Kisemlősök

Dzsungáriai törpehörcsögöm vakarózik...

kategória Kisemlősök
Kérdező Lencsu

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Még nincs két hete hogy hozzám került egy dzsungáriai törpehörcsög. Egy kisállat kereskedésben vettem. Egy hét után kitakarítottam az átlátszó dobozát, amiben tartom. Fél vödör vízben két csepp Domestost oldottam fel és azzal mostam ki egyszer. Azután sokszor átmostam tiszta vízzel a dobozt, megszárítottam és visszatettem belé a hörcsögöt. Semmi baj nem volt addig, amíg másnap el nem kezdett erőteljesen vakarózni.

Szinte abba sem hagyta a vakarózást. Többször végigharapdálta a lábát is. Arra gondoltam, parazita kínozhatja, de átnéztem többször is a szőrét és semmit nem találtam. A bőrén sincsen semmiféle elváltozás, sem seb, sem más. Azután mások mondták, hogy lehet, hogy csak vedleni fog, hiszen itt a tavasz, de nem hullik a szőre egyáltalán. Allergiára gondoltam még (arra, hogy allergiás lehet a Domestosra), és át is költöztettem 2 nap erejéig egy lavórba, áttettem a kerekét, házikóját, a vécépapír gurigáját és új forgácsot kapott. Kapott kis mennyiségű Calcimusc-ot is, és ezzel másnapra enyhült is a vakarózás, de nem szűnt meg. Újra kimostuk az átlátszó dobozát tiszta vízzel többször is, azután visszaköltöztettük a hörcsögöt a dobozába. De a vakarózás ekkor sem szűnt meg. Arra gondoltam ezután, hogy esetleg a vécépapír guriga enyhe illatanya az ami kiváltja az allergiát, úgyhogy tegnap este kivettem tőle. Még most is vakarózik, igaz, már nem annyira, mint pár nappal ezelőtt. Észrevettem azt is, hogy 1-2 napja már nem alszik bent a házikójában, mint ahogyan ezelőtt tette. Kint alszik a kerékben, vagy a kerék mellett. Fogalmam sincs, mi lehet a baj. Egyáltalán allergia lehet?

A hörcsög egyébként rendesen eszik, és ugyanolyan eleven és barátságos mint eddig.

Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Magyar Petra

Válasz

Kedves Magyar Petra!

Igen valószínű, hogy allergiáról van szó, viszont kicsit hosszadalmas kideríteni, hogy mire. Az Ön által felsorolt allergén-források mindegyike és bármelyike is lehet a kiváltó ok. Ha továbbra is sokat vakaródzna a hörcsög, újra mossa át a lakhelyét (ecetes vizet szoktam javasolni, mert az ecet sokkal jobban eltávolítja a vizeletmaradékokat és fertőtlenítő hatása sem sokban marad el a domestosétól, és emellett természetes anyag is, még nem volt rá precedens, hogy allergiás reakciót láttam volna tőle). Ez után illat és színezőanyagtól mentes konyhai papírtörlőt, vagy szalvétát tegyen be alom gyanánt, semmi más kiegészítőjét ne. Amint elmúlt az állandó vakaródzás (kb. 1 hét szokott lenni az átfutási idő), a papír almot visszacserélhet i a forgácsra. Ha nem vált ki reakciót a használati tárgyait is visszarakhatja - persze mindet megtisztítva.

Előfordul, hogy a forgács váltja ki a vakaródzást, általában olyankor történik, ha túl poros, ha ez nem áll fent, akkor elképzelhető, hogy olyan fából készült, amelyre a hörcsög érzékeny. Az is előfordul, hogy az egyik almozásnál még vakaródzik, de a következőtől már nem, van, hogy csak a gyártó váltás oldja meg a gondot. Bármilyen forgácsot is választ, lehetőleg illatmentes legyen, mert azt nem kezelik vegyszerekkel, ami a legtöbb ilyen reakciót kiváltja. Így könnyen megeshet, hogy az illatosított guriga váltotta ki a dolgot, sajnos ez csak tapasztalás útján deríthető ki, de bízom benne, hogy hamar megtalálja a probléma forrását, és többé nem lesz probléma.

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta (Nitta)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »