Kisemlősök

Degum orra váladékozik, megfázhatott?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Barbie-G

Kérdés

Tisztelt Doktor úr!

Van 1 nőstény kb 4,5 éves degum, akinek a testvére 11 hónappal ezelőtt pusztult el hirtelen, ismeretlen okból. Azóta egyedül van. Kb. 1-2 hónappal ezelőttig nem is volt belőle gond, egész jól viselte. De másfél hónappal ezelőtt váladékozott az orra, kapott rá antibiotikumot, majd 1 hónappal később megint. (Valószínűleg a huzat miatt). Az utóbbi 2 hónapban rendszeresen túlnő az alsó foga, mindig orvos vágta vissza (már háromszor). Nem akar annyit rágni, mint azelőtt, emiatt fogyott is 2 hónap alatt 2,4 dekát. (pedig 4 féle fogkoptató+fa is van a ketrecben).

Az össz súlya jelenleg 16,6 dekagramm (fénykorában is csak 19 deka volt). Ami miatt írok: szintén másfél hónapja elkezdett nyafogni, sírni és néha makogni, de megállás nélkül. (még evés, kerekezés, pihenés és séta közben is). Először arra gondoltunk, azért csinálja, hogy engedjük ki mászkálni, de újabban a parkettán is nyafog. Étvágya normálisnak tűnik, vizet már kb. 4 hónapja sokat iszik (200 ml naponta), most voltam vele orvosnál, hogy segítsen, de csak annyit sikerült kideríteni, hogy nem cukros (3-as lett a tesztje vérből vizsgálva).

1-2 hete pedig mikor pihen, akkor az oldalán fekszik a szokásos hasalás helyett. Amúgy azóta is mozgékony, tele van élettel. Eledelt már régóta ugyanazokat kapja, mint korábban. (széna, magok, gyümölcsök, saláta, pitypang stb.) Tudna segíteni, hogy ez mi lehet? Mert az orvosok, ahova járok, tanácstalanok. Legutóbb egy röntgenben állapodtunk meg, miután kapott étvágyjavítót (Chicktonic és Vetri DMG) és ha nem javul, akkor keresünk belső daganatot. Hétfőn kell majd visszamennem.

Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Barbara

Válasz

A leírtak alapján az állatorvos kollégák mindent megtesznek, mindent vizsgálnak, amit lehetséges ilyen apró állatnál. Látatlanban nekem sincs jobb ötletem, mint a felajánlott kiegészítő műszeres vizsgálatok elvégeztetése.A sok vízivás nem jó jel.Vese és májelégtelenség is lehet a háttérben, ha a cukorbetegség már ki lett zárva. A degu egyébként társas lény. Lehet, hogy egy új pár jót tenne neki.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »