Akvárium

Aranyhal kiugrott az akváriumból

kategória Akvárium
Kérdező dollarbaba

Kérdés

Jó Napot!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az aranyhalam kiugrott az akváriumból. Nem tudom, hogy mennyi ideig lehetett a parkettán, de mikor hazaértem még éppen élt. Ez egy hete történt. Az az oldala, ami a levegőn volt elkezdett nagyon csúnyán hámlani. Teljesen lejöttek a pikkelyei, szinte már a húsig. A másik oldala, amin feküdt az teljesen ép. A kérdésem az lenne, hogy meggyógyul-e? Ha igen, akkor milyen gyógyszert, vitamint bármit adjak neki? És a többi halra ez fertőző lehet-e?

Válasz

Kedves Érdeklődő!

Az aranyhalak akkor ugrálnak ki a vízből, ha oxigénre van szükségük. A halak egészen sokáig túlélnek víz nélkül, ameddig a kopoltyúik nedvesek maradnak, tudnak lélegezni.
Nem ártana egy nagyobb akvárium, levegőztető, és tető az akvriumra.

Kellene egy általános fertőtlenítő, ezt egy bármilyen akvarisztikai üzletben be tud szerezni, csak mondja meg, hogy miért van rá szüksége, tudni fogják az ott dolgozó kollégák.

Milyen legyen a tető?

először is, sokszor olvastam a következő kérdést: kell-e az akváriumra tető?
a válaszom az hogy ez függ attól hogy mi is van az akváriumban, milyen berendezések, például ha nincs a vízben levegőztető, vagy van csak nem fröcsköli a vizet akkor nem kell.Függ attól is hogy milyen halfajok vannak benne a békés halaknak nem feltétlen kell, bár már előfordult nálam hogy az aranyhal kiugrott.
tető lehet komoly fa vagy fém esetleg gyári műanyag, de nálam például csak építkezésen kimaradt üvegcsík van, igaz egy idő után bevízkövesedik, koszolódik(ilyenkor vízkőoldóval leöntöm majd 2-3 soron gondosan leöblítem, nehogy a vízbe kerüljön a vegyszer) de nem kellett érte több ezreket fizetnem hegyes végű fogóval egy kicsit lecsempítettem az oldalát és itt vezettem ki a csöveket.
a fatetőknek rossz hírük van ám ha gondosan készítjük el örök élet is lehet
a préselt fát, osb lapot, nem ajánlom mert ezek könnyen megszivják magukat vízzel
a bútorlap már jobb de ezzel is vigyázni kell mert ahol elvágják ott nincs védőréteg vagy zománc vagy nem tudom hogy hívják de ha itt bekenjük siloplast-al akkor már jó is
a legjobb talán az asztallap vagy rétegelt lemez ezt itassuk át lenolajjal majd kenjük le lakkal, utólag ne módosítsuk ne fúrjunk bele lyukat lakkozás után, vagy ha még is kezeljük újra lakkal.

klasszikusak persze az elöre gyártott műanyag tetők, ezek jók is,de sajnos ezeket nem lehet egyedi akvikhoz kapni.

a fémtetőknél a legjobb a helyzet, bár ezek elkészítése a legmacerássabb (már ha igényes,precíz, mutatós tetőt szeretnénk)
a legjobb az alumínium , horganyzott lemez, vagy rozsdamentes acél
az alumíniumot nem lehet heggeszteni csak hajlítani, a horganyzott lemez a heggesztés helyén a varratoknál rozsdásodik, a rozsdamentes pedig drága és iszonyú kemény vágni, fúrni igen nehéz otthoni körülmények között, de véleményem szerint ez a legjobb.
Annak idején apám készített tetőket a következő módon:készített egy amolyan háztető formát, aljára egy szegély ami pont illeszkedik az akvárium tetejére a háztető formának nincs oldala hanem a belsejében van 2 sín ahova egy nagy üveglapot lehet csúsztatni az üveglap és a fém tető között van a fénycső a tetőbe csavarozva,a vezetéke pedig oldalt van kivezetve. Az üveglap nem illeszkedik az akvárium tetejére hogy a levegő bejusson valamint eteni tudjunk és a kanócokat is kivezethetjük itt. Ebbe a tetőbe természetesen be lehet építeni bármilyen extrát virágtatót vagy a külsö motrokat,légpumpákat is elhelyezhetlük itt.
Ez a tető bármilyen anyagból elkészíthető, kivéve persze az üveg.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »