Kisemlősök

Hörcsög álmában nyöszörög

kategória Kisemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Sacharissa

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Hetedik napja él nálunk az új szíriai aranyhörcsögöm. Jelenleg kb 2 hónapos, meglepően eleven és mozgékony már az első naptól fogva. Úgy tűnik, jól érzi magát nálunk, megtalálta a helyét, és nem kell osztozkodnia senkivel, ennek ellenére gyakorta szembesülök vele, hogy álmában rángatózik, nyöszörög, olykor sír néhány percig. Tíz éve tartok rendszeresen hörcsögöt. Hasonlót már tapasztaltam korábban, de az a 3.-4. napon abba maradt.

A mostani hörcsög esetében különösen nem tudom hová tenni ezt a viselkedést, hisz az első napokban bátor és barátkozó volt, azóta azonban a nyöszörgés mellett meg-megrágcsálja mindenki kezét. Nem harap! csak kóstolgat, mintha jelezni akarná, hogy hagyjuk békén, ahogy azonban eleget teszünk a "kérésének", rögtön hisztizni kezd hörcsögnyelven, rágcsálja a rácsot, ki akar szabadulni, játszani szeretne velünk. Ha a párom benyúl a ketrecbe, rögtön felugrik a kezére, hagyja, hogy kivegyük, simogassuk, és kis idő múlva váratlanul elkezdi rágcsálni. Néha az az érzésem, mintha lenne benne egy kis dzsungáriai vér :) Rengeteg energia van benne, de ezt betudom annak, hogy még igen fiatal.

Ami azonban még ezeknél is aggasztóbb, az az, hogy folyamatosan tüszköl. A forgácsot 2 naponta cserélem, már kipróbáltam más almot is, ennek ellenére a tüsszögés nem marad abba, sőt néha tüsszögésnek "álcázott" nyöszörgést hallat. Komolyan kétségbe vagyok esve, mert úgy érzem, mindent megadunk neki, nem háborgatjuk állandóan, nem ijesztgetjük, óvatosan emeljük ki a ketrecből stb, mégis arra a következtetésre jutottam, hogy fél, idegenkedik az új környezetétől, ellenére annak, hogy mint említettem, otthonosan és bátran mozog benne. Ilyen kettős viselkedéssel még nem találkoztam. Ha van elképzelése, honnan eredeztethető ez a viselkedés, kérem segítsen tanácsával!

Üdvözlettel: Katalin

Válasz

Tisztelt Katalin!

Leírásából semmi aggodalomra okot adót nem tudtam kiolvasni. Úgy fél éves korukra szoktak lehiggadni a fiatal egyedek, előfordul, hogy előbb, de az is, hogy sosem. :) A 3-4 naponkénti "tüsszögés" ivarzást mutató "tünet". Csupán keresi Hörcsögük a környezetében élő ellentétes neműt.

Természetesen ez az igénye nem kiszolgálandó, attól nem lesz semmi baja, ha egyedül marad, nem kifejezett társaságkedvelők a lakótársat illetően (bár a 10 éves tartás alatt ezzel nyilván szembesült). :) Amikor olyan érzésük van, hogy harapdál, vagy nyalogat, az inkább egyfajta mintavételezés, nem elutasító viselkedés. Ha ez a "tüsszögős" időszakban történik, akkor a fajtárs nyomainak keresése a környező tárgyakon, az Önök kezén, amivel gyakran találkozhat. Ha elutasító a hörcsög, azt egyértelműen és kétséget kizáróan fogja tudtukra adni. Egyértelmű, erős harapás, nem feltétlen véres, de összetéveszthetetlen jelzés.

Szerintem semmi kivetnivaló nincs a viselkedésében, sőt, egy egészséges, határozott, bátor jellemű hörcsögről beszélhetünk. Az, hogy nem egy nyugodt, sarokban gubbasztó fajta, valószínűleg a korának, és a gyakori kézbevételnek, játéknak tudható be. Kívánom, hogy nagyon sokáig ilyen aktív és egészséges legyen Kedvencük! :)

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »