Kisemlősök

Miért nem élénk a görényem?

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Szürke
Szakember Jerzsa Brigitta

Kérdés

A görényem szokatlanul viselkedik, 4,5 éves ivaros lány göri. Nem valami élénk, többször lefekszik a földre, nem igazán érdeklődik semmi iránt, mikor mászkál, gyakran megáll mintha valamit figyelne és mostanában elkezdte rágni a szőnyegeket. Sokat alszik; eszik, iszik normálisan. Tudom, hogy nemrég lett vége a télnek és a görények ilyenkor még "lassúak", de aggódok, hogy valami baja van. Télen bent tartottam, a napokban újra a kinti ketrecében lakik.

Válasz

Kedves Gazdi! A leírásból, ami elsőre elgondolkodtatott, hogy a nőstény 4 éves elmúlt és ivaros. Kint tartott egyedeknél az ivarzás kezdete, március-áprilisi hónapokra tehetjük, amikor hosszabbodnak a nappalok, megvilágított órák száma és a hőmérséklet. Ilyenkor az állatok aktívabbak, kevesebbet esznek, leadják a téli felesleget illetve levedlik a téli bundát.

A lakásban tartott görényeknél ez a folyamat nem mindig ennyire körülhatárolható. A mesterséges fény, a fűtött lakás megzavarja ezt a biológiai ritmust. A nőstények képesek téli hónapokban tüzelni a hímek ivarzani. Lerövidül a nyugalmi időszak. Szeretném megkérdezni, hogy kizárható-e a görényénél egy korai tüzelés, esetleg annak elhúzódása. Ha tüzelt már idén, volt-e mulasztva, elkötött hímmel, vagy hormonnal. Úgy gondolom mindenképpen egy hormonális változáson megy keresztül, ami megmagyarázná a szokatlan viselkedését, mint pl. a szőnyeg rágását, amit eddig nem tapasztaltak nála. A kinti elhelyezése egy lakásban tartott görénynél, úgy gondolom még korai, mert hűvösek az éjszakák és nem volt lehetősége alkalmazkodni a kinti körülményekhez, könnyen megfázhat. Éjszakára azt javaslom még zárt térben helyezzék el. A későbbiekben a folyamatos kinti elhelyezést javaslom egy megfelelő bélelt búvó láda kialakításával télre. Üdvözlettel! Jerzsa Brigitta

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »