Akvárium

Mitől nyíltak ki az aranyhalam pikkelyei?

kategória Akvárium
Jelleg Egyéb
Kérdező timcsy21

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat! Az aranyhalammal kapcsolatban írok Önnek. Fel van puffadva, ki vannak nyílva a pikkelyei, mint egy toboz, alig mozog. Kb. már egy hónapja ilyen az állapota, kezeltük parakill turbóval, az átmeneti javulást hozott, most egy-két hete pedig bakto-kill-el kezeljük, mert ahol vásároltuk ott tanácsolták ezt, illetve hogy tegyük külön és ne etessük, mert elvileg a veséje leállt. Mégis olyan látványos javulást most se tapasztaltunk, és nagyon aggódunk a halacsáért. Tudna valami tanácsot adni? Előre is köszönjük! Üdvözlettel, Timi


Válasz

Ez nagy valószínűséggel hasvízkór!

A betegség felismerése: Ez a betegség nem minden esetben fertőző. Egyes belső szervek (vesék) rendellenes működése okozza. A hal teste láthatóan megnagyobbodik, és a rajta lévő pikkelyek elállnak a testtől. Egy korai stádiumban is észrevehető. A fehér, hosszú ürülék is jele lehet a betegségnek. A hasvízkórban szenvedő halak többnyire nem vesznek magukhoz táplálékot. Kelet-afrikai bölcsőszájú halak betegsége főleg, ezért szokták malawi-kórnak is nevezni, de bármelyik halfaj megkaphatja.

Kiváltó körülmény: Több ok is előidézheti ezt a betegséget. Minden olyan fertőzést hasvízkórnak hívnak az akvaristák, mikor a hal testének elülső része megduzzad. Rossz életkörülmények, rossz táplálás mind-mind előidézheti. Egyes baktériumok is okozhatják. Ha a vízben sok a konyhasó, (nátrium-klorid) akkor is jelentkezhet (az akvárium sózására csak jódmentes konyhasót használjunk, kivéve ha mást ajánlanak egyes halfajok vizébe pl. ami jódot tartalmaz).

Gyógykezelés: Nehéz pontosan meghatározni, hogy mi okozza a beteg hal tüneteit, mivel több külső tényező is hathat a betegség kialakulására. Jobb elkülöníteni a beteg állatot, mert ha baktérium okozza, és nem a rossz tartási körülmény, akkor könnyen megfertőződhet más hal is. Egyes kiváltó okok antibiotikumokkal kezelhetők. Ajánlott a vízbe vitaminokat tartalmazó készítményt adagolni, - ha eszik a hal - a legjobb minőségű táplálékot felkínálni számára. Nehéz ennek a betegségnek a kezelése, a legtöbb esetben gyógyíthatatlan. Jobb mielőbb állatorvoshoz vinni az ebben a betegségben szenvedő állatot.

Forrás: Ingyenesen letölthető Édesvízi Akvarisztikáról szóló online könyv!

A kezelések között erősen ajánlott a 2/3-os részleges vízcsere, különben nem fejtik ki hatásfokukat, ill. a beteg halnak sem tesz jót a kisérletezés! Optimális életkörülményeket kell biztosítani, ne legyen hideg vízben az aranyhal, de a túl meleget sem viselné el.

Használhat Ektolfluid (keresse nagyobb díszállatüzletekben) készítményt, ami hatásos lehet, ha a kezelés után néhány nap múlva nincs látható javulás, akkor cserélje le a víz 2/3-át és próbálja az előírt mennyisáég 50%-ával újra!

Másik nagyon hatásos készítmény a Baktopur direkt (nem szeretnék konkrét márkaneveket említeni, ilyet vásároljon kapható nagyobb üzletekben!) Erős és hatásos a különféle baktériumokkal stb.

Jó eredményeket lehet elérni ezekkel a szerekkel! Sok sikert! Üdvözlettel Vasvári János Zsolt

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »