Akvárium

Guppi csipkedi a neonhalak úszóját

kategória Akvárium
Jelleg Viselkedés
Kérdező bambibambi

Kérdés

Kedves Dr.!

Két dolog miatt szeretnék érdeklődni! Az egyik, hogy kb egy hete vettem egy házmester halat, melynek viselkedését még nem teljesen ismerem, és ezért is fura, hogy időnként van, hogy a víz alján fekszik mozdulatlanul. Volt, hogy oldalára borulva találtam, de aztán pár perc múlva magához tért, és ment tovább. Nem tudom ez normális viselkedés e, mert amúgy minden rendben van vele! Ezt miért csinálhatja?(1.kép)

A második problémám, hogy van 4 felnőtt neon halam, és kb 8 kis guppim (1 hónaposak). Újabban a kis guppik csipkedik a neon halak hát, illetve farkúszóit! Szegény neonokon látszik is, hogy az úszóik picit hiányosak! Ezt miért csinálják a kis guppik?(2., 3. kép) Ezekben a dolgokban kérném a tanácsát!

Köszönettel: Zsombok Éva

Válasz


Ha túl kicsi az akvárium akkor védi a területét mert valószínűleg túlnépesedett az akváriumod.
guppi tartása: http://www.haziallat.hu/akvarium/edesvizi-fajok/szivarvanyos-guppi/200/

A házmesterhal igényei pedig a következők:

Tudományos név: Corydoras aeneus (Gill; 1858)
Szinonímák: Callichthys aeneus, Corydoras macrosteus, Corydoras microps, Corydoras schultzei, Corydoras venezuelanus, Hoplosoma aeneum, Fémszínű páncélosharcsa, Aranysávos páncélosharcsa, Házmesterhal
Magyar név: Kékpajzsos páncélosharcsa
Csoport: Harcsák
Származás: Dél-Amerika; Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Francia Guyana, Trinidad és Tobago, Peru, Bolívia, Brazília, Paraguay és Argentína.
Testhossz: 6,5-7,5 cm
Természetes élőhely: Sekély, gyenge sodrású, homokos alzatú vizek, de megtalálhatók a gyorsabb folyású vizekben is.
Viselkedés: Békés harcsa, rajokban él, kiváló társas akváriumi hal. A vízfenék közelében úszik. Nagy testű, agresszív halakkal ne tartsuk.
Táplálkozás: Mindenevő, kedveli az élő és fagyasztott eleségeket, mint pl. a grindál férget, a tubifexet, de megeszi a száraz tápokat is.
Szaporítás: Könnyű
Medence: Minimum 80 literes
Halnépesség: 100 literre 6-7 hal
Dekoráció: Szeretnek turkálni, ezért éles szemcséktől mentes finom homok aljzatot használjunk a medencében. növények, gyökerek, amelyek alatt el tud rejtőzni.
Hőmérséklet: 20-27 °C
pH: 6,5-7,5
Keménység: 1-20 NK°
Várható életkor: 10-20 év
Megjegyzés: A Corydoras nemzetség halai csak csoportban szeretnek élni, ezért legalább 5-6 egyedet célszerű tartani belőlük. A Corydoras aeneus volt az egyik legelső páncélosharcsa, amelyet tömegesen tartottak az akvaristák, népszerűségük a mai napig töretlen, és a kezdők számára is ajánlható. Dél-Amerika szerte nagyon sok helyen előfordulnak és ezért több színváltozata is ismert: arany, albínó, fekete (mesterségesen kitenyésztett), narancs lézer.
Testük zömök, hátuk erősen ívelt. Oldalukon 2-2 sor csontos lemez húzódik. Szájuk felső részén két pár bajusz található. Az eredeti aeneus teste a sárgás-barnától a vöröses-barnáig változhat, az oldalán fémes csillogással. Hasuk fehér, vagy rózsaszínű. Úszóik sárgás, vagy bronzszínűek. Érdekessége, hogy a stresszes halak színezete kivilágosodik és ilyenkor sokkal jobban látszik az eredeti színük is.
A fekete, egy Németországban a 1990-es években mesterségesen kitenyésztett színváltozat. Testük teljesen fekete, úszóik pedig barnás színűek. A hasi részen fehéres.
Az albínó változatát a foltos páncélosharcsa albínó változatától a vértek számának ismeretében különböztethetjük meg. Az albínók teste ezüstös-sárgás, szemük vörös.
Az arany színváltozat teste és úszói is sárgás színűek, de szemei feketék.
A narancs lézer színváltozat (Corydoras sp. CW010) teste és úszói sárgásabb színűek, hátán pedig egy ragyogó arany csík húzódik a fejtől a farok irányába. Figyeljünk bajszának egészségére, hisz ez a legfontosabb érzékszerve (tapogató és ízlelő szerv), fontosabb, mint a szeme. A bajuszkopás, ami durva aljzaton következik be, akár végzetes is lehet számára.

A hímeknek, melyek kisebbek, mint a kifejlett nőstények, hegyesebb a hát- és a hasúszójuk. Szaporítani kisebb csapatban célszerű őket egy 30 literes medencében, egy nőstényre 2-3 hímmel, albínó hímek esetén 4 db-bal kell számolni. Sokszor a társas medencében is leikráznak. A szaporodási kedvet serkenthetjük, ha egy nagyobb, részleges vízcserét csinálunk az akvárium vizénél 5 °C-kal hidegebb esővízzel, vagy lágyított vízzel. Ezt naponta ismételjük, amíg az ívás el nem kezdődik. A halak sokkal aktívabbá válnak: a hím kergetni kezdi a nőstényt, közben a bajszával meg-megcsapkodja a fejét, majd merőlegesen ráereszkedik (T-pozíció). A nőstény ekkor kiengedi, s a hím azonnal megtermékenyíti az ikrákat. Ezután a nőstény a hasi úszójával felragasztgatja az ikrákat a medence üvegfalára, vagy valamilyen tereptárgyra. Az ikrák száma több 100 is lehet. Ha ez megtörtént, távolítsuk el a szülőket a szaporító medencéből. Az ikrák 3 nap múlva kelnek ki. Az ivadékokat sóféreglárvákkal etessük. Fontos a rendszeres, részleges vízcsere az ivadékok fejlődésének szempontjából.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »