Akvárium

Hal széklete hosszú fehéres színű

kategória Akvárium
Kérdező Hammer

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Van 6 neonom, 3 plattim, 2 mollym és 3 guppym egy 96 literes medencében. Naponta kétszer kapnak enni JBL Spirulina-t (növényi, lemezes), JBL NovoBel (lemezes) és NovoGranoMix mini-t felváltva. Előfordul egyszer-egyszer, hogy valamelyik hal széklete hosszú, fehér/színtelen színű. Nem folyamatosan ilyen, egy ilyen után normálisat is ürít. Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire jelent problémát? Normális, hogy előfordul ilyen, esetleg valami gond lehet, vagy azonnali vizsgálatra/beavatkozásra van szükség?

Köszönettel: Máté

Válasz

kedves Máté,

Lehetséges, hogy Hasvízkór.

Ez a betegség könnyen felfedezhető, mert a hal teste erősen felduzzad és a pikkelyei borzoltan felállnak.
A tünetek oka a szervezet természetellenesen megnövekedett nedvességtartalma. A betegség, az eredetétől függően lehet ragályos vagy nem ragályos.
A tünetek: A halak szemei is kidüllednek a testben felgyülemlett folyadékok hatására. A test felduzzadásán és a pikkelyek felemelkedésén kívül az érintett halak széklete gyakran nagyon hosszú és fehér. A beteg állatok nem esznek.
Az okok: A baktérium által okozott betegség elsősorban a hal bélrendszerét támadja meg. Kezdeti stádiumban az ürülék nyálkás, a hal alig táplálkozik. Ezután a bélfal nyálkahártyája leválik, és a végbélhez tapadnak, jóformán elzárva az ürítés útját. Az emésztés szinte lehetetlenné válik, belső szervei visszafejlődnek, működésképtelenek lesznek. Egy ilyen betegség során a halak sokáig szenvedhetnek. Végezetül, az utolsó stádium során a vesék is felmondják a szolgálatot, a húgyutak begyulladnak, a hal nem tudja a megfelelő vizeletet kiválasztani. Ilyenkor a folyadék felgyűlik testében, és ezért következik be a szem és a pikkelyek kidülledése.
Kezelés: Ebből a bakteriális fertőzésből eredményesen kigyógyítani a halakat szinte lehetetlen. Kezdeti stádiumban erős, radikális antibiotikumokkal kezelhetünk, de amikor már bebizonyosodott a tünetek alapján a betegség fajtája, akkor már reménytelen a kezelés. Esetleg dupla adag gyógyszert használhatunk az előző antibiotikumból, de, még ha ki is pusztítjuk a betegséget, a hal már nem valószínű, hogy regenerálódik. A levált béldarabok, az elzáródott végbél, a működésképtelen, kissé visszafejlődött szervek, a leállt vese és a húgyuti és esetleg gyomor vagy bélgyulladás a baktérium nélkül is meglehetősen halálos a halak számára.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »