általában kéthetente kisebb 20%-os vízcserét ajánlott végezni. Ennél nagyobb százalékban már zavaróan befolyásoljuk az a víz biotóp egyensúlyát, ami szélsőséges esetekben réz vagy nitrit mérgezést is okozhat. A vízcserék mértéke és gyakorisága az akvárium méretétől és az akvárium lakóinak számától függ. Kisebb akváriumokban ajánlott hetente, nagyobb akváriumok esetében pedig kéthetente.

Túl ritka vízcserék esetén a méreganyagok feldúsulnak, erős algásodás indul meg a vízben, a halak pedig alig vegetálnak.
Fontos az utánatöltött víz előkészítése. A klórral és más fertőtlenítő vegyi anyagokkal tisztított víz, a halak nyálkahártyáját agresszívan ingerli. A vízelőkészítő-szerekkel természetes vízparamétereket teremtünk a káros anyagok megkötése mellett. A koncentrátumok hasznos baktériumokat és a halak vitalitását erősítő hasznos anyagokat juttatnak a vízbe.

Vízelőkészítő készítményekkel azonnal kiköszöntetjük a klór agresszivitását, megköthetjük a nehézfémeket. Legtöbbször bőrvédő kolloidokat is tartalmaznak, melyek a kopoltyút és a pikkelyeztet védik. Magnéziumtartalmuk serkenti az enzimeket a fejlődéshez, B-vitamin tartalmuk csökkenti a stresszt és segíti az idegrendszeri működéseket.

 

Akvárium vizének ellenőrzése >>
Akvárium szellőztetés >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »