Akvárium

Pusztulnak a halaim. Mit csinálok rosszul?

kategória Akvárium
Jelleg Egyéb
Kérdező szpnehv

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

Szűk egy éve a párom egyik ismerőse megunta akváriumát, és felajánlotta, hogy a kb. 180-200 l-es akváriumát halastól és minden egyéb hozzávalóval eladná. Mivel mindig is nagyon tetszettek, beleegyeztünk az üzletbe. Az akváriumban élő halak: mollik (főként black), guppik, neonhalak 8 db, gurámi 1 db, 3 db harcsa és egy algaevő. Természetesen kezdő akvaristaként sajnos én is elkövettem egy-két hibát, ami a halacskáim pusztulásához vezettek, amiket némi utána olvasással és a kisállat boltban az eladó tanácsával sikerült kiküszöbölni, de egy pár napja, folyamatosan elkezdtek a halak pusztulni, egyesével, naponta, két naponta, és ami számomra legkülönösebb, hogy a szép, "nagy" black mollik, és az egyik gurámi. Elváltozást nem látok rajtuk. Az akvárium a szokásos berendezésű, alul apró kövek, műnövények, új levegőztető, melegítő. 1/3-os vizcserét szoktam csinálni (kb 3 havonta), adagolok baktériumokat (sera boi nitrive). Talán még annyi lényeges lehet, hogy az akváriumunknak nincs teteje, így vettük.

Segítségét előre is köszönöm! Egy kétségbeesett kezdő akvarista

Válasz

Érdemes az egész akváriumot áttakarítani (a dekorációkat pedig kihagyni az újonan telepített akváriumból egyelőre!), és újratelepíteni. Egyelőre csak ezt az egy lehetséges okot tudom gyanítani, ugyanis az Ön által tartott halak nem tartoznak a "kényes fajok" közé. Az akváriumban a vizet érdemes hetente egyszer cserélni. A forralás sokkal jobb megoldás, mint a víztisztító tabletták adagolása a csapvízhez (mint pl. a kristályvíz tabletta).

Egyéb hasznos infó:

A díszhalak többsége trópusi eredetű, ezért a hőmérséklet mint környezeti tényező nagyon fontos a számukra. A levegőztető kikapcsolása is problémát jelent, hiszen éjjel az akvárium növényei nem termelnek oxigént, sőt oxigént vonnak el a halak elől. Ezek a nem megfelelő tartási körülmények sajnos oda vezethetnek, hogy az akváriumben élő halak ellenálóképessége legyengül, fogékonnyá válnak a különféle betegségekre. Úgy gondolom, ezen stresszorok kiküszöbölésével javítani lehet a helyzeten, de fontos lenne tudni azt is, hogy milyen kórok áll a halak pusztulása mögött. Ehhez vizsgálat szükséges. Azt tanácsolom, hogy vedd fel a kapcsolatot dr. Baska Ferenc állatorvossal, aki a legkiválóbb szakember ebben a tudományágban. Elérhetősége: fbaska@univet.hu és www.baska.doctor.hu.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »