Kisemlősök

Csincsilla nemi szerve kint maradt

kategória Kisemlősök
Jelleg Nemi szervek
Kérdező Moni64

Kérdés

Üdvözlöm!

Van egy 5 éves csincsillánk, akinek a pénisze nem húzódott vissza, szőrgyűrű keletkezett rajta, és nagyon le van fogyva. A szőrt eltávolítottuk nagyon óvatosan, szinte leáztatva. Lekezeltük hígított betadinos oldattal, és visszahúztuk rá a bőröcskét. Elvittük állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy jól elláttuk, figyeljük. Kapott vitamint. Ez két napja volt.

Egyébként nem látszik különösebb baja, mert eszik, iszik, mozog, érdeklődik. Adtunk neki háztartási kekszet, mazsolát, szotyit, száraz kenyeret, almát, hogy próbáljuk hizlalni picit. Talán ezektől, vagy nem, de kicsit maszatolós lett a széklete, és megint kinn maradt a pénisze, és az egyik szeme csippás. Kezdünk aggódni, mi az Ön véleménye?

Válasz

Keksz? mazsola? Szotyi? ez mind tilos..

A nem megfelelő eleség szintén felfúvódást okozhat, mely súlyos következményekkel járhat. A mogyoró és más olajos magvak, pl. a napraforgó rövid időn belül májkárosodást okozhatnak, mivel zsír rakódik le ebben a szervben. A csincsillák hasmenésének okát szinte lehetetlen azonnal és pontosan meghatározni, viszont gyors beavatkozásra van szükség. Az állatorvos ezért elsősorban folyadékterápiát ír elő, mely legalább a hasmenéssel együtt járó kiszáradást megakadályozza.

"Zöldutas" nasik: almaszirom, hibiszkuszvirág, csipkebogyó, szentjánoskenyér, lóhere, (vad)rózsavirág (szárítva!), pitypang, Vitakraftos máriatövis és gourmet snack (ez csipkebogyó és rózsabimbó keveréke), Pepés roppantott borsó, répacsipsz, céklaszirom, tökhéjszirom és zöldséges keverék (nem biztos ám, hogy a csin mindet szereti, az enyémek pl. a répacsipszre fintorognak). És persze gyógyfüvek (kamilla-, bodza-, köröm-, hársfa-, levendula-, akácvirág, csalánlevél, kakukkfű, citromfű, fűzfakéreg, galagonyavirágos ágvég, borsmenta).

"Csak ritkán, mert hizlal" nasik: (hetente egy-két szem, a többi napon a nasit a fenti rövidke listából kellene megoldani) lucernakarika, biobuláta, zabpehely, árpapehely (kukorica NEM!), natúr müzli, banáncsipsz, pattogatott kukorica (só és zsiradék nélkül), mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök, dió mogyoró, földimogyoró, Pepe gyümölcsös keverék.

"Ezt inkább hanyagoljuk" nasik: dropsok, mézes rudak, joghurtos-tejtermékes valamik, mézeskarikák, és persze szotyi, kukorica, zizi-ropi-tibi csoki.

Minél hamarabb vissza kellene menni vele az állatorvoshoz.
Csincsillához értő állatorvosok listája: http://csincsilla.hu/page.php?14

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »