Kisemlősök

Berepült hozzánk egy denevér, mit csináljunk vele?

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező kl.orsi

Kérdés

Nekem, nem egy szokványos kérdésem lenne. Négy emeletes házban lakunk a negyediken és az erkélyünkre berepült egy denevér. A felmosóvödörben alszik. Beraktunk hozzá egy törölközőt, hogy ne fázzon. Az interneten viszont azt olvastam, hogy ilyenkor téli álmot alszanak. Akkor, hogy kerülhetett hozzánk? És mit tegyünk vele? Reptessük el, vagy hagyjuk tovább aludni, mert itt tölti téli álmát? Enni ilyenkor már nem tud, mert nincsenek rovarok. Ezért aggódunk miatta egy kicsit. Előre is köszönöm a segítséget!

Válasz

A városokban meghúzódó denevérek főként a panelházak réseiben tanyáznak, itt alusszák téli álmukat is. A budapesti denevérállományt nem lehet pontosan felmérni, de nagyságrendileg több tízezer védett emlős élhet a külső kerületek lakótelepein.

A legtöbb városlakó már megszokta az alkonyatkor felettük cikázó állatokat, amelyek télen „eltűnnek”, téli álmot alszanak. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy ősszel ledermednek, majd tavasszal felébrednek: a téli álmot többször megszakítják, úgynevezett komfortmozgást végeznek, elintézik kisebb és nagyobb dolgukat, még ki is repülhetnek a búvóhelyükről. Egy lakásfelújítással járó fúrás-faragás éppen elég, hogy kiverje az álmot a közelben lakó denevér szeméből.

A felébresztett állat elvégzi komfortmozgását, majd minél hamarabb alvóhelyet keres magának. Ilyenkor a gyorsaság sokszor a minőség rovására megy: találtak már alvó denevért virágládában az erkélyen, lámpaoszlop, ház tövében. Az állatok testhőmérséklete a téli álom alatt 5-10 Celsius-fokra csökken, életfunkcióik lelassulnak. Ezért az „ébredés” sem megy egyik percről a másikra, egy-másfél óra kell hozzá. Nagy segítségükre van ebben a barna zsírszövet, ami annyiban speciális, hogy erek sűrű hálózata fut benne. Így az apró emlős hatékonyan, és viszonylag gyorsan tudja a kellő hőmérsékletre melegíteni a testét

Mit csináljon vele...

A télen talált, félig dermedt, magatehetetlen denevéreket a Fővárosi Állat- és Növénykert fogadja be. A szakembereknek nincs lehetőségük egy-egy helyszínre kimenni, ezért Molnár Zoltán azt kéri: aki ilyen állatot talál, vigye be az állatkertbe. Itt vizet adnak neki, ha kell megetetik, állatorvosi vizsgálaton esik át, majd hűvös helyre teszik, hogy folytathassa téli álmát. Tavasszal pedig elengedik. Ha a befogás helye alkalmas élettér, akkor ott, ha nem, akkor természetes élőhelyet keresnek számára.

Ha a denevér az utcán marad, nagy eséllyel elpusztul. Amennyiben nem fagyos az idő, nagyban nőnek az esélyei, ha a talált denevért dobozba tesszük, megitatjuk, egy-két órára meleg helyre tesszük, majd sötétedéskor szabadon engedjük. Ekkor nagy eséllyel talál magának megfelelő búvóhelyet – tanácsolja a denevérvédelmi csoport vezetője. Magyarországon egyébként minden denevérfaj védett, eszmei értékük 10-100 ezer forint.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »