Kisemlősök

Degu fél pofája feldagadt

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Sheila_7

Kérdés

Tisztelt Doktor!

Este vettem észre, hogy a degum jobb oldali pofazacskója be van dagadva. Ez mitől lehet, vagy mi a teendő vele? Evett is.

Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Tapasztalatból mondom, hogy ha a degu nem eszik, nem iszik, bágyadt, vagy görcsöl, vagy a pofija feladagadt (fog, allergia?), akkor azonnal orvoshoz kell vinni, azzal nem segítesz rajta, ha fórumokra, vagy e-mailen írsz valakinek. Ilyenkor egyszerűen nincs erre idő. Kérlek ezt ne feledd, mert sok degu élete múlt már a tétlenkedésen!

Nem árulok el nagy titkot, hogy a betegségek felismerése után a következő lépés rendszerint az állatorvos. Csak ritkán tudjuk itthon megoldani a baj forrását, mert a félre diagnosztizálás, nem degunak való orvosság többet árthat, hiszen egy tünet több betegségre is utal, pontos kórképhez, pedig a dokinak látnia kell a beteg állatot, telefonon, interneten keresztül ő is csak tippelni tud, mi lehet a baj. Én is utálok orvoshoz járni, meg lusta is vagyok, ha magamról van szó, de ha másról van szó, akit szeretek, hamarabb megemelem a popsimat, főleg, mert ez esetben a degu érdeke, hogy megfelelő kezelést kapjon, amin az élete múlhat. Ne feledjétek! A kisállat csak a gazdájára, az ő döntésére, viselkedésére van utalva, teljesen kiszolgáltatott nekünk. Optimistán hiszem, hogy aki eljut erre, vagy bármely más degus oldalra, az felelős, jó gazdi és tudja mi a jó a kedvencének, tehát helyesen fog dönteni is. A kezdő gazdi még hamarabb elszalad a deguval az orvoshoz. Ez nem baj, hiszen így nem árthat neki, később azonban megtanulja felismerni és rangsorolni a bajokat.

Idővel egyre tapasztaltabb gazdiként már sok olyan dolgot be tudsz spájzolni, amikkel otthon is tudod majd kezelni az apró-cseprő, gyakoribb bajokat. Lesz otthon vitaminod, probiotikumod, krémed a sebekre, fertőtlenítő szered, szemcsepped, kamillateád. Ezek egy része talán már az otthoni fitotékában lapul.

Mielőtt elmész a dokihoz, csörögj rá, mondd el mi a baj, ő majd célirányosan kérdez. Egyes esetekben telefonon ad olyan tanácsot, segítséget, amivel otthoni kezelheted.

 

A legjobbak:

Debreceni doki (Dr. Bodó Zsuzsanna), (Dr. Dancsházi Tibor)

Budapesti doki (Dr. Papp Georgina Viktória)

Térképes állatorvos kereső: http://www.kisallatorvos.hu/terkep.php

Térképes, állatorvos, állatkorház és gyógyszertár kereső: http://www.allategeszseg.info/allategeszseg/allatorvos.html

Név és megye szerinti állatorvos kereső: http://www.haziallat.hu/cim-lista/allatorvosok/111/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »