Kisemlősök

A degunk mellső lábairól kissé le van jőve a szőr. Mi lehet az oka?

kategória Kisemlősök
Kérdező 12delfin13

Kérdés

1. A degunk mellső lábairól kissé le van jőve a szőr. Mi lehet az oka?

2. A degu imádja az almát, és szereti a zabpelyhet is. Ugye ez a 2 dolog adható neki? 12delfin13

3. Nem merem megfogni a degut, mert minden kisállatot reflexből ledobok, és nem szeretném, hogy baja essék. De szívesen játszanék vele. Mit tegyek?

Válasz

Kedves Olvasó!

Kérdéseire a válaszok sorban:

1. szőrhullás:

Lehet vitaminhiány: Ivóvízbe is tehető vitamin cseppek például a Pet Champion Vitality Rodent.

Lehet esetleg atkás fertőzése a deguknak. Ennek kezelésére például az SH-Rodemectin cseppeket javasolnánk, melyet a tarkó bőrére kell csepegtetni. De ahhoz, hogy ez kiderüljön, ajánlatos bőrkaparék-vizsgálatot csináltatni az állatorvosával.

2. A degu hajlamos a cukorbetegségre.
Ezért  a deguk étrendjében kerülni kell a magas cukortartalmú táplálékokat, pl. az aszalt gyümölcsöket. A friss gyümölcsnek nincs túl magas cukortartalma, ezért a friss zöldség és gyümölcs nem okoz problémát (bár itt is érdemes kerülni a magasabb cukortartalmúakat, pl. málna, szőlő). Friss víz is mindig legyen előttük. Napi kétszer 1 teáskanálnyi degueleség, széna, friss fűféle vagy lucerna, friss répa, uborka, brokkoli, paradicsom, karfiol adható nekik.

A sok zsírt tartalmazó eledelt (olajos magvakat) is kerülni kell, mert könnyen elhíznak, ami szintén hajlamosítja őket a cukorbetegségre. Egyelőre még vitatott, hogy a deguk elő tudják-e állítani a C-vitamint, vagy ugyanúgy rászorulnak a C-vitamin kiegészítésre, mint pl. a tengerimalac, ezért érdemes a vizükbe C-vitamint is tartalmazó vitaminkiegészítőt adagolni (pl. Gervivet vitacseppek rágcsálóknak).

3. Csak akkor fogd meg, ha már biztosan nem dobod el!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »