Kisemlősök

Hörcsögöm nagyon beteg, vakarózik, kevés szőr van a hasán

kategória Kisemlősök
Jelleg Öregedés
Kérdező zsofi99

Kérdés

A Dzsungáriai törpe hörcsögömnek már számos problémája van: A két fülében valami piros daganatnak kinéző, nagyon sokat vakarja, és a poros alom miatt már kevés szőr van a hasán. Az lenne a kérdésem hogy ezekkel mit lehet csinálni és ezekkel a bajokkal kb. meddig élhet?

Válasz

Kedves Zsófi!

Az állattartás felelősséggel jár! Ha állatot tart, akkor meg kell adni számára optimális tartási körülményeket és ha beteg, állatorvoshoz kell vinni. Ha Ön beteg, Ön is elmegy az állatorvoshoz...

Ha sokat vakaródzik a hörcsög, mossa át a lakhelyét (ecetes vizet szoktam javasolni, mert az ecet sokkal jobban eltávolítja a vizeletmaradékokat és fertőtlenítő hatása sem sokban marad el a domestosétól, és emellett természetes anyag is, még nem volt rá precedens, hogy allergiás reakciót láttam volna tőle). Ez után illat és színezőanyagtól mentes konyhai papírtörlőt, vagy szalvétát tegyen be alom gyanánt, semmi más kiegészítőjét ne. Amint elmúlt az állandó vakaródzás (kb. 1 hét szokott lenni az átfutási idő), a papír almot visszacserélhet i a forgácsra. Ha nem vált ki reakciót a használati tárgyait is visszarakhatja - persze mindet megtisztítva.

Előfordul, hogy a forgács váltja ki a vakaródzást, általában olyankor történik, ha túl poros, ha ez nem áll fent, akkor elképzelhető, hogy olyan fából készült, amelyre a hörcsög érzékeny. Az is előfordul, hogy az egyik almozásnál még vakaródzik, de a következőtől már nem, van, hogy csak a gyártó váltás oldja meg a gondot. Bármilyen forgácsot is választ, lehetőleg illatmentes legyen, mert azt nem kezelik vegyszerekkel, ami a legtöbb ilyen reakciót kiváltja. Így könnyen megeshet, hogy az illatosított guriga váltotta ki a dolgot, sajnos ez csak tapasztalás útján deríthető ki, de bízom benne, hogy hamar megtalálja a probléma forrását, és többé nem lesz probléma.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »