Akvárium

Mitől pusztulnak el sorra a halaim?

kategória Akvárium
Jelleg Viselkedés
Kérdező barbyeee

Kérdés

A halaim sorra pusztulnak el és nem tudom miért. 15-en vannak egy kb. 35 literes akváriumban: plattik,neonok,guppyk,pink dáliók és 1 harcsa. Eddig csak a guppyk pusztultak el de ma reggelre egy platti is, sőt korábban egy algaevő is. Van levegőztetőjük és  naponta 1x etetem őket. Legtöbbször szárított vörös szúnyoglárvával. Nem fakóak sőt a beteg pusztuló félben lévő hal elsötétedik és fekete lesz a szeme is. Semmilyen pikkely problémát nem észlelek. Egyszer csak elgörbülnek és az oldalukon úsznak, de még így is feljönnek enni. Legalább két napig így vannak és utána elpusztulnak.Lehet, hogy már az egész halállomány fertőzött? Néztem a neten a halbetegségeket de egy sem illik rájuk. Vagy az új halakkal hoztam a vírust ?

Válasz

Kedves Érdeklődő! A 35 literes akvárium nem nagy (karantén, szaporító medencének szóba jöhet kistestű halak esetében). A minimális, még ideális méret 50 liter. Kisebb élettérben nehezen alakulnak ki a hasznos baktérium telepek, ill. a biológiai körfogás, ami nélkülözhetetlen egy víz alatti közösség hosszabb fenntartásához. Elektromos felszerelések: szűrő, vagy szűrő-levegőztető (a legjobb), melegítő, fényforrás (ez nélkül nem maradnak életben a növények).

Említette a levegőztetőt, ha szűr is az jó, de melegítő mindenképpen szükséges. Automata ajánlott, mert az energiatakarékos és nem kell ellenőrizni, mint a hagyományos készülékeket. Nem lehet túlfűteni az automata melegítővel a vizet. A tünetek alapján úszóhólyag betegségnek tűnik. Megfáznak a halak, koordinációs problémáik lesznek, oldalukra fordulhatnak. Ez nem betegség így nem gyengülnek le annyira, hogy ne vegyenek magukhoz táplálékot. Az optimális hőmérséklet trópusi halak számára 25-27 C. A neonhal jobban bírja az alacsonyabb hőmérsékletet is, de nem bánják pl. a 25 C-t sem. A vörös szúnyoglárva nagy szemű eleség. A guppi, platti, neonhal kisméretű, ezért jól össze kell törni élelmüket. Önmagában a vörös szúnyoglárva NEM elegendő táplálékforrás. Vásároljon jobb minőségű főeleséget (többnyire lemezes formában kapható). Abban megtalálhatók vitaminok, nyomelemek egyéb szükséges ásványi anyagok. Egy-egy nap a héten kaphatnak vörös szúnyoglárvát is. Többféle élelem etetése hasznos, így változatosabb és kielégítőbb táplálást lehet biztosítani a halak számára. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt (trendkert.hu)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »