Kisemlősök

Bolhás a törpenyulam

kategória Kisemlősök
Kérdező Nicol01

Kérdés

Jónapot kívánok!

Van egy hosszú szőrű törpenyuszim és találtam benne bolhát. Milyen szert tudna ajánlani? Lenne még egy kérdésem, pár hete megjelent az egyik szemén egy átlátszó hártya, ami csak a szeme egy kis részén látható. Ez mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Gazdi!

Házinyulaknál viszonylag ritkán megállapított bántalom a bolha. Élősködő: Spilosyllis cuniculi a házinyúl bolhája, mely csak ideiglenesen, vérszívás céljából tartózkodik az állaton. A nyúl a bolhát sajnos akár az előrecsomagolt szénától is megkaphatja - persze ez nem gyakori -, de nem szükséges fertőzött területre vinni a nyuszit ahhoz, hogy ez az élősködő megtelepedjen benne.

Bolha

Tünetek: A súlyos bolhásság tünetei fiatal állatokon figyelhetők meg. Az állat nyugtalan, bőrén helyenként szúrásnyomok találhatók. Az állat többet vakaródzik, mint eddig. Feltűnően, hirtelen kap a bundájához. Ha belefújunk a szőrébe akkor láthatjuk a bolhák ürülékét, ami kis mákszemhez hasonlít. (Érdekessége a bolhaürüléknek, ha vizet csepegtetsz rájuk, akkor lilás színt vesz fel a víz, mintha hipermangánt szórnánk bele. Sokan a fehér felületekre járó házi kedvencnél - például, ha a kádba jár inni - erről veszik észre, hogy bolhás az állat.) Ha már elszaporodtak a bolhák, akkor akár magát az állatot is láthatjuk futni a szőr tövénél.

Megelőzés: Léteznek megelőző és gyógykezelő készítmények. Ezeket a tünetek súlyosságától függően az állatorvos írja fel. A megfelelő higiénia, - mint minden betegség esetében - kritériuma a megelőzésnek. Ilyenkor a megfelelő bolhairtóval kezeljük az állatot. Majd egy alapos fürdetés sem árt ilyen esetben. A ketrecét is kezelni kell a megadott bolhairtó szerrel. Majd egy hét múlva megismételni az egész folyamatot - ekkor azonban már nem kell a nyulat megfürdetni. Így a lerakott petékből kikelő bolhákat is el tudjuk pusztítani.

Amivel lehet őket kezelni: Kifejezetten nyulaknak való ADVANTAGE spot on, NEOSTOMOSAN és INSECTICIDE 2000 spray.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »