Akvárium

Meghaltak a halaink, a teknős is elkaphatja?

kategória Akvárium
Jelleg Egyéb
Kérdező saci_

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Lenne egy nagyon súlyos problémám, amivel kapcsolatban tanácsot szeretnék kérni. Idén lesz 7 éve hogy van kerti tavunk, és eddig soha semmi gond nem volt vele. Van benne egy vörösfülű 10 év körüli ékszerteknős és egy tucat hal, amikről soha sem tudtuk milyen fajták mert a náddal települtek be valószínűleg amit kiástunk egy tó széléről 6 évvel ezelőtt. Békák is vándoroltak hozzánk a kedvező körülmények miatt. Akkor melléjük kaptunk 2 fátyolfarkú aranyhalat.

Ez a dolog működött, egészen idén március körülig, soha semmi baj nem volt a vízzel, van benne szűrő, vízi növények, levegőztető. A teknős se bántotta sosem a halakat. Ám idén mindenféle előjel nélkül lebetegedtek a halak, és nagy megrökönyödésünkre marékszámra horgásztuk ki a megdöglött egyedeket. Akik még életben voltak, kimentettük egy nagy lavórba, és állatkereskedésben levő szakember tanácsára sera pond cyprinopur nevű készítményt használtunk, de mivel ez sem vált be, lecseréltük a teljes vizet a tóban, kitakarítottuk, fertőtlenítettük majd újratöltöttük sima vízzel. Azt hittük megoldódott a helyzet mert a maradék hal (14db) élt és semmi baja nem volt. Mielőtt visszaraktuk őket megfürdettük őket 3x sima vízben. (egyikből a másikba raktuk pár órát) Legutóbb nem láttuk mi a bajuk mert "hirtelen" haltak meg. Most viszont sajnos figyelemmel tudtuk kísérni hogy mi történik: többek között borzasztóan néznek ki: alapból fekete, talán fél tenyérnyi halaknak most szörnyű, kékes, nyálkás bőre volt, nagyjából úgy néztek ki mintha élve el foszlanának.

Étvágyuk semennyi sem volt, mindemellett lassan úsztak és gyakran jártak a víz felszínére levegőzni, pedig van levegőztető a tóban. A békák is mindannyian elpusztultak sajnos. Most sajnos egyik halat sem tudtunk megmenteni. A teknősnek ennek ellenére semmi baja. A tóban a halak nem voltak zsúfoltan, nagyjából 1500 literes a kerti tó. Félárnyékos helyen van ásva, ki van szakszerűen fóliázva az alja. Meg tudja mondani milyen betegsége lehetett a halainknak?

Át tud terjedni teknősre? Hogy lehet megelőzni? Mert sajnos ezek után, erősen elgondolkoztunk rajta hogy nem rakunk halakat a tóba, mert elpusztulnak és nem tudjuk miért. Mindemellett aggódunk a teknős és a maradék béka miatt is, hogy nem kaphatják-e el.

Köszönettel Gödör Sarolt

Válasz

Kedves Sarolt!

A halak megbetegedésére nem fog fény derülni mostmár. Ezeket el kellett volna boncoltatni szakemberrel, ha fontos tudni, mi a betegségük. Sajnos a halak kevés tünetet mutatnak.. ez alapján amit leírt sok betegség jöhet szóba. A teknősöknek valószínűleg nem lesz semmi bajuk a halak kórokozóitól... én megnyugodnék teknős fronton!

Üdvözlettel -Éva

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »