Kisemlősök

Miért kel fel éjszaka mostanában a csíkos hátú mókusunk?

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező popoc

Kérdés

Csíkos hátú mókusunk az utóbbi időben minden éjszaka felkel éjfél - egy óra között egy-két órára, csörög-zörög, kapar, rágcsál, szaladgál. Eddig a "nappal kelt és feküdt" :) nyugodt volt éjszaka nem volt rá jellemző, hogy felkeljen ilyen hosszú időre. Válaszát előre is köszönöm :)

Válasz

Téli álom

A csíkos mókus a szabadban, rideg tartásban és fűtetlen helyen történő teleltetés során minden esetben, lakásban tartva rapszódikusan és nagyon különböző módon téli álmot alszik. Mint a legtöbb mókusféle, ők is kijárnak pihenés közben enni, inni, üríteni, de mindezt ritkán teszik. Ilyenkor, ha összefutunk velük, teljesen természetes, hogy kótyagosak, a mozgásuk kordinálatlan, orrabuknak, elalszanak a tevékenységük közben.
A melegben tartott mókus aztán vagy alszik, vagy nem alszik mélyen, vagy csak többet alszik, kevesebbet van kinn, lustább, egy hetet vagy két hónapot pihen, egyik évben így, a másik éveben úgy alszik, de az is lehet, hogy sehogyan sem pihen, és a nyári időszakhoz hasonló módon éli a mindennapjait. Ezt a folyamatot nem lehet előre megjósolni, minden mókusnál más és más. DE. A téli hibernálódás természetes élettani folyamat, amit nem célszerű felborítani. Ha a mókus alszik, mert aludni akar, akkor nincs joga senkinek ezt bármilyen eszközzel megvonni tőle. Szüksége van a szervezetüknek a feltöltődésre, a pihenésre, hogy a tavaszi szaporodási időszakra több energiájuk legyen. Mellesleg 22 fokon is nagyon jót alszanak a mókusaim, ha olyanjuk van. Azok a gazdik, akik csíkos mókust választanak kedvencnek, tudomásul veszik ezzel az életciklusukat, a sajátos, néha meglehetősen barátságtalan viselkedésüket is. Sok éves tapasztalattal én azon a véleményen vagyok (aztán mindenki úgy cselekszik, ahogy akar), ne bolygassuk már azt a belső biológiai órát csak azért, hogy lássuk a mókust, mert nem akarjuk aludni hagyni. Szeretjük, tiszteljük, óvjuk, kényeztetjük őket, de ebbe az is beletartozik, hogy lemondunk a saját önzőségünkről akkor, amikor téli álmot akar aludni a Nemzeti Kincs.
Ha valaki aggódik, tegyen ki jól átható helyre egy darab gyümölcsöt (téli álom alatt is mindig legyen kirakva élelem, iható állapotban víz – kinn tartott állatoknál is állandóan biztosítani kell a folyékony vizet), így ha kijön a mókus és megrágcsálja a kihelyezett gyümölcsöt, lehet tudni, hogy minden rendben van, él a kedvenc. A mókus még mély alvás közben is lassan, egyenletesen lélegzik, ver a szíve, noha a testhőmérséklete érezhetően lecsökken. Ha elpusztul ebben az állapotban, akkor meleg szobában nagyon rövid, kinn egy kicsit később indul be a bomlás, ami jellegzetes, kellemetlen szagot áraszt, amiből észre lehet venni, hogy baj van.

További infó >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »