Kisemlősök

Mit adjunk enni a kis süniknek az udvarunkban?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező GKatiJ

Kérdés

Jó estét kívánok!

Van 4 db árva süni az udvarban, akiket kb. 1 hete etetünk,ekkor vettük észre, hogy sünimama nem jön, ezekből 3 nagyon ügyesen eszik már egyedül, a negyedik a legkisebb nem nagyon boldogul így cumisüvegből próbáljuk etetgetni. Nem hoztuk be őket, saját környezetükben vannak kint, este kapnak egy forróvizes palackot rongyba csavarva, és kedvükre mászkálhatnak az udvaron a fűben, ezért gondolom, hogy szedegetnek élelmet maguknak. A kérdés, hogy a pici süni vajon elég tápanyaghoz jut-e? még így cumisüvegből etetve is? átpasszírozott kicsit fehígított cicakonzervet kap. Ha tudna még javasolni néhány dolgot, amíg a sünik önállóak lesznek... Köszönöm szépen Gálfalvi Katalin

Válasz

Kedves Katalin,

nagyon jól tették, hogy a helyükön hagyták őket. Az eledelek is jók, amiket adnak.

Sün etetése

A sünik rovarevők, és emiatt is látjuk szívesen a kertben, mint “természetes kártevő írtó”-t. Mindamellett, ha befogadtuk, nem kellene őket meztelen csigán, földigilisztán stb. tartani, mert ezek átadhatnak parazitákat. Ellenben a kisállat-kereskedésekben kaphatóak tücskök, gyászbogárlárvák és lisztkukacok, az utóbbit mértékkel, melyeket szívesen fogyasztanak a sünik. A befogadott sünöknek adott étel összetétele hasonlónak kell lennie, mint a természetes élelme, bőséges zsírban és proteinekben.
Alap fogások

Sose fogj egy sünit kiegyensúlyozatlan diétára! Az alap összetevők egy változatos diétára a következők:

Konzerv süntáp (boltban kapható)
Konzerv macska vagy kutya kaja
Tojás (főtt vagy rántottaként)
Főtt csirke
Vagdalt hús (kevergetve süssük amíg átbarnul)

Keverd a következőket össze (alapvető a jó emésztéshez):

búzakorpa
zabkása
száraz sün táp

További vitamin és/vagy ásványok csak alkalmanként szükséges, és az is csak akkor, ha az állatorvos által van előírva. Egy túladagolás – főleg a zsírban oldódó vitaminoknál – több kárt tesz, mint használ! A különböző alapfogások persze összekutyulhatóak, pl.: konzerv cicakaja és vagdalt husi, vagy rántotta főtt csirkével. Kukorica olaj a legjobb a sütéshez, mivel jótékony elemeket tartalmaz a sünik részére.

Adagonként (150g-os joghurtos pohár) keverj egy kiskanálnyi búzakorpát vagy két kiskanálnyi zabkását vagy száraz süntápot hússal, tojással vagy konzerv kajával. Szükséges esetén egy kis vizet is tegyél hozzá ha túl szárazra sikerült.

Sose adj a süninek közvetlenül a hűtőből vagy a sütőből enni! Ne etesd maradékkal, semmi édest vagy fűszereset se csípőset ne adj neki. Gyümölcs és zöldség, sajt, dió, túró vagy joghurt ne szerepeljen a sünike étlapján!

Hogy “megmosd a fogait” (sünik hajlamosak a fogkőképződésre) minimum hetente egyszer adj neki valami sültet, csirke szárnyat, nyakat és csirkeaprólékot csonttal.

Kerüld a monoton etetést, pl.: csak konzerv macska kaja. Ha már muszáj macska kaját többször adni, legalább legyen mindig más típusú és tegyél hozzá egy kanál kukoricaolajt.

Sok féle száraz süntáp kapható boltokban, de nem árt megjegyezni, hogy ezek nem komplett kaják, csak kiegészítők!

Az itatás
Mindig legyen előtte friss víz. A tejben lévő laktóz emészthetetlen egy süninek, nem beszélve arról hogy hasmenést okoz,ami halálos kimenetelű is lehet. A vizet tedd egy lapos aljú kerámia edénybe, hogy ne tudja felborítani.

Süntelen aggodalom, avagy mit csináljunk a kertünkbe tévedő sünivel?

Téli kvártély sünöknek: süngarázs

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »