Akvárium

Sügérem fejjel felfelé beékelte magát, majd meghalt.

kategória Akvárium
Jelleg Viselkedés
Kérdező Hori

Kérdés

Fiatal Rot-rot sügérem reggel az oldalán feküdt az akváriumban, délután fejjel felfelé "beékelte" magát az akvárium sarkába, 5 órára elpusztult. Semmiféle külső jele nem volt, hogy mi baja lehet (nem volt seb, borzas pikkelyek, puffadás..) Amit még nem láttam, más hal tetemnél, hogy teljesen tátva volt a szája. A többiek a normálisnál kicsit talán többet tátognak.

A másik gondom: átköltöztettem a sepregető garnéláimat új helyre, azóta szinte el sem mozdultak és nem is láttam őket enni, sem keresgélve, sem kinyitott "legyezőkkel". Az ugyanide tett algaevőim sem olyan mozgékonyak és az albínónak fura fakó színe van. Itt vannak még snow ball garnélák, ők láthatóan jól megvannak.

Köszönöm válaszát!

Ildikó

Válasz

Kedves Ildikó,

ha egy hal fejjel lefelé vagy felfelé úszik, szinte biztos, hogy sérült az úszóhólyagja. A sérülés oka lehet mechanikai (szállítás, vagy verekedés következménye), vagy bakteriális. A baktériumfertőzés általában az elégtelen vízminőséggel kapcsolható össze. Kezeléséhez széles spektrumú antibiotikumokat használhatunk, illetve javítanunk kell a víz élhetőségén, minőségén.

Garnélákkal kapcsolatosan, biztosan mindent az igényeiknek megfelelően állított be a másik akváriumban?  A több fokos hirtelen hőmérsékletesés halálos lehet számukra, ezért egy megbízható fűtő elkerülhetetlen az akváriumukban.
Igényeik:

Halnépesség: 75 literre 4 garnéla
Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, sok búvóhely. Szereti az erős vízáramlást. Gyökerek, amelyk a vízáramlás útjában vannak és rájuk felkapaszkodva az áramlásból ki tudja szűrni a táplálékát.
Hőmérséklet: 22-28 °C
pH: 6,5-7,5
Keménység: 6-15 NK°


Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »