Kisemlősök

Szíriai aranyhörcsögöm gerince közepétől megpróbál kicsavarodni...

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Bojsza

Kérdés

Két hete vettünk egy szíriai aranyhörcsögöt. Tegnap még tök egészséges volt, de ma reggel arra ébredtem, hogy a gerince közepétől megpróbál kicsavarodni. borzasztó látvány volt, mert nekicsapódott a doboza falának (egy hatalmas műanyag dobozban él átmenetileg, mert a ketrecéből kiszökött). egyértelműen nem direkt csinálta, látszott, hogy nem élvezi, mellesleg nem hiszem, hogy ilyen gyorsan meg tudná csinálni, hogy a hátsó fele szinte fénysebességgel megfordul, és magával fordítja a felső testét is. ezáltal teljesen odavágta a fejét. utóbbi két napban kicsit keveset aludt, mert most kapott mókuskereket. saját keverékkel etetjük, ebben van árpa, hajdina, lenmag, zab, köles. és kap salátát, nektarint, répát, almát, és pár cseppnyi vizet is beraktam neki, de ahhoz nem nyúlt. most kijöttem a szobámból, és nagyon úgy néz ki, hogy már nem pattog. az előbb, amikor a laptopomért bementem, akkor újra elkezdett ugrálni. tőlem fél? nem csináltam vele semmit, úgy aludtam el tegnap este, hogy még megsimogattam egy kicsit, és akkor nem bánta. soha nem volt velem semmi baja, nem is próbált elmászni amikor a kezemben tartottam. most meg berakok egy kis nektarint, mert az előzőt megette, és összerezzen, és írtó ijesztően kezd csapkodni a fenekével. kicsit futkorászott a kerekében, akkor nem látszott, de de amint lemászik újra kezdődik az egész. azt vettem észre, hogy a fenekéből épp készül kibújni egy kaki, de nem esik ki. mit csináljak?

Válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Sajnos azt nem tudom, hogy a testét miért csavarta ki, ilyen esettel még nem találkoztam, de esetleg köze lehet a futókerékhez. A régebbi típusú, két ponton függesztett futókerekek tartóelemei rendszeresen gerincen, és/vagy fejen vágják a hörcsögöket, ami akár rövid távon is problémákat okozhat. Olyan ez, mint amikor az embert vágják valami fémes éles tárggyal gerincen. Mindenféle gerinccsavaró pózt felvesz, csak hogy enyhítse a fájdalmat; vagy fejen-vágás következtében rövid, de akár hosszú távú amnézia is felléphet.

Viszont nem igazán jó ötlet egy aranyhörcsögöt ketrecben tartani, mert ők sík (sivatagos-félsivatagos) területről származnak, a testük a földi, földalatti élethez alkalmazkodott, nem a mászáshoz, így az is megeshet, hogy egy korábbi esés szövődménye. Agyzúzódás esetén a memória zavar, mozgáskoordinációs hibák, és furcsa viselkedés mindig megjelenik. De ezek csak feltételezések!

Előfordulhat genetikai megbetegedés is, amely ilyen formában jön elő, de sajnos a pontos okát nem tudom, itt sajnos csak tanácsokat tudunk adni. Ennél pontosabb diagnózisért vigye el álatorvoshoz, talán ő tud még valami okosat mondani rá. Nőstény hörcsögöknél tüzelési időszakban van egy furcsa felkínálkozó pozíció, amikor a hörcsög háta megfeszül, a farkát égnek emeli és sem érintésre, sem más hatás kedvéért sem mozdul. Ilyenkor, ha valamelyik combjához hozzáérnek, arra tolja a popsiját. Gyakran félreértelmezik ezt a jelenséget. De ha mégsem ez lenne az ok, hanem székrekedés, akkor pár csepp olívaolajat kell a szájába juttatni (olíva híján a napraforgó is megteszi), ez segíti a széklet távozását.

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta (Nitta)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »