Akvárium

Karantén akváriumban is kell vizet cserélni?

kategória Akvárium
Jelleg Egyéb
Kérdező Izabella70

Kérdés

A karantén akváriumban az elsö másfél két hétben kell e vizet cserélni. csak fa dekorácio és kifözhetö kavics van és persze szürö és fütö.

Válasz

Minden akváriumban szükséges bizonyos időközönként vizet cserélni.

A vízcsere időtartamának és mennyiségének megfelelő meghatározása

Először meg kell határoznunk, hogy milyen térfogatú akváriumunk is van. Ezt a saját példámon fogom levezetni:

Első feladatunk, hogy mérjük le az akvárium minden oldalának hosszát, tehát szélességét-magasságát-hosszát (téglalap akvárium esetében a,b,c oldalt).

Nálam lemérve a következő paraméterekkel bír az akvárium:

Hossza: 60 cm

Szélessége: 30 cm

Magassága:  40,5 cm

A három értéket szorozzuk össze:

60 cm x 30 cm x 40,5 cm = 72900 köbcentiméter

Tehát az én akváriumom 72,9 liter bruttó térfogattal bír.

Ezek alapján nézzük meg, milyen időközönként kell cserélnem a vizet:

akvarium_vizcsere

A fenti táblázat a gyakorlatból többszörösen beigazolódott és átlagos, halakkal betelepített társas akváriumokra vonatkoznak. Jól látható tehát, hogy mivel kb. 70 literes az akváriumom, így hetente legalább 10 liter vizet (10%) le kell cserélnem.  Én ezt be is tartom.

Egy-két vízcserét ugyan ki lehet hagyni speciális vízelőkészítők használatával, de én személy szerint nem ajánlom. Helytelen azt is hinni, hogy elég 3 havonta kicserélni a vizünket és ekkor majd a felét lecseréljük, mert az ilyen jellegű vízcserével megáldott akváriumban az algák pompásan szaporodnak, a halak csak vegetálnak.  A célunk az, hogy a halak és egyéb akváriumlakók minél jobban érezzék magukat, ugye?
A vízcsere helyes menete és módszerei – bevált praktikák

Szükséges eszközök a vízcseréhez:

Locsolókanna, 2 tiszta vödör, mely csak az akváriumhoz van, előtte vegyszerrel nem érintkezett, aljzattisztító vagy 1-2 méter hosszú tömlő, törölköző, lapos tál (malórök esetére, én mindig kilocsolok egy kis vizet).

Első lépés: Kapcsold ki a fűtést, szűrést, világítást és húzd ki őket a csatlakozóból. A csatlakozót távolítsd el a környékről, hogy ne érhesse víz.

Második lépés: emeld le az akvárium tetejét és tedd félre.

Harmadik lépés: Az aljzattisztítóval szívjuk le a vizet az akvárium aljáról körkörös mozdulatokkal és menjünk végig vele az akvárium teljes aljzatán. Ezzel egyidejűleg felszívtuk a felesleges málladékokat a kavicsok közül és a víz egy részét is lecseréltük.

Ha sima tömlőt használunk, akkor azt a következőképp tegyük: Ez sokkal macerásabb és nehezebb, de kellő gyakorlattal könnyebbé válik. Tegyük bele a tömlő mindkét végét a vízbe és az összes levegőt próbáljuk eltávolítani a csőből.  Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a csövet ide-oda mozgatjuk, ekkor kijönnek belőle a buborékok. Ha ez megvan, fogjuk meg a tömlő egyik végét és fogjuk be az ujjunkkal. Ezt a befogott véget emeljük ki óvatosan a vízből a vödör felé. A másikat nyomjuk közel az aljzathoz a vízben, ezt ne fogjuk be. A vödör feletti végéről távolítsuk el az ujjunkat, ekkor elkezdődik a vízáramlás. Ha nem, akkor annak két oka lehet: Használtad már a tömlőt erre a célra és felszívott néhány kavicsot, ami elakasztotta a víz útját a csőben. Ha nem ez az ok, akkor buborék maradt a csőben.


A vízcsere módja csővel és tiszta vödörrel

A tömlős megoldás jól látható, hogy rosszabb, mintha beruházol egy aljzatporszívóra. Rosszabb, mert kavics megy a csőbe és onnan már nagyon nehéz eltávolítani, új tömlőt kell venni. Az aljzatporszívónak viszont olyan fejkialakítása van, hogy ez nem történhet meg. Nem drága egy ilyen porszívó és pumpa is van hozzá beépítve.

Negyedik lépés: Miután a vizet leeresztettük a szükséges mennyiségig, elvégezhetjük a szükséges tisztítási munkálatokat.

Fontos! Egy fontos tényezőt vegyél figyelembe, amikor az akváriumot újratöltöd. Mindig hagyj egy kevés részt a tetején víz nélkül, mert különben a halak kiugranak, ha nincs tető, és a kezed sem fog beférni, mert a kezednek megfelelő vizet kiszorítod és kifolyik. Tudom, ez triviálisnak tűnhet, de eleinte, míg kezdők vagyunk meglepően nem is gondoljuk végig az ilyesmit.

Ötödik lépés: Az akvárium újratöltése. Itt kell a locsolókanna. Az újratöltésnél figyelnünk kell arra, hogy az aljzatot ne nagyon kavarjuk fel és a növényeket se mossuk ki a talajból. Ezt meg tudja előzni egy locsolókanna használata.

Akvárium betelepítése lépésekben >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »