Kisemlősök

Hörcsögöm mozgáskoordinációjával baj van...

kategória Kisemlősök
Jelleg Egyéb
Kérdező Maja31

Kérdés

Tisztelt Szakértő!

Van 2 lassan 1 éves Dzsungáriai törpehörcsögöm, egy fiú és egy lány. Eleinte jól érezték magukat, rengeteget szaladgáltak, játszottak, ettek-ittak. Kb. egy fél éve a fiú hörinél mozgáskoordináció zavart észleltem. Gyakran felbukott, oldalára esett, de azonnal felállt és ment tovább. A helyzet pár héten belül javult, mintha gyakorolt volna, már fel is mászott magasabb helyekre, viszont nem ismert meg, azonnal harapott ha hozzáértem. Sokszor körbe-körbe rohangált, mintha megőrült volna. Azóta eltelt pár hónap, és most újra nagyon nehéz a járása. Menne szegény, de az oldalára esik, és már nem is tud felpattanni úgy mint akkor. Most sokszor ha látom segítek neki felállni, mert magától nem tud csak nagyon nehezen. Kapálózik szegény, próbál megkapaszkodni valamiben.

Enni eszik rendesen, rengeteget, inni is iszik, az ürítéssel sincs gond, hacsak nem hogy rengeteg széklete van, a házuk környéke tele van vele. Megismerni most sem ismer meg, korábban felágaskodott ha a terráriumhoz mentem és figyelt, most már semmi. Jóformán akkor sem vesz észre, ha ételt adok neki. A szőre rendezett, a hasa alján mintha a heréi lettek volna bedagadva, de már az is visszahúzódott. A hasi bundája kicsit sárgás egy csíkban, mintha pisis lenne. A nőstény makk egészséges, élénk, viszont a fiút piszkálja néha. Mit tehetek vele, mi lehet a gond? Sajnos anyagilag nem úgy állok, hogy a drága kezeléseket és orvosi vizsgálatokat kifizethessem, de mindenképpen szeretném ha jól érezné magát és egészséges lenne, és nem szeretném ha szenvedne. Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom: Maja31

Válasz

Kedves Maja31!

A hörcsög viselkedése sajnos arra mutat, hogy ő is örökölte a dzsungáriaiakra oly jellemző mozgáskoordinációs problémát, ami a súlyos beltenyészetnek köszönhető. Tulajdonképp ugyan az a betegsége, mint a híres-hírhedt táncoló egereknek. Sajnos ez ellen a betegség ellen nem lehet tenni, egy génhiba eredménye, amit a kölykök is örökölnek-örökölhetnek. Az, hogy nem ismer fel, nem ennek a betegségnek az eredménye, ez már vagy szerzett, vagy szintén vele született dolog, de nem az előbbi okán alakult ki. Sajnos igazából az állatorvos sem tudna mit tenni ezekkel a dolgokkal. A legtöbb, ami tőlünk telhet ilyen esetekben, hogy igyekszünk mindent megadni neki, amit eddig is. Fájdalmai szerintem nincsenek - ezeknél a tüneteknél nem szoktak - így csak annyi tehető, mint eddig.

Üdvözlettel: Rózsa Nikoletta (Nitta)

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »