Akvárium

A fekete mollym miért bántja a többi halat?

kategória Akvárium
Jelleg Viselkedés
Kérdező vasutember

Kérdés

A fekete mollym miért bántja a többi halat? 100 literes akváriumba vettem 3 mollyt (1 fekete, 2 fehér), 1 sziámit, 5 neonhalat. Először csak a sajátjait bántotta amikor etettem őket (oda-oda kapott). Pár napja a sziámin azt vettem észre hogy az uszonyait mintha megrágták volna és egész nap a kavicson feküdt, még levegőért sem jött fel. Akkor azt hittem valami betegség ,tegnap bementem az üzletbe ahol vettem ott azt mondták hogy biztos valamelyik másik hal bántja meg vegyek Metilénkéket a biztonság kedvéért. Mikor hazajöttem és miután megvolt a vízcsere a sziámi szinte újjá született úszkált és egész nap fent volt a víz tetején, de a molly még jobban "begorombult" és rászállt a neon halakra az egyik 10 perc múlva meg is döglött, ma reggelre még 1 és a sziámi is.

Válasz

Kedves Érdeklődő!

A molli és sokkal inkább a xifó hímek hajlamosak olyan csipkelődésre, melynek során megsérülhet más halak farokúszója. Feltételezem a kérdés erre vonatkozott, egyébként a hím guppik is kergetik és csipkedik egymást, de ez nagyon ritkán eredményez sérülést.

Egyébként molly és neonhal annyira nem passzol egy akváriumba. Halak egymástól erősen eltérő területekről - mint említett, egymással eredményesen nem tarthatóak.

Így az összetársítása a kedvelt elevenszülőknek, mint Guppy, Platy, Black Molly, akik inkább keményebb vizet kedvelnek, kifejezett lágy vizű halakkal, mint pl. neon egyértelműen nem aktualizálható. Mivel egy a két halfaj közül kényszerszerűen állandó jelleggel tartósan stressz alatt van, és így a betegségekre hajlamos lesz. Mivel közép Európában inkább kemény vizet találunk, a neonnál a legtöbb esetben relatív gyorsasággal betegségek, mint pl. a darakór lépnek fel. A továbbiakban a társításnál, a szociális viselkedését az adott halfajnak figyelembe kell venni.  Halak akik az őket (megevő) természetes ellenségeikkel egy akváriumban kénytelenek élni, (pl. a Vitorláshal a Neonnal) állandóan tartós stressz alatt vannak. Pontosan ez érvényes a nyugalmat kívánó halakra, akik gyorsan úszkáló halakkal lettek társítva. Ezek a stresszfaktorok, korai átfogó informálódással a kívánt halfajok igényeiről egyszerűen megakadályozhatók.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »