Akvárium

Az egyik halam nem használja az úszóhólyagját. Ez fertőző a többire nézve?

kategória Akvárium
Jelleg Viselkedés
Kérdező Márk_67902

Kérdés

Ahogy azt Ön is javasolta, vettem a vitorláshalam mellé egy kis vitorlást mert folyton evett, de bántani akarja és, hogy ne roncsoja az úszóit, elkülönítettem, hogy ne bántsa egy befőttes üveggel az akváriumban, de van az akvárium mellet egy 22 l-es amiben van egy xifó aminek fel volt dagadva a szeme most mind a két szeme fölöt va egy-egy kb 1 mm nagy kinövés és nem tudja használni az ÚSZÓHÓJAGJÁT. Ez fertőző? Mert ha nem, akkor odarakom a nagyobbikat, hogy szokja a kissebbiket.

Válasz

Kedves Érdeklődő! Igen erre külön nem tértem ki, hogy ha díszhalakat pótol (ez különösen a sügérek esetében érvényes, mert ők területvédők, ezért az újakat betolakodónak nézik), hasonló fejlettségűt szerezzen be. Ez pontylazacoknál, pontyfélék többségénél nem jelent problémát, mert nem bántják kisebb méretű fajtársait, de a vitorláshal ezek szerint már nagyméretű. Ezért jobb rögtön vásárlásnál kisebb-nagyobb csapatot beszerezni a különböző fajokból, indokolt esetben. Ha jól értem a xifó külön van rakva, mert beteg a szeme, egy általános fertőtlenítő nem árt (az előírt mennyiségben), pár nap után le kell cserélni a víz kb. 30 %-át és újra megismételni a kezelést, de csak az előírt adag 50 %-val.

Ha úszóhólyag problémája van a halnak, akkor billeg, koordinációs zavarai vannak, fűtő kell az elkülönített halnak is, különben megfázik és beteg lesz, ez lehet attól is! Semmiképpen nem tanácsos a nagy vitorlást mellé rakni, mert biztosan bántaná, főleg ha legyengült. Ha a xifó akváriumába helyezi az új kis vitorlást befőttesüveggel együtt, akkor nem fertőzi meg a beteg hal. Így a befőttes üvegben sem csökken a víz hőmérséklete (mert fűteni kell a kis 22 literest is!). Ha megjavul a xífó, akkor berakható mellé a kis vitorlás is. Ha elpusztul, jó alaposan ki kell tisztítani a helyét (üveget, kavicsot, dekorációt, növényeket stb.) Nem tudom, hogy a nagy vitorláshal mekkora méretű akváriumban van, de ne kísérletezzünk vele, már eléggé megőrülhetett (magánytól, ill. ivarérettségtől), nem tanácsos más halakkal összerakni... esetleg nagyon gondosan kiválasztva. Ha nagyobb az akvárium, egy otthon készített méretre vágott fakeretre (pont olyan széles mint az akvárium, és olyan magas, mint a vízszint) erősített szúnyoghálóval el lehet választani a két állatot, így a szűrés az egész medencében áramolni tud. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »