Akvárium

A darakor parazitája betokozódott állapotban meddig életképes szárazon?

kategória Akvárium
Kérdező Moncsi_6019

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Halállományomat darakor tépázta meg, az összes elpusztult, egy torokatum, egy garnéla és egy almacsiga kivételével. Parakill-es kezelést kaptak, a második adag parakill után kezdtek meghalni egyik napról a másikra. (Lehet hogy volt ott uszonyrothadás is, a gurámikon látszott ez főleg, és barnas foltok voltak a testükön) Most az egész akvariumot "ujraindítom". Minden dekort, kavicsot min. 80 °C-on kifőztem.... A túlélők 5 L-esben vannak most, ott tartozkodásuk 2. napján(ma) csepegtettem bele 20 csepp metilénkéket. Holnap fogom a vizuket részlegesen kicserélni, de még a nagy akváriumba többszöri vizcsere utan teszem csak vissza őket.

Kérdésem a következő: a darakor parazitája betokozódott állapotban (ha az átmosással nem tunt el a kavicsbol, dekorbol+a kifőzés) meddig életképes szárazon? A tomitok gondolom nem igen.... de betokozódva..?

Köszönöm válaszát

üdv

Moncsi

Válasz

A rossz hír, hogy a darakór kórokozójától nem fog tudni megszabadulni, a jó, hogy ez az élősködő csak a legyengült halakat veszélyezteti. Vegyszeres kezelést nem szoktunk javasolni, mivel az sem kizárt, hogy a tényleges elhullásokért nem is a darakór, hanem a parakill vol a felelős. A szokásos eljárás a 30 fok körüli vízhőmérséklet, amely általában magában megállítja a darakór terjedését.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »